Vojko Bašić/CROPIX
KRSTIČEVIĆ NA MUKAMA

Andrijašević se potvrdio kao ključni igrač, no Patinho puca baš na njegovo mjesto

Piše: Jurica RadićObjavljeno: 14. siječanj 2013. 12:03

Dolaskom Brazilaca nastala je velika gužva u ofenzivnoj konkurenciji. I dalje nema klasičnog napadača u ulozi pojačanja, ali zato u tercetu formacije 4-2-3-1 ima igrača i za tri momčadi. Jasno je da je tandem iz Fluminensea došao igrati, jer Hajduk ima obvezu razvijati suradnju s brazilskim prvakom, a kako će suradnja napredovati ako prvi igrači koji su došli na posudbu budu grijali klupu!

To je logična premisa u startu, ali treba vidjeti kakva je kvaliteta brazilskog dueta. Jer, igrači koji su završili jesen u trijumfalnom stilu, nogometaši koji su Krstičevićevu momčad ponijeli do drugoga mjesta i polufinala Kupa, već su dokazane vrijednosti. Zato neće treneru biti lako sastaviti momčad s pridošlim igračima, posbno zato što su sve prinove igrači sličnih karakteristika. Nijedan nije zadnji vezni, nijedan nije napadač. Svi redom, od Jakoliša preko Brazilaca do Kouassija i Hrelje, koji se nalaze na probi, igrači su koji svoju poziciju vide u polušpici. Tri mjesta, a u konkurenciji je više od 10 igrača! Kako to posložiti?

Na poziciju polušpice u tercetu iza jednog napadača (s dva se nije ni prošle jeseni igralo - op.a) reflektiraju Andrijašević, Patinho, Ozobić, Vuković i Sušić. Da imaju mogućnost izbora svi bi uzeli mjesto 'desetke’ u momčadi, ali samo jedan može u startnu postavu. Andrijašević se prošle jeseni potvrdio kao ključni igrač momčadi upravo na poziciji razigravača. Asistent i strijelac u važnim utakmicama, 21-godišnji Solinjanin je svojim učinkom s pravom nosio ulogu temeljnog igrača momčadi. Ali čim je dotaknuo tlo splitske zračne luke Patinho je poručio:

- Moja je želja igrati na poziciji 'desetke’. Tu se najbolje snalazim.

Njegov uzor je Deco, bivši suigrač u Fluminenseu. Krešić je Patinha opisao kao 'novog Osima’. Doveden je s velikim preporukama i očekivanjima premda u B momčadi lisabonskog Sportinga nije uspio u šest mjeseci upisati više od dva ulaska s klupe. Ali Patinho je ponudio svoje objašnjenje rečenicom 'forsirali su portugalske igrače, a u Hajduku ću vjerujem stalno igrati’. Jasno, zato je i došao, pa je na startu odlučno izrekao svoju želju. Bit će velika borba za mjesto polušpice, kao i za uloge krilnih igrača. Jakoliš je ove zime došao iz Ukrajine da bi u Hajduku pokazao kako je u Krivbasu mogao dobivati i veću minutažu. Krilni je ofenzivac, igra na mjestu gdje su se već dokazali Caktaš i Stojanović na lijevom krilu, te Oremuš i Vršajević na desnom. Bencun, Sušić i Tomičić također reflektiraju na krilne pozicije. Od dva igrača na probi, Kouassija i Hrelje, vjerojatno će jedan ostati u Hajduku. I oni također sebe vide na krilnim pozicijama.

Hajduk je pod imperativom prodaje, jer drukčije Bijeli, barem zasad, ne mogu doći do potrebna 2 milijuna eura s kojima bi zatvorili financijsku konstrukciju prema zahtjevu Uefe koja klub pritišće rokom do kraja ožujka. Vuković i Caktaš su dva igrača od kojih se najviše očekuje u prijelaznom roku, a njihovim transferima došlo bi se i do prostora za Brazilce u momčadi. Ali, Hajduku treba i otvoreno mjesto stopera na koje bi se povukao Milić ako Patinho zauzme poziciju Andrijaševića na 'desetki’. Maloča je na meti Trabzonspora već dulje vrijeme, na Poljudu se nadaju kako bi transfer ove zime mogao u relizaciju. Pomoglo bi to Krstičeviću u sastavljanju momčadi, ali u svakom slučaju Andrijašević i Patinho ne mogu na istu poziciju. Ako 'Pačić’, kako mu prezime u prijevodu izlazi na hrvatskom, pokaže da je extra klasa, dobit će mjesto polušpici razigravača, a u tom slučaju Andrijašević ide na zadnjeg veznog, gdje je i počeo sezonu.

Međutim, neće biti lako Krstičeviću mijenjati formaciju. Učini li to, znači da je Patinho zaista pojačanje koje će oplemeniti i preporoditi igru Hajduka. Potezom za gledatelje, loptama koje će hraniti napadače i krila i ugrožavati suparnička vrata. Može li sve to uraditi igrač koji je prošle jeseni uglavnom trenirao, a nije igrao u Sportingu B? U Hajduku vjeruju da može, ali kako bi svi imali mjesto u momčadi, potrebne su prodaje. Maloča, Caktaš i Vuković su tri igrača od kojih se očekuje da bi spasili praznu blagajnu s odštetama koje bi dosegnule velika 3 milijuna eura zarade, a pritom bi i otvorili mejsto za nove igrače. Cassio nema preporuke kao Patinho, ali dio je projekta s Fluminenseom i nije došao da bi se 'slikao na klupi’. Želi igrati, a to može samo na krilnoj poziciji u ofenzivnoj liniji.

Što ako svi ostanu? Taj koncept stvara veliku glavobolju Krstičeviću. Uklopiti momčad iz prošle sezone s novim igračima. Patinho, Cassio i Jakoliš kao sigurni, a Kouassi kao potencijal za ugovor. Gdje ih uvrstiti u momčad koja već ima tercet Oremuš-Andrijašević-Caktaš iza Vukovića, odnosno Maglice? Krstičević mora biti pravi mađioničar da bi našao minutažu i mjesto za sve. Izmisliti neku novu koncepciju? Možda je to rješenje, ali opet mjesta ima samo za 11, a konkurenata je gotovo 20.

Linker
22. rujan 2024 12:16