THOMAS KIENZLE Afp
HIT SEZONE

Englezi poludjeli za napadačem koji postiže gotovo 50 posto golova svoje momčadi. Cijena? Šokantno niska

Nijemci su pri sklapanju ugovora (do 30. lipnja 2026.) napravili jedan gaf...
Piše: Mladen BarišaObjavljeno: 05. prosinac 2023. 22:51

Poslije 13 odigranih kola njemačke Bundeslige vodeći je klub Bayer iz Leverkusena. No, momčad Xabija Alonsa nije i najveće iznenađenje dosadašnjeg tijeka prvenstva. To je svakako trećeplasirani Stuttgart!

Prošle sezone "Švabi" su razigravali za ostanak u Bundesligi: nakon što su na kraju prvenstva zauzeli 16. poziciju, u dodatne dvije utakmice bili su bolji od HSV-a. Stoga je malotko očekivao da će u aktualnom natjecanju imati u prvih 13 utakmica – deset pobjeda!

Fenomen Stuttgarta mogao bi se objasniti u dvije riječi: Serhou Guirassy. Gvinejski napadač (rođen je u Arlesu, pa ima i francusko državljanstvo) postigao je 16 od sveukupno 33 gola svoje momčadi. Odnosno, nevjerojatnih 48,5%! Na tablici najboljih golgetera Bundeslige ispred njega samo je znameniti Harry Kane, s 18 pogodaka.

Nakon što je prošle sezone igrao u Stuttgartu na posudbi (postigao je 11 golova u 22 bundesligaške utakmice), Švabi su otkupili njegov ugovor od francuskog Rennaisa za devet milijuna eura. Pritom je francuski prvoligaš poslovao s gubitkom budući da je u ljeto 2020. kupio Guirassyja od Amiensa za 15 milijuna eura.

A upravo je ove sezone 27-godišnji napadač – eksplodirao. Razvidno njegovoj efikasnosti značajno su mu porasle i akcije na nogometnoj burzi. U trenutku potpisivanja ugovora sa Stuttgartom aproksimativna tržišna vrijednost Guirassyja iznosila je 14 milijuna eura. Sada je, međutim, procijenjen na 40 milijuna eura!

image
THOMAS KIENZLE Afp

No, i pedantni su Švabe pri sklapanju ugovora (do 30. lipnja 2026.) napravili gaf: potpisali su dokument koji sadrži i fiksnu odštetnu klauzulu – 17 milijuna eura! Dakle, poprilično je izvjesno da će već u narednom prijelaznom roku Serhou Guirassy napustiti Stuttgart.

U razgovoru za Sport Bild (na početku sezone), gvinejski je reprezentativac istaknuo kako mu je igranje u engleskoj Premierligi neostvarena ambicija.

- Ne treba bježati od činjenice da je Premierliga najkonkurentnije natjecanje na svijetu, ali ne želim zatvoriti nijedna vrata. U Stuttgartu imamo dobru momčad, a u nogometu je sve moguće. Ako budemo skromni, kao do sada, mogli bismo daleko dogurati...

Manchester United, Newcastle United, West Ham, Fulham, Brentford, Crystal Palace i Bournemouth su premijerligaški klubovi, koji su pokazali zanimanje za Guirassyja. Menadžer Manchester Uniteda, Nizozemac Erik ten Hag u gvinejskom nogometašu vidi odlično rješenje kao konkurenciju danskom napadaču Rasmusu Hojlundu. I menadžer Newcastlea Eddie Howe, Guirassyja ima pri vrhu potencijalnih ulaznih transfera tijekom zimskog prijelaznog roka.

Za engleske klubove kupovina Guirassyja je poput Božićne rasprodaje. Na njihovom je tržištu teško naći dobrog napadača za 17 milijuna eura. Razumljiva je stoga jagma za igračem, koji u Bundesligi postiže gotovo polovicu golova svoje momčadi...

Linker
29. travanj 2024 07:20