fiba.com
PRVI CENTAR EUROLIGE

Tomić: Ne znam zašto ne igram na svojoj razini. Dajem sve od sebe, ali ne ide...

'Poraz od Senegala će nam biti mentalni poticaj da se homogeniziramo. I dalje nas zanima prvo mjesto'
Piše: Hrvoje SliškovićObjavljeno: 02. rujan 2014. 18:51

Pred hrvatskim košarkašima je veliki ispit karaktera. Pobjeda protiv Grčka isprala bi sve loše što se dogodilo protiv Senegala. U Sloveniji je ključna utakmica bila protiv Gruzije. Pobjeda u posljednjim sekundama zahvaljujući Anti Tomiću usmjerila je Eurobasket prema najljepšem košarkaškom ljetu u prethodnih 18 godina. Šok protiv Senegala mogao bi biti ovogodišnji okidač, a uskoro ćemo saznati u kojem pravcu će se razviti Svjetsko prvenstvo.

- Nakon Senegala nije bilo puno riječi, okrenuli smo se najvažnijoj utakmici u ovom dijelu prvenstva. Poraz će nam biti mentalni poticaj da se homogeniziramo. I dalje nas zanima prvo mjesto u skupini do kojeg možemo doći s dvije pobjede - jasan je 217 cm visoki Ante Tomić.

- Niti padam u depresiju zbog poraza, niti me hvata euforija zbog pobjeda. Nema smisla više se vraćati na Senegal. Znamo što je bilo loše.

Prva od dvije pobjede koje su potrebne za prvo mjesto trebala bi uslijediti sutra, od 20 sati igra se protiv Grčke. Neki bi rekli - napokon protiv Europljana, kontinenta čije reprezentacije bi nas trebale najmanje iznenaditi. I gdje priče o mentalitetu ne mogu zasjeniti ostale pogreške.

- Bit će to utakmica na mali broj koševa. U obrani igraju na granici grubosti, a u napadu s puno `pick and rolla` kojeg vode Zisis i Calathes te, što je novost, dosta unutrašnje igre.

Jedan od ključnih dvoboja u reketu vodit će Tomić i Giannis Bourousis, stari znanci iz španjolske lige.

Pri ulasku u službeni hotel naletjeli smo na centra madridskog Reala. Bourusis nam je najavio: „Tomić je moj prijatelj, dobro se poznajemo i bit će to težak dvoboj; kao i obično“.

- Više-manje sam zadovoljan učinkom protiv njega u brojnim prošlosezonskim obračunima. Ponekad je prljav igrač i zato treba odmah ući u `fajt`. Puno ga traže u igri pod košem, a može pogoditi i važne trice. Meni je najteže braniti šuteve za tricu visokih igrača.

Centri su u tri prethodne utakmice bili dominantni igrači suparničkih reprezentacija. Ante Tomić je, pak, najdominantniji centar Eurolige…

- Ne znam vam objasniti zašto igram ispod svoje razine. Pokušavam dati sve od sebe, pomoći momčadi na bilo koji način. Njihova statistika govori sama za sebe, u obrani smo patili od visokih pozicija i sve što vam mogu reći da je ćemo to pokušati popraviti u sljedećim utakmicama. *

Linker
22. rujan 2024 01:15