ŽELJE NA POLJUDU

AMBICIOZNI PLAN HAJDUKA Bijeli priželjkuju Europsku ligu i zaradu od čak 20 miljuna kuna

Piše: Jurica RadićObjavljeno: 07. srpanj 2014. 23:17

Vršajević je na prodaju, Maloča također. Andrijašević je već prodan i naplaćen, a Pašalić danas (ponedjeljak) leti za London, gdje će u utorak obaviti liječnički pregled i potpisati ugovor s Chelseajem. Na Poljudu se vrte transferi, neki su poslovi realizirani, ali još je više poslova “u dolasku”. Puno je planiranog novca “u zraku”, a koliko će Hajduku trebati ovog ljeta da izdrži do kraja kalendarske 2014. godine?

Hajduk temelji i proračun na uspjehu u Europi i pritom želi ostaviti momčad na okupu tijekom pohoda na skupinu Europske lige. Nije tajna da Bijeli planiraju utržiti 20 milijuna kuna probijanjem do Europske lige. Kako? Vrlo jednostavno. Od Uefe dolazi 910.000 eura za plasman u Europsku ligu kroz nagrade i ulazak u skupine. Pored toga, računa se na uobičajeno dobar odaziv publike, jer proteklih godina Hajduk je najviše gledatelja imao u ljetnim mjesecima. Srpanj i kolovoz redovito su prošlih sezona bili prava tvornica novca za Bijele.

Čak su utakmice sa skromnim Skontom i gruzijskom Dilom privlačile po 25.000 gledatelja na Poljud. Tri susreta, cijene ulaznica malo više od uobičajenih za prvenstvo i poneki atraktivni protivnik, eto formule kako doći do 6-7 milijuna kuna. Prije dva ljeta milanski Inter pokazao je put zaradom koja može prijeći i 3,5 milijuna kuna na jednoj pravoj utakmici. Nagrada Uefe, plus tri susreta na Poljudu, plus marketing i prodaja pretplata, sve zajedno morali bi doseći nivo od 18 do 20 milijuna kuna. Pritom ne treba zaboraviti da je krajem kolovoza i veliki derbi s Dinamom na Poljudu.

Stoga je jasno da su pred Hajdukom dva ključna mjeseca u kojima će se rezultatom pokušati sačuvati “supstanca” (momčad) i osigurati financijska likvidnost i tijekom jesenskih mjeseci. Jer ne bude li Europe, Bijelima već u rujnu počinje dugo sušno razdoblje. Bez Europe, s već odigranim poljudskim derbijem kontra Dinama, čemu se mogu nadati? Radna zajednica zadnju je plaću dobila za ožujak, dolazi već treći mjesec zaostatka. Igrači su u boljoj poziciji, njihova plaća kasni najviše mjesec, maksimalno dva, a i to se rijetko događa.

Iznijeli smo ambiciozan plan Hajduka s naslovom “kako zaraditi novac”, ali drugo je pitanje puno važnije. Kako do Europske lige, ima li Hajduk momčad za nju, mogu li Bijeli proći prepreke koje ih čekaju? Dundalk ne bi trebao biti upitan, ali oprez je nužno majka mudrosti i ovog puta. Zašto? Zato što su se Bijeli namučili prošle godine protiv skromnog Turnova, a prije 10 godina su senzacionalno ispali od irskog prvaka Shelbournea.

Zbog toga se ni očekivani Dundalk ne može uzeti kao lagani protivnik za predigru. Bit će Bijelima zahtjevna svaka prepreka u kvalifikacijama Europske lige, ali pozitivna je činjenica da su nositelji i u 3. pretkolu. Nisu favoriti, ali su nositelji i ne idu na najjače. Međutim u onom završnom kolu Hajduk nije nositelj. U play-offu stižu klubovi iz Liga petica poput Tottenhama, Intera, Lyona, Borussije Moenchengladbach, Real Sociedada, Villareala te kapitalci tipa PSV, moskovski Lokomotiv i još niz klubova koji ne uspiju proći u kvalifikacijama za Ligu prvaka. Težak je taj ambiciozni put zarade Hajduka kroz Europu i zato se teorijama nećemo baviti. Ideja je zanimljiva, ali mora se priznati da je u ovom trenutku optimizam s velikim “navijačkim predznakom”.

Linker
06. listopad 2024 08:24