Nenad Dugi / CROPIX
PORASLE AMBICIJE

Neven Spahija i Cibona otkrili planove: 'Naš cilj je plasman na euroligaški Final Four'

Piše: Hrvoje SliškovićObjavljeno: 13. lipanj 2013. 16:30

Imperativ je da u ove četiri godine stvorimo stabilnog Euroligaša čiji konačni cilj će biti plasman na Final Four - dalekoročni je cilj Nevena Spahije (50) kojeg je izrekao prilikom povratka u Cibonu, klub koji je napustio prije nepunih 12 godina.

- Takav klub, stabilnog Euroligaša kojem je cilj završni turnir, sam ostavio prije 12 godina, i Cibona bi uvijek trebala stremiti takvim rezultatima. No, za to nije dovoljno samo moje trenersko znanje, nego se puno toga, u klubu i iza njega, mora posložiti.

Na ciljeve se nadovezao i direktor Zdenko Antunović.

- I igranje u punoj Areni (15.200 gledatelja, nap. a.). I to je naš cilj.

Stabilni Euroligaš je melem za uši navijača, ali i godinama udaljen od današnjice u kojoj se još ne zna hoće li Cibona dobiti pozivnicu za igranje u Eurokupu sljedeće sezone.

- Igranje jednog natjecanja tjedno (ABA liga, nap. a.) bitno bi mi otežalo situaciju - procijenio je Spahija i naveo kratkoročne ciljeve za sljedeću sezonu.

- Ciboni se nikako ne smije dogoditi da u regionalnoj ligi bude na mjestu na kojem je završila (11. mjesto) i da u Europi ima, ako se ne varam, 0-22. Minimalni cilj u sljedećoj sezoni je Final Four ABA lige, povratak u Euroligu te razvoj mladih košarkaša. Proces njihovog razvoja ne treba odvajati od želje za vrhunskim rezultatom. Igrači se ne razvijaju na +20 ili -20.

Naglasio je da je Šarićev ostanak bitan razlog zbog kojeg je prihvatio ponudu te je zadovoljan seniorima pod ugovorom za sljedeću sezonu. Nije htio govoriti o statusu kojeg će ekstratalentirani tinejdžeri Arapović (17 godina) i Mazalin (16 godina) imati sljedeće sezone niti o imenima igrača za koje je Cibona zainteresirana. Spominju se Simon, Markota, Andrić...

- Cibonu sam prihvatio zbog igračke baze koju ima i garancija koje sam dobio kada su u pitanju pojačanja.

Zakotrljala se i priča o klupskom proračunu. Spahija je svjestan da su klupski ciljevi znatno veći i prihvaća izjavu Lovrića da proračun neće, sukladno tome, biti znatno veći.

- Očekujemo veći broj sponzora, ali demantiram da će proračun biti onakav kakav se spominje u medijima (između dva i tri milijuna eura, nap. a.) - rekao je predsjednik.

Spahija se morao još jednom vratiti u povijest; objasniti raniji stav da se u skoro vrijeme ne vidi na trenerskoj klupi Hrvatskog kluba. Uostalom, odbio je i ponudu Cedevite nakon Maljkovićevog naprasnog odlaska.

- Izjava je stara godinu dana, kada sam nakon 13. uzastopne sezone bio umoran i potrošen. Nakon pauze mogao sam nastaviti gledati utakmice na televiziji ili se vratiti i ponovno pokazati ono što jesam. I to je bio glavni razlog zbog kojeg sam prihvatio Cibonu.

Novi trener čestitao je prethodniku Danijelu Lutzu kojem bi klub mogao ponuditi vođenje razvojne momčadi (spominje se fuzija s Zrinjevcem). Lovrić je uvjeren da će Lutz ostati zaposlenik kluba. *

Linker
19. rujan 2024 14:16