Mateo Sučić /
OPCIJA AKO MOŽE ODMAH U POGON

BIVŠI IGRAČ JUVENTUSA I MANCHESTER CITYJA TRENIRA S RIJEKOM Trenutak istine: Pred njim je težak zadatak i odluka će pasti u sljedećih nekoliko dana

RIJEKA Bugarski napadač koji se priključio momčadi u Albufeiri morat će na travnjaku uvjeriti riječku struku da je već sada fit.
Piše: Mateo SučićObjavljeno: 29. siječanj 2018. 09:25

U četvrtak navečer dok su se nogometaši Rijeke vraćali s utakmice protiv Ferencvarosa, sobu je u hotelu Grande Real Santa Eulalia dobio Valerij Božinov. Nekadašnji reprezentativac Bugarske i napadač niza renomiranih klubova priključio se momčadi Rijeke i u idućih će nekoliko dana pokušati uvjeriti odgovorne u riječkom prvoligašu da može zadovoljiti kriterije potrebne za ulazak u riječku momčad.

Lakše vježbe

Već jučer ujutro bio je na treningu, zadužio je od oružara Rustema Gashija opremu s brojem sedam, ali nismo dobili priliku vidjeti njegovo nogometno umijeće ako izuzmemo partiju nogo-tenisa. Jednostavno, nakon utakmice protiv Ferencvarosa Bijelima je na rasporedu bila regeneracija pod paskom kondicijskog trenera Luke Brkljače, lopta je uglavnom mirovala, a vježbe koje su se radile bile su niskog intenziteta pa je bilo nemoguće procijeniti u kakvoj je stanju došao Božinov. Doduše, ‘na prvu’ izgleda fit, prema slobodnoj procjeni nije došao s viškom kilograma, što je nerijetko slučaj s igračima koji neko vrijeme nisu u natjecateljskom procesu, no tek ćemo danas i na idućim treninzima vidjeti što može ponuditi na travnjaku.

Iako u riječkom prvoligašu ne žele službeno govoriti ništa na temu Božinova, bez obzira što trenira s momčadi, niti su njega u ovoj fazi željeli izlagati novinarskim pitanjima, kroz neke priče i razgovore smo doznali da je bugarski internacionalac u Albufeiru došao pun motiva da se izbori za riječki dres. Travnjak će biti jedino mjerilo, a u obzir dolazi samo ako odmah može biti u punom pogonu i staviti se na raspolaganje momčadi. To je već neko vrijeme jedan od preduvjeta koje na Rujevici stavljaju pred igrače koji dolaze, neki su prošlo ljeto došli nespremni pa su se samim time i mučili kroz jesenski dio sezone. Budući da Rijeka sada nema vremena, ali ni širinu kadra za istrpjeti traženje fizičke i igračke forme, jasno je i koji će biti kriterij ostanka Božinova u riječkom kadru.

Bez jezične barijere

Kada od danas uđe u proces treninga s loptom, odnosno kada (i ako) odigra prve utakmice za Bijele, moći ćemo i donijeti neki konkretniji sud o njemu, do tada je bilo kakav zaključak preuranjen. Inače kažu u riječkom taboru da je Božinov ostavio dobar prvi dojam i mi smo ga u predvorju hotela vidjeli nasmijanog i dobro raspoloženog u druženju s možda budućim suigračima. Jezična barijera ne postoji, razgovarao je i s Acostyjem na talijanskom pa bi se s te strane, dojam je, brzo i lako mogao uklopiti u riječku momčad. Naravno, ako na travnjaku to zasluži.

U svakom slučaju, situacija s Božinovom trebala bi biti jasnija idućih dana kada se u Portugalu očekuje i predsjednik Damir Mišković. No, i sam dolazak Božinova na testiranja naznaka je da Riječani neće mirovati do kraja prijelaznog roka, odnosno da će reagirati ako se ukaže nekakva zanimljiva prilika na tržištu. Možda to budu baš Božinov, a možda Mišković sa sobom u Albufeiru dovede i još neko pojačanje.

Linker
06. listopad 2024 21:29