ANDREAS GORA Dpa Picture-alliance Via Afp
VELIKI NAPREDAK

Efekt Nenada Bjelice: Hrvat je uspio Union vratiti korijenima i ponovno mu udahnuti pobjednički mentalitet

Bjelica je u 11 utakmica osvojio gotovo trostruko više bodova nego je Union imao po njegovom dolasku
Piše: Robert KrnjićObjavljeno: 01. ožujak 2024. 21:49

Efekt Nenada Bjelice. Tako bismo najjezgrovitije mogli opisati eksponencijalni rast bodovne krivulje koji Union Berlin bilježi otkad je njegovo kormilo preuzeo hrvatski stručnjak. Nakon zagrebačke renesanse, "rollercoastera" uz Dravu i epizode za zaborav na sjeveroistoku Turske, 52-godišnji Osječanin u njemačkoj je prijestolnici ponovno pronašao okruženje koje odgovara njegovom nogometnom habitusu. Družini iz Köpenicka vratio je identitet utemeljen na ratničkom gardu, čvrstoj obrani i pragmatizmu, ugrabio vrijednih 18 bodova (u 11 utakmica), te nastavlja voditi "željezne" trupe prema glavnom cilju - ostanku u Bundesligi.

"Preživio Sanea"

Uslijed lanjskog osvajanja četvrte bundesligaške pozicije i povijesnog plasmana u Ligu prvaka, kolektiv s jugoistoka Berlina uživao je status hit-momčadi, a proporcionalno uspjesima na travnjaku porasle su i klupske ambicije, što potvrđuju angažmani Gosensa, Vollanda i Bonuccija. U cijeloj priči, međutim, Union je gubio svoj identitet, a onda i gotovo krahirao početkom nove kampanje. Nakon uvodna dva ligaška slavlja, uslijedio je crni niz od 15 utakmica bez pobjede u svim natjecanjima, a što je, na koncu, dotadašnji trener Urs Fischer - platio "glavom".

image
FRANK HOERMANN/SVEN SIMON/IMAGO SPORTFOTODIENST/PROFIMEDIA Frank Hoermann/sven Simon/imago Sportfotodienst/profimedia

Union je tavorio na pretposljednjem mjestu nacionalne ljestvice, a nad An der Aalten Försterei stadionom ubrzano su se množili gusti kumulonimbusi gorčine. Netom prije nego se, međutim, pljusak negative sručio na travnjak, u Berlinu se, krajem studenog, ukazao Bjelica, te s vremenom razbucao olovnosive oblake, i u nebeskom svodu nad Köpenickom stvorio procjepe kroz koje su opet zasjale zrake perspektive. Početak je za hrvatskog trenera bio daleko od idealnog. Dočekan je uz sumnje javnosti, koje je, između ostalih, artikulirao i Matthäus rekavši kako Bjelica nema dovoljno bundesligaškog iskustva za obaviti zadatak koji je stavljen pred njega. Nije pomoglo ni što je Bjelica, u porazu od Bayerna, Unionovoj statistici udaraca pridodao i "direkt" u Sanéovo lice, zbog čega je kažnjen.

Turbulencije

Unatoč svim turbulencijama, Bjelica je uspio Union vratiti korijenima i ponovno mu udahnuti pobjednički mentalitet. Riješio se Beckera, Behrensa i Bonuccija, a istovremeno je "izmislio" Hollerbacha, 23-godišnjeg napadača koji je prije njegovog dolaska odigrao 87 minuta, a danas je standarni prvotimac i drugi strijelac momčadi. "Željezni" ponovno igraju čvrst i pragmatičan nogomet, a rezultatska bilanca je 18 osvojenih bodova (pet pobjeda, tri remija i tri poraza). Bjelica je, dakle, u 11 utakmica osvojio gotovo trostruko više bodova nego je Union imao po njegovom dolasku, te ga pogurao na 14. mjesto, sedam bodova ispred zone ispadanja: od njegova dolaska Union je četvrta momčad Bundeslige - iza Werdera, Bayerna i Bayera.

Linker
26. travanj 2024 23:59