Drago Sopta / CROPIX
POČINJU LOV NA BRAZIL

Makedonija je uvijek bila tvrdi orah za Hrvatsku, ali Igor Štimac je najavio - rapsodiju!

Motivacija je ogromna, tako je to uvijek kada se igra protiv Hrvatske ili Srbije. Početak je kvalifikacija i u tome vidimo svoju priliku - otkrio je Goran Pandev
Piše: Vladimir MarinovićObjavljeno: 07. rujan 2012. 12:38

Hrvatska u lov na Brazil kreće s novim izbornikom koji nema previše iskustva na klupi. Sa Slavenom Bilićem se taj rizik isplatio, dok Igor Štimac tek treba potvrditi da je debi u Splitu bio samo loš dana, kako igrača tako i njega kao izbornika. Podsjetimo, tu smo utakmicu izgubili glatko, bez problema mogli dobiti 7-8 komada i jednoglasno zaključili kako smo igrali taktički očajno. A, suparnik nisu bili Španjolska ili Brazil, već 'samo' Švicarska.

- Pun sam samopouzdanja, no isto tako i svjestan uloge favorita. Znam jako dobro koliko smo spremni prikazati kvalitetu unutar 90 minuta. Kad je tako, u stanju smo igrati protiv svakoga na svijetu - ne ostavlja Štimac dojam zabrinute osobe.

Ali ako nije zabrinut, nije više niti toliko bahat. Vidljivo je to i prema najavljenom sastavu i izostanku tvrdnji poput one "igrat ćemo kao Španjolska".

I dalje smo u sustavu 4-2-3-1, međutim Pranjića je na lijevom boku zamijenio defanzivniji Strinić, u veznom redu umjesto Badelja je puno agresivniji Vukojević, dok je svoje mjesto od prve minute pronašao Modrić umjesto Kranjčara. Neće krenuti ni Olić već defanzivno odgovorniji Perišić.

Hrvatsku bi međutim mogli mučiti drugi problemi, o kojima se ne priča previše. Eduardo je svoje mjesto u prvih 11 kupio s dva gola Švicarskoj, no to su mu ujedno i jedini golovi u sezoni, u Ukrajini gotovo da ne igra. Modrić je tek počeo s natjecateljskim nogometom, Perišić i Rakitić su daleko od velike forme. Štimcu neće biti lako iz njih izvući maksimum. U prvom pokušaju je bio daleko od toga.

A, Makedonci uopće nisu bezazlen suparnik. S obzirom da i oni imaju novog izbornika, velika su nepoznanica. Čak ni makedonske kolege nisu mogle s velikom sigurnošću predvidjeti početni sastav. Izbornik Čedomir Janevski ga zna, no taji ga..

- Nije me strah Hrvatske. Vjerujem da možemo odigrati dobro i doći do boda - kratko je rekao po dolasku.

U sastavu gostiju dominira jedna figura - Goran Pandev. Napadač Napolija je alfa i omega ove reprezentacije, sve počinje i završava na njemu.

- Novi izbornik je dosta izmijenio koncepciju igre i sastav te sam uvjeren kako će to donijeti rezultat. Motivacija je ogromna, tako je to uvijek kada se igra protiv Hrvatske ili Srbije. Početak je kvalifikacija i u tome vidimo svoju priliku - otkrio je Pandev.

Iako u njihovim redovima nema previše poznatih igrača, redom je riječ o internacionalcima koji plaću zarađuju izvan domovine. Uz Panadeva svakako treba istaknuti lijevog braniča Popova (WBA), te napadača Tričkovskog koji je lani oduševljavao u dresu APOEL-a te ovo ljeto preselio u Club Brugge.

Linker
18. rujan 2024 00:16