VELIKA GODINA ZA MARIJA

Zvijezda na pomolu: Hezonja će biti najviše pozicionirani hrvatski igrač na NBA draftu

19-godišnji Dubrovčanin će 99,9% izaći na ovogodišnji draft i odmah otići „preko bare", iako bi kao već draftirani igrač mogao odigrati još sezonu ili dvije u Barceloni
Piše: Ivan ZrinjskiObjavljeno: 11. siječanj 2015. 08:32

Na početku 2015. godine Mario Hezonja ima više razloga za zadovoljstvo. Minutaža koju dobiva u Barceloni triput je veća nego protekle sezone, zahvaljujući čemu su njegova statistika i doprinos momčadi osjetno porasli u odnosu na proteklu sezonu. Osim broja koševa, kojih u Euroligi postiže osam po utakmici (za nešto manje od 18 minuta na terenu) u zrak su se vinule i njegove “dionice“ na predstojećem NBA draftu. U visine je doslovno poletio i sam Mario koji proteklih dva mjeseca ne prestaje oduševljavati spektakluarnim zakucavanjima i blokadama visoko iznad razine obruča.

Prije nešto više od dva mjeseca stvari su izgledale osjetno drugačije. Na Svjetskom prvenstvu u Španjolskoj izbornik Repeša je Hezonji udijelio mizernu minutažu, a tek malo više prilike za igru dobio je u Barceloni od trenera Pascuala. Za igrača koji puca od snage i želje za igrom – premalo. Za četu NBA skautova koji ga prate više od godinu dana – nejasno.

Do tog se trenutka Hezonjin odlazak u katalonsku prijestolnicu činio kao pun pogodak. U prvoj sezoni, 2012./13., Mario je uglavnom nastupao za Barcelonu B te oduševljavao igrama i „highlightsima“. Sljedeće je sezone tada 18-godišnji talent iz Dubrovnika promoviran u prvu momčad Barcelone, krcatu zvijezdama, ujedno i konkurencijom. Minute su dolazile na kapaljku pa se Marijeva uloga u momčadi više svodila na mahanje ručnikom i „oduševljeno“ davanje petica igračima na klupi kad bi netko od onih na terenu zabio. Valja podsjetiti da u tom trenutku svoje karijere Mario nije imao menadžera koji bi se borio za njegove interese, već su on i njegova obitelj svoje povjerenje dali klubu i njihovom planu Marijevog razvoja.

Ipak, osim kratkog perioda pred kraj sezone i eksplozije u utakmici protiv La Bruixa d’Or gdje je Mario rekordnih 26 poena oplemenio s nekoliko poteza koji su postali hit na YouTubeu, prilika nije bilo previše. Kao što smo napisali ranije, ni početak tekuće sezone nije previše obećavao. Što se promijenilo?