NEKADAŠNJI PRVAK EUROPE

Nova moda u BiH: KK Bosna Sarajevo promijenila ime, a dugovi nestali!

Kod Bosnina spajanja KK Royal je formalno preuzeo Bosnino ime i grb, a dugovi više - ne postoje!
Piše: Igor MarinovićObjavljeno: 26. listopad 2014. 13:30

Nekadašnji europski prvak, osnivač ABA lige, premda danas svjetlosnim godinama daleko od nje, KK Bosna Sarajevo, našao se pred mučnim izborom - potpuno gašenje kluba i ponovno kretanje od nule ili zamrzavanje statusa i spajanje s nekim drugim klubom.

Članovi Upravnog odbora sarajevskog kluba izabrali su, naravno, drugu opciju i tako je ovom posrnulom klubu s dugom tradicijom produžen život, barem za neko vrijeme. Bosna je napravila slično ono što je prije nekoliko godina uradila Crvena zvezda spajajući se s FMP-om. No ovdje postoji ogromna razlika. Naime FMP je ostavio Zvezdi ime i grb, a na sebe je preuzeo Zvezdine dugove.

Kod Bosnina spajanja KK Royal je formalno preuzeo Bosnino ime i grb, a dugovi više - ne postoje! Svi igrači sarajevskog kluba koji su posljednjih godina imali potraživanja prema Bosni svoj novac više ne mogu naplatiti. KK Bosna jednostavno više ne postoji kao pravni subjekt, a igrači koji su prošle sezone igrali za ovaj klub praktički su ucijenjeni - potpiši da se odričeš dugovanja i dobit ćeš ispisnicu.

Iako se po medijima provlačilo da je spajanje s niželigašem Royalom došlo kao spas u zadnji čas, zapravo je sve od ranije bilo jasno. Dokaz za to je i poludirigirani ždrijeb BiH prvenstva koje počinje ovog vikenda. Liga se igra sa 13 klubova, a slobodna u prvom kolu bila je, pogađate, Bosna. Samo da bi u klubu dobili dovoljno vremena da sve riješe, a dobit će posebnu pozivnicu za nastup u Prvoj ligi, iako bi prema propozicijama trebali krenuti od najnižeg ranga.

Tako ljudi koji su doveli ovaj klub do propasti nisu kažnjeni za nezakonite radnje posljednjih godina. Kažnjeni su samo igrači i treneri koji su sada dobili i službenu potvrdu da je njihovo vrijeme u klubu bilo unaprijed izgubljeno. Ovo što je napravila Bosna može se shvatiti i kao “iznajmljivanje” svog imena, reputacije i navijačkog kora dosad nepoznatom klubu Royal, a ustvari je napravila ono što joj nesređena država kakva je BiH dopušta. KK Bosna nije našao rupu u zakonu, jer pravog zakona zapravo i nema.

‘Ugašeni’ klubovi koji i dalje postoje

SLOBODA TUZLA

Nekadašnji član Prvenstva Jugoslavije zbog višemilijunskih dugova prije tri godine došao je pred rub. Skupština kluba jednostavno je donijela odluku da KK Sloboda više ne postoji, a osnovan je novi klub OKK Sloboda. Nju sada vodi nekadašnji igrač ugašene Slobode Damir Mulaomerović, a svoje utakmice igraju pred punim tribinama. I nikoga nije briga što to formalno nije isti klub. Nikoga osim bivših košarkaša.

BORAC BANJA LUKA

Milorad Dodik je jačajući svoju Igokeu skoro uništio banjalučki Borac, nekadašnjeg člana Jadranske lige. Ono što je zanimljivo, banjalučki se klub nekoliko puta gasio i pokretao kao novi. Prvo je 2006. prestao postojati KK Banjalučka Pivara, pa je nekoliko godina kasnije KK Borac Nektar rasformiran, a osnovan OKK Borac. Kažu da ni OKK Borac neće dugo…

ČELIK ZENICA

Još jedan član nekadašnjeg Prvenstva Jugoslavije mijenjao je ime, točnije dodao jedno slovo u postojeće ime. KK Čelik Zenica službeno ne postoji, a novi klub OKK Čelik Zenica iz najnižeg ranga natjecanja prošlog ljeta izborio je najviši rang. U Zenicu su vratili bivšeg košarkaša Cedevite Ivana Opačka i favoriti su za jedno od prvih mjesta.

Linker
21. rujan 2024 22:04