Getty
ANALIZA PROTIVNIKA

Bayern, Arsenal, Olympiacos! Dinamo protiv njih ima 'nestvarnu' gol-razliku 12-13!

Piše: Vladimir ZrinjskiObjavljeno: 28. kolovoz 2015. 10:28

Slika Eduarda da Silve kako postiže prvi europski gol na stadionu Emirates bila je neizbježna reminiscencija nakon što je ždrijeb Lige prvaka spojio Arsenal i Dinamo.

Oni nešto bolje memorije sjetili su se i pogotka Joška Jeličića Olympiacosu na snijegom okovanom Maksimiru u posljednjem kolu grupne faze 1998., kada je Croatiji još živjela nada u četvrtfinale, ali ju je u drugom poluvremenu ugasio Giannakopoulos.

Bayern je, ukratko, jedini klub skupine F s kojim Dinamo još nije odmjerio snage u Ligi prvaka, iako će "modri" zauvijek pamtiti pobjedu u Kupu velesajamskih gradova 1962./63. U Münchenu je bilo gotovo nestvarnih 4-1, dvaput je Seppu Maieru zabio Zambata, a po jednom Jerković i Kobeščak. Uzvrat u Zagrebu prošao je bez golova.

Bayernova europska vitrina tada je još bila prazna, a puniti se počela 1974. godine, kada je momčad Uda Latteka osvojila prvi europski naslov. Danas ih na Allianz Areni ima pet. Posljednji je zapečaćen prije dvije godine na Wembleyju, kada su Mandžukić i Robben srušili Borussiju.

Prema izračunu Transfermarkta, Bayern je treća najskuplja momčad današnjice, iza Reala i Barcelone, s vrijednošću momčadi od 568 milijuna eura. Na listi najbogatijih, koju sastavlja Forbes, Bavarci su jedno mjesto niže, odmah iza Manchester Uniteda. Ukupna vrijednost kluba procijenjena je na 2,3 milijarde dolara.

U kadrovskom smislu, o Bayernu se više-manje sve zna. Trener je Pep Guardiola, 44-godišnji vizionar, autor moderne tika-take, vlasnik 19 trofeja koje je pokupio u razmaku od šest godina. Zvijezdama krcatu momčad predvode Robben, Lahm, Neuer, Götze, Vidal, Müller, Lewandowski, Xabi AlonsoFranck Ribéry još uvijek je ozlijeđen i nema definiran datum povratka.

Arsenal će 18. put zaredom igrati u grupnoj fazi, po čemu su engleski rekorderi. Ako je Guardiola genijalac, što tek reći za nepoderivog Arsènea Wengera, koji godinama njeguje istu napadačku filozofiju, iako već dugo neovjerenu bitnim trofejima? Francuz je 2006. doveo Arsenal do prvog i zasad jedinog finala Lige prvaka, u kojem ih je svladala Barcelona.

Ni "topnici" ne zahtijevaju neko posebno upoznavanje. Mozak napada čini trio Ramsey, Özil, Sánchez iza Girouda. Thea Walcotta je Maksimir (nažalost) već upoznao, a na golu od ove sezone stoji legendarni Petr Čech. Arsenal je sa 402 milijuna eura sedma najvrednija momčad svijeta.

Bodovi i premije tražit će se protiv Olympiakosa, peterostrukog uzastopnog prvaka Grčke, koji je ljetos ostao bez trojice važnih igrača. Ibrahim Affelay otišao je u Stoke, Konstantinos Mitroglou u Benficu, a stoper Felipe Santana vratio se u Schalke.

Vezu je pritom pojačao veteran Cambiasso, a napad islandski "topnik" Finnbogason. I dalje je to vrlo iskusna i respektabilna momčad, gotovo dvostruko skuplja od Dinamove, koju odnedavno vodi 38-godišnji Portugalac Marco Silva.

Bayern

Trener: Pep Guardiola (44)

Prosjek godina: 26,2

Stadion: Allianz Arena (75.024)

Vrijednost momčadi: 568,1 mil. eura

Najskuplji igrač: Thomas Müller (55 mil. eura)

Nastupi u skupini LP: 19

Najbolji rezultat: pobjednici (5 puta)

Dinamo protiv Bayerna: 1-1-0, gol-razlika 4-1

Arsenal

Trener: Arsène Wenger (65)

Prosjek godina: 27,3

Stadion: Emirates (60.260)

Vrijednost momčadi: 402,0 mil. eura

Najskuplji igrač: Alexis Sánchez (55 mil. eura)

Nastupi u skupini LP: 18

Najbolji rezultat: finale (2006.)

Dinamo protiv Arsenala: 0-0-2, gol-razlika 1-5

Olympiakos

Trener: Marco Silva (38)

Prosjek godina: 25,3

Stadion: Georgios Karaiskakis (32.115)

Vrijednost momčadi: 85,3 mil. eura

Najskuplji igrač: Roberto (8 mil. eura)

Nastupi u skupini LP: 17

Najbolji rezultat: četvrtfinale (1999.)

Dinamo protiv Olympiakosa: 1-1-2, gol-razlika 7-7

Linker
22. rujan 2024 15:36