AFP
JUŽNOAMERIČKI DERBI

Brazilski stoperi odveli Brazil u polufinale, David Luiz zabio senzacionalan pogodak!

Brazil se plasirao u polufinale u kojem će u utorak igrati protiv Njemačke
Piše: Tomislav JuranovićObjavljeno: 04. srpanj 2014. 11:15

Izuzev strasti, nadahnuća i velike želje, kao i senzacionalnog Jamesa Rodrigueza, Kolumbija se uzdala i u prekid nevjerojatnog niza dugog 39 godina, koliko je prošlo od 1975. godine kada je Peru svladao Brazil na domaćem terenu, pobijedivši sa 3:1. No zakon velikih brojeva kao posljednje utočište nada nije bio na strani Los Cafeterosa; Brazil je odigrao definitivno najbolju svoju utakmicu ovog prvenstva, pobijedio je 2:1 i time, sada je sigurno, vrlo glasno najavio da je napokon spreman za pohod na toliko očekivani naslov prvaka svijeta !

Najave su, jasno, govorile da će se susret svesti na dvoboj Neymara i Jamesa Rodrigueza, no u tome duelu Brazilac je bio prilično konkretniji. Jamesa se, primjerice, u prvome praktički nije vidjelo, dok je prva violina Brazila svirala vrlo lijepe, iako ne konkretne note. Scolari je vrlo dobro znao kako zatvoriti prvog čovjeka Kolumbije, na kojem se počivala sva nada; dupliran i blokiran, a u zraku nemoćan, izuzev jednog prodora predtscvaljao hje lak plijen za defanzivne pit-bullove domaćina. Da, Kolumbija je bila zatvorena, James blokiran a time ni Cuadrado, možda i najbolji back-vokal prvenstva nije uspio doći do izražaja, konkretno ni glasa nije pustio. Jednostavno, kada je najviše trebalo, protiv reprezentacije koja je, realno, ulijevala najviše straha u kosti Selecaa, jer možda i gore od prepuštanja svjetskog trona bio bi gubitak od Kolumbije, momčad Luiza Felipea Scolarija dala je najviše, napokon je pokazala da nije "one man band", konačno nije bila "one hit wonder", već je cijeli žuto-plavi orkestar bio na razini koju je očekivao cijeli svijet... Bila je to napokon momčad za svjetsku turneju.

Related content

Jest, James je u jednom prodoru pokazao zašto je trenutačno igrač s najviše pogleda na plećima, međutim priča je bila jednostavna: sjajna Kolumbija koja je osvajala jednostavna nije mogla odgovoriti Brazilu koji je krenuo s, činilo se, previše ofenzivaca, no oni su donijeli bitnu oštrinu domaćinu. Pekermanova momčad, koja je ostvarila najveći nogometni uspjeh nacije, inferiorno je pratila događaje na travnjaku, u pokušaju ostvarenja senzacije nije zakazala, bilo bi to ružno kazati, ne, samo nije odgovorila razini potrebnoj za polufinale Svjetskog prvenstva. A to dokazuje to i pogodak Brazila u samom početku utakmice, već u 7. minuti...

Neymar je naime izveo korner s lijeve strane, lopta je preletjela prvi buket igrača, a na drugoj vratnici Sanchez je više pratio loptu nego kapetana domaćina Thiaga Silvu koji s nekoliko metara koljenom lako pogađa mrežu za veliko i značajno vodstvo domaćina. Pogodak koji uvelike ide na dušu veznjaka Kolumbije, koji je morao do kraja ispratiti kapetana Brazila.

U Fortalezi je nastupila euforija na čijim je krilima Selecao do kraja poluvremena mogao riješiti stvar, no Hulk je u barem tri situacije uprskao stvar i zadržao neizvjesnost četvrtzavršnice Mundiala.

Pokušao je Pekerman u poluvremenu promijeniti stvari, ali Kolumbija je ipak ostala bez goriva, sputana doduše i najboljim izdanjem Brazila tijekom ovog natjecanja. Mijenjao je stil, ali sve je nažalost po njih bila konfekcija koju su Brazilci lako rješavali. Došli su doduše u 66. minuti do pogotka, no on je poništen zbog zaleđa; naime, prilikom ubačaja s lijeve strane dvojica su igrača bila u zaleđu, no ono je u biti označeno onoga časa kada je Luis dirao loptu.

Učas nakon toga, tri minute kasnije, nakon prekršaja na gotovo 35 metara, David Luiz iz slobodnjaka je fantastično pogodio gornji lijevi kut nemoćnog Ospine.

Premda se činilo da je stvar zaključena, brza akcija Los Cafeterosa rodila je odličnu situaciju pred golom Julija Cesara, gdje vratar Brazila ruši Jamesa Rodrigueza, a španjolski sudac s punim pravom pokazue na bijelu točku, otkud je prvo ime Kolumbije miran i siguran za konačnih 2:1 za domaćina.

Pokazalo se na kraju da se Kolumbija prekasno probudila, a Brazil je odigrao najbolju utakmicu na turniru. taman dovoljno da odagna kroničnu sumnju koja je okovala reprezentaciju uoči posljednje dvije utakmice. I opasne, iznimno opasne Njemačke...

BRAZIL - KOLUMBIJA 2-1 (Thiago Silva 7, David Luiz 69 / James 80-11m)

KRAJ UTAKMICE, BRAZIL JE U POLUFINALU!

90. minuta - Traje opsada brazilskog gola!

88. minuta - Nova loša vijest za Brazil, Neymar je iznesen na nosilima.

80. minuta - James Rodriguez bio je siguran izvođač. Ovo mu je bio šesti gol na Mundijalu.

78. minuta - Jedanaesterac za Kolumbiju! Julio Cesar je srušio Baccu.

68. minuta - Kakav pogodak Davida Luiza! Brazilski stoper iz slobodnog udarca s 30 metara rasparao je mrežu Ospine!

66. minuta - Kolumbiji je poništen pogodak! Nakon slobodnog udarca Yepes je zabio iz gužve, ali slavlje je bilo uzaludno. Pomoćni sudac dosudio je zaleđe...

64. minuta - Thiago Silva je napravio rijetko viđenu glupost! Napravio je prekršaj nad vratarom Ospinom, dobio žuti i karton što znači da će propustiti polufinale ako Brazil prođe.

60. minuta - Popustili su malo Brazilci s presingom, ali Kolumbija je i dalje bezopasna.

Počelo je u nastavku.

kRAJ POLUVREMENA!

44. minuta - Neymar je iz slobodnog udarca s 18 metara pucao preko gola.

38. minuta - James je imao slobodni udarac na 17 metara, ali nije mogao ozbiljnije zaprijetiti budući da je živi zid izletio na dva metra od mjesta izvođenja...

28. minuta - Nova velika šansa za Hulka. Pucao je iz slične situacije kao prije osam minuta, ali Ospina je opet odlično obranio.

22. minuti - James je napravio pravi mali slalom u sredini, Kolumbijci su imali kontru 'četiri na dva', ali sve je upropastio Cuadrado lošim dodavanjem

20. minuta - Hulk je odigrao dupli pas s Neymarom, izbio s lijeve strane ispred Ospine, ali njegov udarac udarac brani kolumbijski vratar. U nastavku akcije pucao je i Oscar, ali Ospina je i to zaustavio. Brazilci izgledaju kao da ih je netko pustio s lanca, neviđeno su agresivni i Kolumbija teško iznosi loptu na suprotnu polovicu.

11. minuta - Zamalo izjednačenje. Cuadrado se izborio za jednu loptu na vrhu 16-erca, odlično opalio, a lopta se od bloka odbila malo kraj vratnice.

7. minuta - Kolumbijci su kapitulirali već na samom početku utakmicu. Za Ospinu bio je koban korner - Neymar je ubacio, lopta je sve preletjela, a na drugoj vratnici je spretan bio Thiago Silva. Iz blizine je ugurao loptu u mrežu!

5. minuta - Neymar je okušao udarac iz 'slobodnjaka' s 26 metara. Bilo je slabo i neprecizno...

Utakmica je počela!

Related content

BRAZIL: Julio Cesar, Maicon, Thiago Silva, David Luiz, Marcelo, Paulinho (od 86. Hernanes), Fernandinho, Hulk (od 82. Ramires), Oscar, Fred, Neymar (od 88. Henrique).

KOLUMBIJA: Ospina, Zuniga, Zapata, Yepes, Sanchez, Armero, James Rodriguez, Cuadrado (od 80. Quintero), Guarin, Ibarbo (od 46. Ramos), Gutierrez (od 69. Bacca)

Related content

Fortaleza, Etadio Castelao

Sudac: Carlos Velasco Carballo (Španjolska)

Linker
23. rujan 2024 01:25