Robert Belošević/CROPIX
POVRATAK POD TORANJ

Spahija nakon 12 godina na klupi Cibone, Lutz odlazi nakon osvajanja duple krune?

U Ciboni je započeo ozbiljnu trenersku karijeru, a nakon Cibone vodio je Krku, Saratov, Roseto, Lietuvos Rytas, Maccabi, Tau Ceramicu, Valenciju, da bi posljednji posao bio onaj u turskom Fenerbahčeu
Piše: Tvrtko PuljićObjavljeno: 11. lipanj 2013. 19:48

Daleko od očiju javnosti posljednjih dana intenzivirani su kontakti Nevena Spahije i Cibone. Počelo se vrtjeti u finišu sezone kad je Mirko Novosel povezao hrvatskog trenera i Ivicu Lovrića, predsjednika kluba. Nastavilo se kroz intervju Sportskim novostima, u kojima je Spahija nahvalio Cibonin projekt. A taj je projekt dobio prilično realne obrise nakon rezultata gradskih izbora, ali i osvajanjem naslova prvaka.

Nakon toga kockice su se samo slagale. Neven Spahija bio je često u društvu NBA skauta koji su tijekom proljeća dolazili pogledati Darija Šarića, a Šarić je nedavno otkazao NBA draft i odlučio ostati u Ciboni. Šarićevo povlačenje s drafta treba promatrati i u kontekstu naznake da Spahija preuzima Cibonu.

Nije Šarić jedini igrač u Ciboninoj svlačionici, prilično svjesnoj da Danijel Lutz neće ostati prvi trener, koji Spahiju tretira kao odlično rješenje. I ostali su samo detalji, detalji, ako je suditi po dostupnim informacijama, koji bi u utorak trebali postati prošlost i završiti potpisanim ugovorom, a tijekom današnjeg dana, ako se u posljednji čas nešto ne promijeni, Cibona će i službeno imati novog trenera.

Prije toga klub će se zahvaliti Danijelu Lutzu kao prvom treneru, ali mu i predložiti drugu funkciju u ustroju kluba. Hoće li to biti ravnanje ozbiljnom razvojnom momčadi, o kojoj se spekulira, treba tek vidjeti. No, kako se moglo iščitati iz posljednjih kontakata s čelnicima Cibone, Danijela Lutza smatraju osobom koja je zadužila klub i Cibona će u svakom slučaju pokušati sve ne bi li ga na neki način ostavila pod svojim okriljem. Naravno, tu treba uzeti u obzir i Lutzove želje jer s duplom krunom u Hrvata mogao bi se za njega otvoriti i neki posao u inozemstvu.

Kako bilo, Spahija će se, po svemu sudeći, vratiti u Cibonu nakon 12 godina. U Ciboni je započeo ozbiljnu trenersku karijeru, a nakon Cibone vodio je Krku, Saratov, Roseto, Lietuvos Rytas, Maccabi, Tau Ceramicu, Valenciju, da bi posljednji posao bio onaj u turskom Fenerbahčeu.

Usput, riječ je o treneru koji su svojoj kolekciji ima naslove prvaka s gotovo svim klubovima u kojima je bio trener. Bio je prvak Hrvatske s Cibonom, prvak Slovenije s Krkom, prvak Litve s Lietuvos Rytasom, prvak Izraela s Maccabijem, prvak Španjolske s Tau Ceramicom, prvak Turske s Fenerbahčeom. S Valencijom je osvojio Eurokup, što je u posljednjih dvadesetak godina jedini europski klupski trofej nekog hrvatskog trenera.

Nakon što Cibona objavi Nevena Spahiju, kreće se u popunu momčadi. Za sada je jasno da ostaju Blassingame, Kus, Rozić, Šarić, Mazalin i Arapović. Vrlo vjerojatno ugovorna će se priča zatvoriti s D.J. Strawberryjem i Andrijom Žižićem, a onda slijede pojačanja. Riječ o tri do četiri igrača, svakako back-up playem ( Junaković?), krilnim centrom ( Markota?) jer Šarić ide na poziciju “tri”, još jednoj “petici”, možda još jednoj “četvorci” ako u klubu ne odluče ostaviti Marka Jagodića Kuridžu.

Ako se pogodi “petica”, ovakva Cibona, s Nevenom Spahijom na klupi može se u idućoj sezoni upustiti u ozbiljnu borbu za naslov u ABA ligi i povratak u Euroligu od sezone 2014/15. Što će svakako biti primarni cilj.

A ako se dočeka pozivnica za Eurokup u nastupajućoj sezoni, ovakav sastav bit će sigurno vrlo konkurentan i u tom natjecanju.

Linker
23. rujan 2024 09:28