Danijel Soldo/CROPIX
'NEMOJTE GA PRITISKATI'

Roko Ukić: Svi smo mi bili talentirani, ali Dario Šarić je ipak neka druga razina

'Idealno bi bilo da Šarić dogodine uđe u reprezentaciju koja će napraviti dobar rezultat, pa da bez frustracija za koju godinu to preuzme, pa dominira i u seniorima'
Piše: Toma DragičevićObjavljeno: 26. kolovoz 2012. 21:23

Cipar u Makarskoj, Ukrajina u Kijevu i Mađarska u Osijeku. Prvi kvallifikacijski tjedan je Hrvatska apsolvirala s tri pobjede, iako se nije umiralo u ljepoti...

- Protiv Mađara smo odigrali najbolju utakmicu ovo ljeto. Bez obzira na to što protivnik nije naša klasa, no, pobrinuli smo se da to bude vidljivo na terenu, pa možemo biti zadovoljni - mirno kao i uvijek rezonira kapetan Roko Ukić.

Ovo je ljeto u kojem Hrvatska igra kvalifikacije s momčadi iz koje bi maksimalno petorica mogla vidjeti Eurobasket sljedeće godine, protiv suparnika koje i ovakva, "pojačana B-reprezentacija" lakoćom preskače na putu prema Sloveniji. Koliko to uopće ima smisla?

- Volio bih ja da imamo jače suparnike i da smo u punom sastavu, pa da postavljamo ozbiljnije temelje za sljedeću godinu. Ali zbog puno debitanata je dobro što imamo lakšu skupinu. Nije lako prvi put navući dres reprezentacije, pogotovo košarkaške reprezentacije Hrvatske. Automatski si navukao i velik teret na leđa.

U Osijeku je prvi put dres seniorske reprezentacije navukao Dario Šarić, čudesni Šibenčanin kojem svi predviđaju veliku, veliku karijeru. Šarićem je impresioniran i Ukić, koji je prije desetak godina bio u sličnom statusu nekakvog čuda od djeteta.

- Njegov debi je vrlo važna stvar za hrvatsku košarku, ali...

Tu je Roko zastao i dobro promislio.

- Treba početi od nas, trenutačno Darijevih suigrača. Dakle, prvo mu mi moramo olakšati taj prijelaz iz juniora u seniore, a bilo bi dobro i da se smanji medijski pritisak.

Kako, kad i sami kažete da je taj debi važan za hrvatsku košarku?

- Nećemo se lagati, Šarić je beskrajni talent i njegov gornji limit je potencijalno veći no što je to bio slučaj s bilo kojim našim igračem posljednjih 20 godina. Opet, mi smo u ne tako davnoj prošlosti osvajali medalje, bilo je tu igrača koji su dominirali u mlađim kategorijama, poput Planinića, Popovića, Tomića, Bogdanovića, Tomasa, mene. Nismo imali toliki potencijal, ali smo isto bili talentirani. Zato, i tu govorim iz iskustva, nije dobro dečku stavljati dodatni teret, gledati ga kao nekog spasitelja.

Što onda treba?

- Idealno bi bilo da Šarić dogodine uđe u reprezentaciju koja će napraviti dobar rezultat, pa da bez frustracija za koju godinu to preuzme, pa dominira i u seniorskoj konkurenciji. Kako se u suprotnom ne bi ponovila naša najveća boljka, a to da u klubovima naši igrači bolje izgledaju nego u reprezentaciji zbog prevelikog pritiska, straha ili nečeg trećeg.

Linker
24. rujan 2024 21:22