Šarić je odigrao fantastično protiv Oklahome

 TIM WARNER/GETTY IMAGES/PROFIMEDIA Tim Warner/getty Images/profimedia
DOBAR START WARRIORSA

Ovo je okruženje u kojem se najbolje snalazi: Šariću su pobjede uvijek bile najveća inspiracija

Peta pobjeda, uz tek jedan poraz, prošlogodišnjih prvaka stigla je u Oklahoma Cityju na startu novooformljenog NBA kupa
Piše: Toma DragičevićObjavljeno: 04. studeni 2023. 22:23

Otkad je stupio na scenu još prije 15 godina kad je Zagreb za jednog klinca iz Šibenika “iskrcao” ozbiljnu odštetu Školi košarke Dražen Petrović, gdje je Dario Šarić - o njemu je riječ - ponikao i krenuo na put koji će ga, evo, dovesti do prilike da se ponovo bori za naslov NBA prvaka u redovima jedne od najvećih Dinastija u povijesti, svakako najveće u posljednjem desetljeću, Golden State Warriorsa, jedno je uvijek bilo jasno. Dario Šarić je pobjednik, košarkaš koji inspiraciju traži prije svega u pobjedama, čovjek koji svoju najbolju košarku igra u pobjedničkim momčadima. Pa je tako u mlađim danima takve stvarao, okupljao oko sebe, nosio našu kadetsku i juniorsku selekciju do europskih naslova, također i juniore Zagreba, onda u ranim seniorskim godinama na svoja leđa natovario Cibonu kojoj je donio prvi i jedni naslov u ABA ligi, pa u onom olimpijskom ljetu 2016. pružio najbolje partije - MVP kvalifikacijskog turnira u Torinu za Igre u Riju - u dresu seniorske reprezentacije, što je djelomično - daleko slabija konkurencija - ponovio ljetos kao kapetan jedne nove Hrvatske.

Dvije utakmice - 35 poena

Da su mu pobjede najveća, možda i jedina inspiracija na košarkaškom parketu, Dario Šarić potvrdio je i posljednjih sedam godina u NBA ligi, gdje je prvo rastao sa Sixersima, pronašao “kemiju” s Joelom Embiidom i već u rookie sezoni ponudio sliku “dugogodišnjeg NBA startera”. Međutim, vrlo brzo je uslijedio pad, trade iz Philadelphije u Minnesotu koja je bila najgore moguće odredište za Darija, momčad u kojoj se nižu porazi. “Spas” je pak Šarić pronašao u Phoenixu, u manjoj roli za momčad koja će otići sve do velikog finala, da bi baš tada stigla teška ozljeda i jednogodišnja pauza.

Otkad se pak ujesen 2022. vratio na parket nakon operacije ligamenata koljena i posljedične rehabilitacije, uz Phoenixa je završio u Oklahoma Cityju, tamo odradio dva mjeseca za zaborav i po završetku prošle sezone potpisao za Golden State, napunio se samopouzdanjem dobro odigranim turnirom u Istanbulu, gdje je Hrvatska izborila nastup u olimpijskim kvalifikacijama, oduševio sve prekaljene prvake u Warriorsima još tijekom priprema za sezonu, da bi nakon uvodnog “kašljucanja” spojio dvije utakmice s kombiniranih 35 poena, uz sedam od 12 za tri, još po šest skokova svaku, te pokoju asistenciju.

Tu se vraćamo na početnu tezu ovog teksta jer te je dvije utakmice - protiv Sacramenta i Oklahoma Cityja - Golden State dobio. Kingse je šutom u posljednjim sekundama slomio Klay Thompson, protiv Thundera je to polaganjem 0,2 do kraja napravio Steph Curry. Prije toga je Šarić stavio 20 za petu pobjedu Warriorsa, uz samo jedan poraz od početka sezone, ali i prvu u sklopu novooformljenog NBA kupa.

U San Franciscu ‘pronalazi dom’

Uglavnom, prošlogodišnji prvaci otvorili su sezonu na način na koji se to očekuje od momčadi čija kralježnica ulazi u drugo zajedničko desetljeće, momčad u kojoj je ove sezone i Chris Paul, ponajbolji playmaker lige u 21. stoljeću, ali i Dario Šarić koji u San Franciscu definitivno “pronalazi dom”, pobjedničko okruženje kakvo ga uvijek čini boljim. Zato je ovaj start sezone sjajna vijest i za našu reprezentaciju koju kapetan sljedeće ljeto može povesti do Pariza, dok bi sampouzdanje potrebno za taj pohod mogao akumulirti kroz NBA sezonu s Warriorsima.

Linker
02. srpanj 2024 05:41