Vladimir Dugandžić/CROPIX
NIJE PRODANO DOVOLJNO

Neizvjesna sudbina Splita: 'Sve će propasti ako Grad ne uplati dodatan novac!'

Na Gripama su priželjkivali dolazak poduzetnika s ozbiljnim novcem, ali jedini koji se dosad odazvao apelu s Gripa bio je Tomislav Mamić, vlasnik trgovačkog lanca Tommy
Piše: Alen OrlićObjavljeno: 23. prosinac 2012. 13:37

Zbog zakonskih propisa na Gripama ne smiju otkrivati koliko su dionica prodali i tko su najveći pojedinačni dioničari KK Split. Tako tvrdi povjerenik za preoblikovanje Petar Škovrlj.

- Svi službeni podaci i brojke o kupnji dionica smiju se objaviti tek nakon završetka upisnog kruga, kaže Škovrlj.

Prema onome što se može neslužbeno čuti vrlo je neizvjesno kako će završiti ova privatizacijska priča na Gripama.

I Nikola Vujčić u petak je kazao:

- Zbog blagdana imamo zapravo još samo tri dana. Od prvog dana ponavljamo kako je važno da se u ovu priču uključi što više građana i naših navijača, ali ni oni neće moći ništa sami učiniti. Sve je to malo bez konkretne podrške Grada.

Vujčić je svjestan da su dionice koje kupuju građani i navijači samo kap u moru novca koji je potreban da košarkaški klub opstane. Iako je iskreno zahvalan svakome tko je kupio dionicu “žutih”.

(Pre)ambiciozan projekt

Vujo ima jobovsko strpljenje i neiscrpnu energiju. Svih ovih dana u Žutom salonu dvorane na Gripama bilo je kao na autobusnom kolodvoru, a Vujčić je osobno zahvaljivao svakome tko bi došao i kupio pa makar jednu dionicu. I sa svima se fotografirao za uspomenu.

Bio je to ambiciozno zamišljen marketinški projekt, s puno pompe, koji je nažalost donio malu zaradu. Cijela se priča pri kraju pretvorila u grotesku, došlo je do toga da su neki dolazili na fotografiranje, a da nisu ni znali gdje se kupuju dionice.

Kad se podvuče crta, opet će sve završiti tamo gdje je počelo, na Gradu Splitu koji se mora odrediti je li mu treba KK Split kao jedan od najprepoznatljivijih gradskih brandova. Ako mu treba, kao što se u prigodničarskim govorima zaklinju lokalni političari, onda će se morati pronaći novac da izvedu ovu pretvorbu do kraja.

Ostaje im još zadnji, peti krug u kojem će veliki vjerovnici svoje dugove pretvoriti u dionice, a na toj listi koja je teška oko 2,5 milijuna kuna nalazi se bivši predsjednik Dino Rađa te aktualni predsjednik kluba Ilija Naletilić, koji su klubu posuđivali vlastiti novac.

Simbolične uplate

Inače, četvrti krug pretvorbe KK Split trebao je završiti taman prije smaka svijeta, i bilo bi to tako da prije nekoliko dana taj zadnji datum nije prebačen sa 20. na 28. prosinca ove godine. Rok za upis dionica je prolongiran, ali ni taj produžetak neće biti dovoljan. Zasad nije prodano dovoljno dionica KK Split da bi pretvorba bila uspješna!

Početni temeljni kapital KK Split utvrđen je u iznosu od 7,758.750 kuna. Radi se o 31.035 redovnih dionica pojedinačne nominalne vrijednosti 250 kuna.

Dosad su odrađena tri krug pretvorbe prema Zakonu o športu: u prvom krugu Grad Split je uplatio milijun kuna čime je postao vlasnik 4000 dionica kluba. U drugom i trećem krugu dionice su mogli uplatiti jedino članovi KK Split, a to je simbolična kategorija.

Zakazali bogataši

Najviše se očekivalo od četvrtog kruga u kojem su mogli dionice kupiti svi zainteresirani. Na Gripama su priželjkivali dolazak poduzetnika s ozbiljnim novcem, ali jedini koji se dosad odazvao apelu s Gripa bio je Tomislav Mamić, vlasnik trgovačkog lanca Tommy, koji inače živi preko puta dvorane pa mu nije bilo daleko. Kupio je tisuću komada za 250.000 kuna. Ostali su kupovali simbolične iznose, od jedne, dvije ili desetak dionica...

Linker
24. rujan 2024 21:26