YAMIL LAGE Afp
IN MEMORIAM

Humanitarac i velikan u svakom smislu riječi. Mount Mutombo je bio neosvojen, uzdignuti kažiprst ostaje zauvijek

U Atlanti je preminuo jedan od najboljih NBA centara u devedesetima
Piše: Toma DragičevićObjavljeno: 01. listopad 2024. 13:24

Podignuti kažiprst koji pokazuje "ne, ne" i glas koji "probija zidove". To je bio Dikembe Mutombo Mupolondo Mukamba Dickens Jean-Jacques Wamutombo, jedan od najvećih defanzivaca u povijesti NBA lige, centar rođen u Kinšasi 1966. kojeg je smrt dočekala u ponedjeljak u Atlanti, gradu kojem je dao pet od svojih 18 godina profesionalne karijere.

Dikembe Mutombo - po tom je, jasno, imenu svjetski prepoznat, kompletno zaista znaju rijetki - bio je jedan od igrača koji su obillježili devedesete godine prošlog stoljeća u NBA ligi. Nakon što je s punom 21 (!) iz rodnog Konga preselio u SAD kako bi igrao košarku kod legendarnog Johna Thompsona na sveučilištu Georgetown, poznatom po velikim centrima (Patrick Ewing, Alonzo Mourning...), Mutomba je tri godine kasnije četvrtim pickom draftirao Denver u kojem je već kao rookie postao All-Star igrač i počeo graditi karijeru jednog od najvećih blokera svih vremena, što će ga u konačnici dovesti na drugo mjesto povijesne ljestvice iza samo Hakeema Olajuwona.

‘Zeznuo‘ Tonija Kukoča

Međutim, ono što je možda još i važnije, Mutombo je, uz Dennisa Rodmana, bio avangarda u smislu da su njih dvojica prvi uspjeli "prodati" obranu. Uz neupitnu karizmu u tome mu je pomogao i spomenuti "trademark" potez, prst koji mu je donio sponzorski ugovor s Adidasom, uz seksi nadimak "Mount Mutombo".

Pet godina nakon što je došao u ligu, svoju prvu nagradu za obrambenog igrača godine unovčio je petogodišnjim ugovorom na 55 milijuna dolara s Atlanta Hawksima, gdje će postati jedan od najvećih igrača u povijesti kluba, dva puta biti izabran u treću, jednom u drugu petorku sezone, uz još tri nagrade za najboljeg defanzivca za ukupno četiri, što je danas rekord koji dijeli s Benom Wallaceom i Rudyjem Gobertom.

image
DON EMMERT Afp

U veljači 2001. godine je napustio Atlantu nakon što se Philadelphiji, jednom od najozbiljnijih konkurenata za naslov prvaka te sezone, ozlijedio Theo Ratliff pa su Sixersi tražili čovjeka koji bi se u eventualnom velikom finalu s Lakersima mogao nositi sa Shaqom O‘Nealom. I tako je napravljen trade u kojem je Mutombo došao kod Allena Iversona, dok su Hawksi dobili našeg Tonija Kukoča koji će nekoliko godina kasnije reći:

- Uvjeren sam da bismo te godine bili prvaci da sam ostao u Philadelphiji.

Velikan u svakom smislu

Nije se dogodilo, Sixersi su se kladili na Mutomba, dobili prvu u finalu protiv Shaqovih Lakersa i onda izgubili četiri zaredom...

Bilo je to najbliže što je Dikembe Mutombo došao "konačnoj nagradi", naslovu prvaka bez kojeg će se u konačnici umiroviti 2009. nakon epizoda u Netsima i Knicksima te posljednjih pet sezona u Houstonu.

Jedan od desetoro djece Samuela i Biambe Marie Mutombo, sin učitelja i ravnatelja škole, u srednjoj školi se bavio nogometom i pripremao za studij medicine koji je i upisao u Kinšasi prije odlaska u SAD. Košarkašku loptu je prvi put uzeo u ruke sa 16 godina nakon što su ga zbog visine na to nagovarali otac i braća. Na Georgetown je iz Konga došao s idejom postati liječnik u SAD, na taj način osigurati svoju obitelj, makar ovo nije priča o odrastanju u potpunom siromaštvu.

Vrlo brzo je pak kod Johna Thompsona shvatio da mu je košarka najbolji izbor za "lagodan život", ali to ga nije spriječilo da diplomira lingvistiku i diplomaciju pa je tako, uz engleski, govorio francuski, španjolski, portugalski i još pet centralnoafričkih jezika.

image
ZHONG ZHENBIN Imaginechina Via Afp

Osmerostrukom All-Star igraču su dres s brojem 55 umirovili i Nuggetsi i Hawksi, dok je NBA karijeru (1196 utakmica) zaključio s 11.729 poena (prosjek 9,8), 12.359 skokova (20. svih vremena, prosjek 10,3) i 3289 blokada (drugi svih vremena, prosjek 1,2). Nevjerojatno pomalo zvuči podatak da je u prvih pet godina NBA karijere bio na prosjeku od gotovo četiri blokade po utakmici...

Osim na terenu, Dikembe Mutombo je ostavio duboki trag svojim humanitarnim radom, 1997. osnovao je fondaciju za poboljšanje uvjeta života u njegovom Kongu i pokrenuo izgradnju bolnice Biamba Marie Mutombo, koja je u konačnici izgrađena 2006. i za koju je sam donirao 18,5 milijuna dolara od ukupno potrebnih 29. Bio je dugogodišnji ambasador Specijalnih OI za djecu i odrasle s intelektualnim poteškoćama, dok mu je, uz brojna priznanja, i zbog svega toga, kao i košarkaške karijere, 2010. uručen počasni doktorat na sveučilištu Georgetown.

image
KARIM JAAFAR Afp

Velikan u svakom smislu te riječi.

Dikembe Mutombo Mupolondo Mukamba Dickens Jean-Jacques Wamutombo je u 58 godina života zaslužio da mu se zapamti ime. Pa i puno.

Linker
04. listopad 2024 10:34