AP
SUTRA POLAZAK ZA LITVU

Otpali Vrkić i Car. Rudež zadnji putnik za Eurobasket; Joke: Cilj su kvalifikacije za OI

Glavni cilj hrvatskih košarkaša je naći se među prvih šest, koje će ili izravno, ili kroz dodatne kvalifikacije tražiti vize za OI u Londonu
Piše: ArhivaObjavljeno: 27. kolovoz 2011. 17:15

Damjan Rudež postao je 12., posljednji putnik za Eurobasket u Litvi, na koji će hrvatska košarkaška reprezentacija otputovati u nedjelju poslijepodne. Birajući između Marka Cara, Zorana Vrkića i Rudeža, Joke Vranković se odlučio za posljednjeg, iako je novi igrač Cibone propustio turnir u Londonu zbog atipične upale pluća.

- Damjan je dobio prednost u odnosu na Cara, jer se baš u Londonu pokazalo da bi mogli imati problem na poziciji visokog krila, a nju upravo Rudež pokriva. Kroz treninge u Zagrebu pokazalo se da je Rudež, bez obzira na bolest, u optimalnom stanju - rekao je Vranković na posljednjem druženju s novinarima, pred odlazak u Litvu, na najmasovnije, ali i jedno od najkvalitetnijih Europskih prvenstava.

- Cilj nam je uhvatiti mjesto u dodatnim kvalifikacijama za Olimpijske igre, što neće biti nimalo lako ostvariti, s obzirom na kvalitetu suparnika i vrlo zahtjevan sustav natjecanja. U prvom krugu nas čeka pet utakmica u šest dana i zato će morati doći do određenih rotacija. Bit će mi potrebna skupina od osmorice startera, a ne samo udarna petorka. No, bitno je zadržati fokus na prvu skupinu, ne razmišljati o onome što slijedi dok nismo osigurali plasman dalje - kaže Vranković.

Jedan od osmorice "udarnika" bit će i kapetan Marko Popović, sa 29 godina najstariji igrač u reprezentaciji, koji će nakon EP-a odmah moći ostati u Kaunasu, s obzirom na dogovoreni povratak u Žalgiris.

- Sad mogu biti miran, maksimalno se posvetiti reprezentaciji, bez straha od mogućih ozljeda. Pred nama je naporno prvenstvo. Naša prednost je mladost, iako nam nedostaje iskustva. No, nitko nema iskustva s ovakvim sustavom natjecanja. Bit će važno dobro startati. Idemo probati doći do četvrtfinala i onda vidjeti. Nadamo se da možemo ući u borbu, ali ne smijemo javno reći da idemo po medalju - kaže Popović i ističe četiri glavna kandidata za naslov prvaka:

- To su Španjolska, Litva, Francuska i Rusija. Sigurno je da nikad nije bilo jačeg Eurobasketa.

Glavni oslonac reprezentacije pod košem bit će Ante Tomić. Cijela sezona u Realu pomogla mu je u procesu sazrijevanja.

- Puno znači igrati sredini gdje se traži samo najbolje, borba za trofeje. Puno lakše mi je ove godine, nego što je bilo prošle uoči SP-a, kad nisam znao što očekivati.

Sad zna da od njega očekujemo da bude hrvatski Pau Gasol.

- Volio bih igrati slično kao on i na istoj razini, ali meni su te usporedbe smiješne. Što je on sve napravio. Ne stanemo u istu rečenicu. No, vjerujem da mogu biti na dvostrukom učinku na svakoj utakmici.

U odnosu na prošlu godinu, Ante najveći pomak reprezentacije vidi u obrani i stanje duha u reprezentaciji opisat će kao "optimizam s nadom".

- Ako sve povežemo, doći ćemo do četvrtfinala, a onda se sve odlučuje. Ili si na vrhu, ili na dnu - zaključio je jedan od Vrankovićevih "mangupa", iako nije želio potvrditi da se vidi u toj skupini.

- Ta izjava ide izborniku na dušu.

Ako budu "mangupi" na terenu, od 31. kolovoza do 18. rujna iz Litve bi mogle dolaziti dobre vijesti.

Linker
07. listopad 2024 09:24