EUROBASKET

Pobjede Srbije i Crne Gore

U prvoj utakmici hrvatske, C-skupine, Crna Gora je u Alytusu nakon produžetka pobijedila Makedoniju 70-65
Piše: Agencija TotalsportObjavljeno: 31. kolovoz 2011. 19:28

Odigrane su prve četiri utakmice Europskoga košarkaškog prvenstva u Litvi. U prvoj utakmici hrvatske, C-skupine, Crna Gora je u Alytusu nakon produžetka pobijedila Makedoniju 70-65. Imali su Crnogorci pobjedu u rukama i pri kraju osnovnog dijela utakmice ušavši u zadnju minutu sa 61-56 vodstvom. Točno 44 sekunde prije kraja Antić je pogodio tricu za Makedonce, da bi Stojanovski šest sekundi prije kraja realizirao oba slobodna bacanja. Da su ipak kvalitetniji, Crnogorci su dokazali u produžetku dobivši ga 9-4. Krilni centar Vladimir Dašić apsolutno je briljirao u redovima pobjednika s 20 koševa i 16 skokova. Američki razigravač Bo McCallebb bio je najbolji u redovima poraženih sa 17 koševa, te po četiri skoka, asistencije i osvojene lopte.

Preostala dva dvoboja prvog kola C-skupine igraju Bosna i Hercegovina protiv Grčke i Hrvatska protiv Finske.

U najzanimljivijem dosad završenom srazu prvog kola Srbija je u Šiauliaiju, u okviru skupine B, pobijedila Italiju 80-68. Utakmica je bila puna preokreta: Talijani su boljim otvaranjem poveli 18-10 (rezultat prve četvrtine), da bi Srbi potom 37-13 serijom preokrenuli na 47-31 na početku drugog poluvremena. Opet su potom igrači Simonea Pianigianija smanjili došavši na -4 (57-53), da bi se potom momčad Dude Ivkovića ponovno odlijepila (75-57). Srbima je pobjedu donijela širina momčadi, dok su Talijani skupo platili nesrazmjer kvalitete između svojih triju NBA zvijezda ( Bargnani 22 koša, 9 skokova; Gallinari 15 koševa; Belinelli 9 koševa, 5 asistencija) i ostatka momčadi.

Srbima su odlično odigrali playmakeri Miloš Teodosić (15k, 8a) i Stefan Marković (2k, 5a), dok je pod koševima najbolji bio Milan Mačvan s 14 koševa i osam skokova. Petnaest poena dodao je i Milenko Tepić.

Aktualni europski prvaci Španjolci neuvjerljivo su startali u turnir pobjedom u Panevežysu nad Poljskom 83-78 (44-31). Bio je to sraz u prvoj, A-skupini, u kojoj su još domaćini Litavci te aktualni svjetski doprvaci Turci. Kao i tijekom priprema, braća Gasol bila su nositelji igre momčadi Sergija Scariola: Pau je ubacio 29 koševa uz sedam skokova, a Marc 16 koševa i sedam skokova. Juan Carlos Navarro dodao je 23 koša.

Thomas Kelati s 18 koševa i sedam asistencija bio je najbolji u redovima Poljaka.

Najuvjerljiviju pobjedu (81-59) dosad ostvarili su Gruzijci nad Belgijcima u dvoboju skupine D. Centar Atlanta Hawksa Zaza Pačulija bio je najbolji u redovima izjednačene pobjedničke momčadi sa 16 koševa. Sanikidze je dodao double-double učinak (13k, 11s).

Košarkaši Slovenije prošli su kroz mnogo muka ne bi li ostvarili prvu pobjedu na Europskom prvenstvu. U utakmici skupine D pobijedili su Bugarsku 67-59. Cijelim tijekom utakmice trajala je velika neizvjesnost i rezultatska napetost, a u minusu su Slovenci bili i samo tri minute prije kraja. Ipak, u završnici su pokazali da su kvalitetnija momčad i nekako ugrabili pobjedu. Sa 18 poena i devet skokova najbolji je igrač u momčadi Bože Maljkovića bio Erazem Lorbek.

U skupini C, gdje igra i Hrvatska, Grčka je bila bolja od Bosne i Hercegovine sa 76-67. Na poluvremenu su Bosanci imali malu zalihu od tri koša plusa (34-31), no u nastavku su Grci zaigrali ozbiljnije i pobijedili u meču gdje su bili favoriti, makar nisu impresionirali predstavom. Najbolji igrač kod Grčke je bio Calathes sa 13 poena i sedam asistencija, dok su goste po broju koševa predvodili Kikanović (15) i Gordić (12).

Nakon što se u skupini A Španjolska silno mučila za pobjedu protiv Poljske, turski košarkaši su rutinski odradili svoj dio posla na premijeri. Svladali su Portugal 79-56 u utakmici gdje su svi dobili svoju priliku. Po 14 poena, najviše kod Turske, su postigli Türkoglu i Kanter, s tim da je potonji svemu dodao i sedam skokova. Kod poraženih je samo Evora bio dvoznamenkasti po pitanju poena - 12 poena i isto toliko skokova.

Francuska nije imala nimalo lagan posao protiv Latvije. Pobijedili su naizgled s komotnih 89-78, ali su se odlijepili od suparnika tek u posljednjoj četvrtini. Na poluvremenu su Francuzi i gubili (40-41), ali Latvija nije imala nikakvo rješenje za sjajnog Tonyja Parkera koji je ubacio 31 poen uz sedam asistenija. Na drugoj je strani parirao Blums sa čak 32 poena.

Eurobasket, 1. kolo:

Skupina A:

Španjolska - Poljska 83-78

Turska - Portugal 79-56

Litva - Velika Britanija

Skupina B

Srbija - Italija 80-68

Francuska - Latvija 89-78

Njemačka - Izrael

Skupina C

Crna Gora - Makedonija 70-65, produžetak

Grčka - BiH 76-67

Hrvatska - Finska

Skupina D

Gruzija - Belgija 81-59

Slovenija - Bugarska 67-59

Rusija - Ukrajina

Linker
07. listopad 2024 11:25