Brazil's defender David Luiz celebrates after scoring during the penalty shoot out after extra-time in the Round of 16 football match between Brazil and Chile at The Mineirao Stadium in Belo Horizonte during the 2014 FIFA World Cup on June 28, 2014. AFP PHOTO / JUAN MABROMATA
 JUAN MABROMATA/AFP / AFP
IGRAČI ZADNJE LINIJE

UBOJITI BRANIČI Golgeteri se na Svjetskom prvenstvu kriju u stoperskim redovima

Brazil i Njemačku su u polufinale Mundiala odveli - stoperi! Za Elf je protiv Francuske zabio Mats Hummels, za Selecao Thiago Silva i David Luiz
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 06. srpanj 2014. 13:52

Nisu zabili niti Neymar, Fred, Klose ili Müller... Brazil i Njemačku su u polufinale Mundiala odveli - stoperi! Za Elf je protiv Francuske zabio Mats Hummels , za Selecao Thiago Silva i David Luiz. Što će tim svjetskim velesilama napadači kad imaju golgetere u stoperskim redovima?

Naravno da je to šala, ali svakako je kuriozitetan podatak da su momci iz obrane bili ti koji su odlučili te velike utakmice. Uz dodatak da su bili u glavnim ulogama i u prijašnjim ogledima. Stoper Borussije D. Hummels zabio je i Portugalu, a na tom ogledu gdje su Nijemci deklasirali Cristiana Ronalda i društvo sa 4:0. Hummels se često ubacuje u napad, ne samo kod prekida.

Za Davida Luiza možemo pak ustvrditi da je stoper čiji golovi su zapravo domaćina Mundiala doveli ovdje gdje jest. Postigao je jedini pogodak protiv Čilea, a kasnije je i kod izvođenja jedanaesteraca bio precizan. U sudaru s Kolumbijcima je zabio fantastičan pogodak iz slobodnog udarca, doveo Brazil do 2:0, na kraju se taj 'slobodnjak' pokazao krucijalnim u konačnom trijumfu Scolarijeve momčadi. Thiago Silva je također zabio Kolumbiji, njegov pogodak za 1:0 bacio je veliki teret pritisak s leđa Brazilaca.

Je li današnji moderni nogomet postao igra u kojoj obrambeni igrači postaju golgeterske zvijezde? Na tu temu smo porazgovarali s bivšim stoperom hrvatske reprezentacije, Darijom Šimićem.

- Sada na pozicijama stopera igraju nogometaši koji izvrsno igraju nogomet, koji u potpunosti razumiju igru, koji su sjajni tehničari i na koncu koji znaju zabijati golove. Danas na stoperskim pozicijama kod velikih i moćnih reprezentativnih vrsta imate igrače koji nisu oni klasični stoperi koji se bave samo svojim osnovnim poslom. Većina njih zna itekako dobro baratati loptom, brzi su i prodorni. Takve karakteritsike im omogućuju da postižu golove - kaže Šimić.

Kad smo već kod brazilskih stopera D. Luiza i T. Silve sjetili smo se jedne priče koju smo slušali za vrijeme našeg boravka u Brazilu. Naravno da je Neymar bio najveća zvijezda, međutim, uz njega medijski najzanimljiviji igrači za Brazilce bili su upravo David Luiz i Thiago Silva. Jedna brazilska TV-postaja stalno je vrtjela njihove epizode iz pionirskih i juniorskih dana kad su bili vezni igrači, napadači, bočni igrači... Driblinzi i baratanje loptom bila im je najjača strana, kao mladi zabijali su mnogo golova.

- Sve oči uprte su u Neymara, ali vidjet ćete da će slavu na ovom Mundiali pobrati David Luiz i Thiago Silva!

Sad kad se to stvarno događa sjetili smo se te rečenice koju nam je kazao brazilski kolega Joao u Sao Paulu. Pričao nam je kako su njih dvojica univerzalni nogometaši koji su upotrebljivi na mnogim pozicijama u momčadi te da je njihovo nogometno znanje zaista impresivno.

- U reprezenataciji Brazila osim Neymara nema boljih tehničara od Luiza i Thiaga Silve - pojačao je svoju priču brazilski kolega.

Upravo je to na tragu onoga što nam je kazao Dario Šimić.

- Ne znam, ali gotovo sam siguran da su David Luiz i Thiago Silva kao mladi nogometaši igrali napadače ili vezne igrače. Kasnije su završili na stoperskim pozicijama, ali nisu oni klasični čisti stoperi, već u sebi nose i napadački instinkt.

Na kraju je Šimić zaključio...

- Bez obzira na sve njihove kvalitete, treba imati na umu da za 'stopersko postizanje golova' treba imati i ponešto sreće. Napadači su ipak u češćim kontaktima s loptom u protivničkom šesnaestercu, stoperi dođu do jedne ill dvije lopte. Znači, iz malo pokušaja trebaju zabiti, a kad im to uspije, ipak se i Fortuna malo mora nakloniti.

Ono što smo za vrijeme našeg boravka u Brazilu saznali jest i činjenica da se od malih nogu s dječacima koji startaju igrati nogomet radi na tehnici te da se klince ne 'betonira' na neku poziciju, već im se omogućuje normalan razvoj na svim dijelovima travnjaka. Tako da u mlađim dobnim kategorijama dječaci promijene nekoliko pozicija prije nego se stabiliziraju na jednoj.

Takvo nogomento školovanje kasnije pokazuje odlične rezultate, igrači postaju polivalentni te mogu odgovoriti mnogim opcijama i taktičkim zamislima. Istina, David Luiz je na ovom Svjetskom prvenstvu zabio tek svoja prva dva gola za Brazil. Ali izbarao je pravi trenutak, zar ne? Thiago Silva je u 50 nastupa zabio 3 pogotka, nije mnogo, ali i on je izabrao idealno vrijeme, obojici je njihovo polivalentno nogomento znanje pomoglo u najvažnijem mogućem trenutku za Selecao.

Sad će obojica činiti stoperski par u PSG-u. Da, to se također ne smije zaboraviti, Jose Mourinho je Luiza u Chelseaju često koristio na poziciji defenzivnog veznog igrača što ide u prilog činjenici da može igrati na različitim pozicijama.

Linker
23. rujan 2024 03:35