MASTERS U MONTE CARLU

Nadal osvaja Monako osmi puta ili Đoković nastavlja dominaciju nad Španjolcem?

Nakon što se većinu tjedna morao boriti s emocijama, Nole je za ulazak u finale morao dobiti i vjetar. Naime, on i Berdych su imali puno problema s uvjetima koji su tenisko znanje obojice stavili u podređenu ulogu
Piše: dvoznak.comObjavljeno: 22. travanj 2012. 13:25

Zbog toga ni oscilacije u rezultatu nisu bile toliko čudne. Novak je poveo s 4:2 u prvom setu, no Čeh se bolje snašao i s četiri gema u nizu poveo 1:0 u setovima. Prvi igrač svijeta je ponovo poveo u drugom setu, no ovaj put nije dopustio preokret. Slično je bilo i u trećem setu gdje je vodstvo 4:0 bilo dovoljno za osiguranje prolaza u finale turnira gdje još uvijek nema naslov.

- Ovo su bili jedni od najtežih uvjeta u kojima sam ikad igrao. Nije samo jačina vjetra stvarala probleme, nego i stalna promjena smjera. Bilo je jako teško predvidjeti putanju loptice i zato je bilo jako teško igrati. Ipak, na kraju sam skupio dovoljno koncentracije i zadovoljan sam načinom na koji sam preokrenuo meč - komentirao je Đoković nakon pobjede.

Berdych je ušao s dosta samopouzdanja u meč, što je bilo logično nakon onako dobrog meča protiv Murraya, no i on se mučio u teškim uvjetima.

- Igrati po takvom vjetru je najteže jer nikad ne znaš od kuda će zapuhati i zato je bilo teško igrati agresivno, a to je inače moj najbolji tenis. Imao sam velikih problema zbog toga i nisam mogao igrati kako sam želio - komentirao je razočarano Čeh.

Nadal je za prolaz u finale kojeg su svi željeli pobijedio Simona koji je pružio samo solidan otpor, no nije mogao slomiti servis Španjolca. Nadal je spasio svih sedam break-lopti, te rutinskom igrom dobio oba seta.

- Uvijek je teško igrati protiv Simona jer je pametan na terenu i zna kako se postaviti. Zato sam jako sretan i puno mi znači što sam opet u finalu.

Sad slijedi Đoković i to znači da će se dogoditi jedna od dvije opcije. Nadal će osvojiti svoj osmi Monte Carlo u nizu ili će doživjeti osmi poraz u nizu od srpskog tenisača. Zadnjih sedam međusobnih mečeva se odigralo u finalima i sve ih je dobio Novak, no ovo je zadnja oaza Nadala.

S obzirom da Rafa nije osvojio naslov od Roland Garrosa, a ovdje ima sedam naslova u nizu, realno se postavlja teorija "sad ili nikad". Nadal je toga sigurno svjestan, no malo njegova izjava:

- Mislim da mogu manje izgubiti od njega, a puno više za dobiti. To je jedina pozitivna strana kad imaš sedam poraza u nizu. Ulaziš u meč znajući da je normalno izgubiti, ali se trudiš preokrenuti situaciju. Tako ću i ja probati.

Znajući Nadala, to zvuči vrlo neuvjerljivo. Riječ je o igraču koji želi biti prvi i ne igra za finala, sve ostalo su priče da makne pritisak sa sebe. Od prošle godine ga je Đoković pobjeđivao na svim podlogama i prvi put je Nadal dobio osjećaj u karijeri da nema rješenja. Čak u danima kad je bio "vječno drugi" iza Federera, nije imao kompleks jer je pobjeđivao Federera u međusobnim mečevima.

Nadal je ovdje dugogodišnji vladar i njegovo "carstvo" se u zadnje vrijeme rapidno smanjilo. Ako i ovdje izgubi, po osmi put u nizu od Novaka, priča o "još jednom fantastičnom finalu" će biti prilično šuplja.

Trenutno nijedan ne igra svoj najbolji tenis i daleko su od onog što su pokazali u Australiji. Tko će to bolje iskoristiti, teško je predvidjeti, ali jedno je sigurno. Bez obzira na sve, smrt Novakovog djeda, problematično koljeno Nadala, obojica će dati sve od sebe za pobjedu jer su rođeni pobjednici - samo što je teniski teren premali za obojicu…

Linker
21. rujan 2024 10:32