AFP
EUROBASKET

Španjolska zaustavila Makedoniju, za naslov će igrati protiv Francuske!

Finalni sudar Francuske i branitelja naslova Španjolske na rasporedu je u nedjelju u 20 sati
Piše: Agencija TotalsportObjavljeno: 16. rujan 2011. 19:18

Francuska i Španjolska borit će se u nedjelju za naslov europskog prvaka u košarci. Nakon što su Španjolci ranije osigurali svoje mjesto u finalu pobjedom nad Makedonijom, navečer su im se u priključili Francuzi koji su bili bolji od Rusije. Momčad Vincenta Colleta slavila je sa 79-71 i nanijela Rusima prvi poraz na Eurobasketu u Litvi. Tijekom najvećeg je dijela prvog poluvremena dvoboja u Kaunasu rezultat bio izjednačen, a Francuzi su prvi došli do veće prednosti (39-31) u samoj završnici. Rusija je, ipak, serijom 8-0 na kraju druge i početku treće četvrtine vratila utakmicu u egal, da bi Francuska minutu i pol prije završetka treće dionice povela s 53-45. Prednost su "tricolori" na početku zadnje četvrtine povećali na 61-49 i povratka za Ruse više nije bilo. Smanjili su, istina, na minus pet (69-64), ali više od toga nisu mogli.

Francusku, koja je trice gađala 7-12, i ovom su prigodom predvodili Tony Parker (22 poena) i Nicolas Batum (17 poena, sedam skokova), dok je kod Rusa s 21 košem najbolji bio Andrej Kiriljenko.

Finalni sudar Francuske i branitelja naslova Španjolske na rasporedu je u nedjelju u 20 sati. Ove su se dvije reprezentacije već susrele u drugom krugu. Španjolska je tada slavila s uvjerljivih 96-69, ali za Francuze ni minutu u toj utakmici nisu odigrali Parker i Joakim Noah.

Španjolski košarkaši finale su osigurali pobijedivši najveću senzaciju natjecanja Makedoniju s 92-80.

Makedonci su se još jednom predstavili kao iznimno neugodna momčad, imali su i minimalnu prednost na poluvremenu, ali Španjolska je u petak imala iznimno raspoloženog Juana Carlosa Navarra koji je u nastavku zasuo koš suparnika i završio utakmicu s 35 poena (25 u drugom poluvremenu).

Aktualni europski prvaci stvorili su prednost u prvoj četvrtini (26-18), ali nisu time slomili otpor žilavih Makedonaca koji su serijom 10-0 došli od zaostatka 22-31 do minimalnog vodstva. Pogađali su izabranici Marina Dokuzovskog u tim trenucima gotovo sve što su zamislili, završivši prvo poluvrijeme s prednošću 45-44 i šutom 14-20 za dva poena.

I početak drugog dijela ponudio je izjednačenu igru sve do trenutka kad se probudio Navarro i počeo pogađati u seriji. U završnici treće četvrtine pogodio je šuter Barcelone 11 uzastopnih španjolskih koševa (tri trice) i odveo svoju reprezentaciju do prednosti 71-62 uoči posljednjeg perioda igre.

Makedonci se od toga više nisu oporavili, nisu se u zadnjoj četvrtini uspjeli približiti braniteljima naslova i njihov senzacionalni pohod u Litvi je napokon došao kraju. Istina, u nedjelju ih još očekuje i borba za brončanu medalju protiv poraženog iz drugog polufinala u kojem igraju Francuska i Rusija.

Osim Navarra, u španjolskim je redovima tradicionalno briljirao Pau Gasol s 22 poena i čak 17 skokova, a "double-double" učinak je ubilježio i njegov brat Marc (11 poena, deset skokova). Kod Makedonaca je najefikasniji bio Bo McCalebb s 25 koševa kojima je dodao i pet asistencija, a odličan je bio i Pero Antić sa 17 koševa i devet skokova.

Košarkaška reprezentacija Grčke pobijedila je u dvoboju za plasman od petoga do osmog mjesta Srbiju 87-77 na litavskom Eurobasketu, izborivši time nastup u olimpijskim kvalifikacijama uoči Igara u Londonu.

Grci su fantastično otvorili dvoboj dobivši prvu četvrtinu 34-8. Do kraja su Srbi postupno tek skidali tu golemu prednost.

Ioannis Bouroussis predvodio je pobjedničku momčad s 27 koševa i šest skokova, dok je u redovima poraženih Marko Kešelj ubacio 22 poena.

U revijalnim dvobojima za plasman Srbija će igrati protiv Slovenije, a Grčka protiv domaćina, Litvanaca.

Eurobasket, utakmica za plasman od 5. do 8. mjesta:

Španjolska – Makedonija 92-80

Francuska – Rusija 79-71

Linker
07. listopad 2024 19:21