AFP
EUROBASKET

Španjolska obranila naslov prvaka Europe, Rusi svladali Makedonce za broncu

Košarkaši Španjolske u finalu Europskog prvenstva u Litvi obranili su naslov pobijedivši Francusku 98-85.
Piše: Agencija TotalsportObjavljeno: 18. rujan 2011. 12:00

Od prve do posljednje utakmice na Europskom prvenstvu Španjolci su predvođeni braćom Gasol i Juan Carlos Navarrom opravdali status favorita, a to su potvrdili i u finalu gdje su u svim segmentima igre bili bolji od Francuske predvođene Tonyjem Parkerom. Kao i do sada najefikasniji bio je Navarro koji je ubacio 27 koševa, po 17 su dodali Pau Gasol i José Calderón, dok je Rudy Fernandez postigao 14, a mlađi Gasol, Marc, 11. No, jedan element je ipak obilježio susret, a to je čak 10 blokada Španjolaca od kojih je pola djelo Ibake. U skakačkom dijelu dominirala su braća Gasol sa 16 skokova, Pau s 10 i Marc sa 6.

Jedini koji je mogao pratiti ritam Španjolaca, ali i igrač na kojem su novi-stari prvaci bazirali svoju obranu, bio je razigravač NBA momčadi San Antonio Spursa, Tony Parker koji je ostvario 26 koševa, uz po 5 asistencija i skokova, ali i isto toliko izgubljenih lopti. Dvoznamenkasti po broju koševa još su bili Boris Diaw (12), Joakim Noah (11) i Nicolas Batum (10).

Što se tiče samog tijeka utakmice, Francuzi su posljednje vodstvo upisali sredinom prve četvrtine, bilo je 10-8, a nakon toga Španjolci nisu ispuštali prednost. Na poluvremenu je bilo 50-41. Najbliže ugrozi vodstva Francuzi su stigli sredinom 3. četvrtine kada su došli na minus šest (60-54), no više od toga nisu mogli.

Španjolska je osvojila drugo zlato na Europskim prvenstvima, uz 6 srebrnih i 3 brončane medalje, dok su Francuzi do sada osvojili jedno srebro (daleke 1949. u Egiptu) i 5 bronci.

Košarkaši Rusije osvojili su brončanu medalju. U utakmici za 3. mjesto Rusija je pobijedila Makedoniju 72-68.

Iste dvije reprezentacije su igrale i u skupini, te je i tada bilo neizvjesno. Tada je Rusija slavila tricom sa zvukom sirene.

Bajkovita priča makedonske reprezentacije tako nije završila pobjednički. Izgubili su polufinale od Španjolske, te nedjeljni ogled protiv Rusije. U neizvjesnoj završnici tragičarem se za Makedoniju pokazao Damjan Stojanovski. Petnaest sekundi prije kraja, kod 70-68 za Rusiju, Makedonija je krenula s napadom za izjednačenje.

Bo McCalebb je prošao rusku obranu, sjajno podvalio Stojanovskom koji je morao ili položiti loptu ili zakucati. No, ona mu je ispala iz ruku, Rusi su došli do lopte i to je bio kraj. Do kraja je Šved zabio oba bacanja i Rusija je nakon zlata 2007. godine ovom prilikom proslavila broncu.

Sa 18 poena i sedam skokova najbolji igrač Rusije je bio Andrej Kirilenko. Po 10 poena su dodali Mozgov, Monja i Voroncevič, dok je kod Makedonije prednjačio McCalebb sa 22 poena, četiri skoka i tri asistencije.

Prvenstvo završava finalnom utakmicom u kojoj će igrati Francuska i branitelji naslova, reprezentativci Španjolske.

Eurobasket, za treće mjesto:

Rusija - Makedonija 72-68

Finale:

Španjolska - Francuska (kasnije)

Linker
02. listopad 2024 10:22