JAMES MOY/PA IMAGES/PROFIMEDIA
TUŽNA VIJEST IZ SAD-A

Umro je Dikembe Mutombo, košarkaški div koji je ispisao povijest NBA lige: ‘Bio je veći od života‘

Bio je jedan od najboljih blokera i općenito obrambenih igrača u najjačoj ligi svijeta
Piše: SNObjavljeno: 30. rujan 2024. 17:03

Tužne vijesti stižu iz SAD-a. Legendarni kongoanski košarkaš Dikembe Mutombo (58) danas je u krugu bližnjih preminuo od posljedica tumora mozga. Mutomba se smatra jednim od najboljih obrambenih igrača u povijesti NBA lige, a izvan parketa bio je poznat po humanitarnom radu, obzirom da je i sam došao u Ameriku iz jako siramošne sredine.

"Dikembe Mutombo bio je veći od života. Na terenu je bio jedan od najboljih po blokadama i općenito obrambenih igrača u povijesti NBA lige. Izvan terena je svoje srce i dušu podredio pomoganju drugima", napisao je, između ostalog, povjerenik NBA lige Adam Silver.

Mutombo je rođen 1966. u Demokratskoj Republici Kongo kao jedno od desetero djece. U djetinjstvu je igrao nogomet i bavio se mješovitim borilačkim vještinama, a u dobi od 16 godina se, zbog visine, a na poticaj brata i oca, prebacio na košarku. Nakon završene srednje škole, 1987. godine dolazi u SAD gdje će ostati upamćen kao jedan od najvećih košarkaša u povijesti.

Pohađao je Sveučilište u Georgetownu gdje je želio postati doktor, ali ga je trener John Thompson uvjerio da bi se trebao posvetiti košarci. U počecima gotovo da i nije govorio engleski...

U jednoj utakmici u prvoj sezoni imao je čak 12 blokada i došao na glas kao jedan od najboljih obrambencih potencijala sveučilišne košarke. Na NBA draftu 1991. godine bio je četvrti izbor Denver Nuggetsa s kojima je u "rookie" sezoni izborio svoje mjesto u All-Star momčadi. U Denveru se zadržao do 1996., igrao je još za Atlanta Hawkse (do 2001.), Philadelphia 76erse (do 2002.), New Jersey Netse (do 2003.), New York Knickse (do 2004.), a bogatu karijeru završio je u Houston Rocketsima 2009.

Linker
02. listopad 2024 13:16