Ljubljana, Slovenija, 160913.Europsko prvenstvo u kosarci 2013.Utakmica skupine F, drugi krug, izmedju reprezentacija Hrvatske i Grcke.Foto: Ales Fevzer / CROPIX
 Ales Fevzer / CROPIX
STRUČNI KOMENTATOR

Jurica Golemac: Grčka je jača od Argentine, ali ipak slabija od Hrvatske

'Ne dvojim da ćemo odigrati dobru utakmicu, daleko bolju nego protiv Senegala'
Piše: Sportske novostiObjavljeno: 03. rujan 2014. 12:46

Grčka će pokazati treba li nas gledati kroz prizmu uvjerljive igre protiv Argentine, ili dvije vrlo blijede protiv Filipina i Senegala. Jednu stvar moramo odmah razjasniti: ne bude li obrana neusporedivo bolja nego što je to bio slučaj u prethodne tri utakmice, večeras protiv Grka nećemo imati nikakve šanse. Moramo se spustiti u stav i konačno se braniti kako dolikuje vrhunskoj momčadi.

Grci su sjajno izbalansirani, igraju odličnu košarku, imaju mnoga napadačka rješenja i tu će individualno prepoznavanje igrača biti ključna stvar. Za Grke ne možeš unaprijed pripremiti obranu, nego ih doista moraš čitati tijekom igre, Grci nemaju igrača koji će nam zabiti 30 poena, ili igrača oko kojeg se sve vrti. Tamo više nema Spanoulisa, kojeg su suigrači morali gledati u svakom trenutku, sada svaki igrač radi svoj dio posla, a momčad u svakom trenutku zna što joj je raditi na parketu. Calathes i Zizis su ti koji sada vode igru tako što se sjajno nadopunjavaju, mislim da ćemo i mi morati igrati nešto više minuta s dva playa kako bismo im dobro parirali.

Obranu na Calathesu moramo stalno miksati. Malo mu na “picku” ići ispod, a onda mu nekoliko puta iskočiti jer on ako osjeti komfornu zonu u napadu, može biti iznimno neukrotiv pa mu zato stalno treba razbijati ritam igre. Zizisa, s druge strane, moramo stalno pritiskati jer on je igrač koji ne voli pravi pritisak. Zizis ima 31 godinu, ali igra najbolju košarku u karijeri i trenutačno je jedan od najboljih playeva u Europi. Bekovska linija ima veliku pomoć u Sloukasu i Mantzarisu, koji su mladi igrači, odlično isprofilirani kroz igru u Olympiacosu.

Što se centara tiče, moramo stalno pratiti je li u igri Bourousis ili Vougioukas, ako je ovaj drugi, moramo odmah prebaciti u višu brzinu i s trkom ga uništavati jer Vougioukas to ne može ispratiti. Bourousis ima veću minutažu i kvalitetu, nećemo ga moći pretrčati, ali zato se s njim moramo doslovno potući jer poznat je kao igrač koji ne bježi od čvrste igre, ali i da mu ne paše “tučnjava”. Printezis i Kaimakoglu dva su odlična krilna centra, Papanikolau i Antetokounmpo odlične “trojke”, a ovaj drugi može nam raditi velike neugodnosti u napadačkom skoku.

Kad sve zbrojiš, Grčka ima na svim pozicijama i u oba smjera odlično pokriven roster pa je u svakom slučaju znatno jača momčad od Argentine, koja ipak nema takvu širinu, a posebno ne igru u obrani. Grci imaju veći izbor igrača od nas, što znači da mogu svih 40 minuta držati visok ritam, tako da ne vjerujem da imamo pravo razmišljati o nekakvoj sigurnijoj pobjedi. Vodstvo od sedam-osam razlike bit će kao vodstvo od 15 razlike u nekim drugim utakmicama jer čeka nas prava partija šaha.

Da ne ispadne da dižem Grke nebu pod oblake, naši su ključni igrači individualno jači od njihovih, imamo bržu reprezentaciju, tako da smo ukupno nešto jači od Grčke. Ne dvojim da ćemo odigrati dobru utakmicu, neusporedivo bolju nego protiv Senegala, ali treba vidjeti hoće li to biti dostatno za pobjedu. Za kraj ću još jednom ponoviti, ključ je u obrani, bez nje nemamo šansi...

Linker
22. rujan 2024 03:46