LJETO IZ SNOVA

VRATILI SE ZLATNI JUNIORI Šarić i Hezonja vratit će hrvatsku košarku na vrh

Piše: Predrag ŽukinaObjavljeno: 20. kolovoz 2012. 17:46

Dario Šarić opet je bio “otrov” za Litvance, kao i prije dvije godine kada je na U-16 prvenstvu u Crnoj Gori odveo mlade hrvatske košarkaše do naslova prvaka. Šarić je usred Vilniusa u finalu Eura opet briljirao, zabio je 39 koševa, imao 11 skokova... Dogodilo se novo zlato, iako izbornik Jakša Vulić nije imao nekoliko važnih igrača, Junakovića, Bundovića, Hezonju.

No i Šarić je bio dovoljan, službeno najbolji mladi europski igrač Europe ušao je u petorku prvenstva, zaradio titulu MVP-a, oko vrata objesio novo zlato.

Ova Šarićeva generacija jedina je koja je u nizu spojila U-16 i U-18 naslove prvaka i nova potvrda kako imamo najtalentiraniju mladu generaciju otkad je samostalne hrvatske košarke.

- Generacija je potvrdila dominaciju, Dario Šarić potvrdio je da je ponajbolji na svijetu u svojem godištu. No i njega, kao i Marija Hezonju, često se u medijima previše eksponira. Oni su samo najbolji pojedinci u odličnoj generaciji. Oni imaju suport svojih odličnih suigrača. Sve to zajedno daje optimističnu sliku budućnosti hrvatske košarke - kratko je nakon dolaska u Hrvatsku izjavio zlatni izbornik Jakša Vulić.

Odličje za odličjem mladih košarkaša posljednjih godina dolazi u Hrvatsku. Prije samo mjesec dana posljednje su donijeli Hezonja (godinu mlađi od Šarića) i njegovi suigrači iz Kaunasa. Na U-17 Svjetskom prvenstvu bili su brončani, tu je momčad vodio izbornik Ante Nazor. Prošle su godine naši kadeti u Češkoj (tada je Hezonja bio u naslovnoj ulozi) također osvojili zlato. Iz te momčadi sada su u Litvi igrali samo Karlo Žganec i Tomislav Gabrić.

Bilo da ih je vodio Dražen Brajković, kao u Baru u Crnoj Gori, bilo da je riječ o Anti Nazoru u Češkoj ili kao sada u Litvi o Jakši Vuliću, naši su mladi košarkaši zaista velika nada da će Hrvatska opet zaista osjetiti pravu “radost loptanja pod obručima”.

- To je pročišćeni destilirani košarkaški talent - napisao je jedan objektivni španjolski novinar opisujući Hezonju (paralelno i Šarića u Crnoj Gori) izvještavajući sa SP-a u Češkoj nakon što je Hrvatska u borbi za broncu pobijedila Španjolsku. Nije ni čudo što su oba najsjajnija hrvatska košarkaška bisera otišla u Španjolsku, Dario u Bilbao, Hezonja u Barcelonu.

“Zlatni Hezonja, Marinelli i Arapović marširaju”, “Super Mario odveo je kadete na krov Europe”, “Ovo je naša budućnost”, “Nova zlatna generacija hrvatske košarke”... naslovi zaista zvuče sjajno.

Svi naši košarkaški stručnjaci slažu se u ocjeni da Šarić i Hezonja i njihova generacija neće posustati nakon mlađih dobnih kategorija, što je dosad bio slučaj.

- Bili smo izgubili previše talenata u prijelaznom razdoblju od juniora do seniora - analizirao je dosadašnji problem hrvatske košarke veliki Aco Petrović. Opisujući Hezonju dao je zalog optimizmu:

- Hezonja će biti igračina, on nije kao drugi, neustrašivi je ‘killer’...

U to je uvjeren i Jakša Vulić. Iako nije radio s Hezonjom kao sada sa Šarićem, Vulić je pokušao detektirati dosadašnje probleme vezane uz činjenicu da mnoge trofejne generacije klinaca nisu ispunile očekivanja u seniorskoj konkurenciji:

- Nažalost, klinci nam rano odlaze van, kao Šarić i Hezonja sada u Španjolsku. Malo tu onda mogu napraviti hrvatski treneri, hrvatski klubovi i vodstvo HKS-a. Ti dečki sada sami određuju svoju sudbinu i sudbinu hrvatske košarke. No koliko sada vidim, Šarić je toliko posvećen radu, toliko pazi na detalje da se zapravo ne može dogoditi da on kiksa. On će i kao senior ostati najbolji. No, u seniorskoj konkurenciji dominacija jednog igrača nije dovoljna kao u mlađim selekcijama. Na našim je klubovima i vodstvu saveza važan zadatak da rade s ostalima. Tada će se uspjesi iz mlađih generacija prenijeti i na seniorsku reprezentaciju.

Ako je suditi po Hezonjinim riječima:

- Cilj je nastaviti ovaj niz, narugati se ostalima, uzimati medalje sa svakog natjecanja. Glavni cilj i najveća želja - sa seniorskom reprezentacijom osvajati medalje na najvećim natjecanjima...

Živi bili pa vidjeli, pa da i košarkaši krenu putem rukometaša i vaterpolista. U stvari, da se vrate na put kojim su kročile generacije njihovih košarkaških prethodnika.

Tri zlatne juniorske generacije

Vujčić, Sesar 1996.

Ukić, Tomas, Banić 2002.

Šarić, Gabrić, (Hezonja) 2012.

Linker
24. rujan 2024 20:28