Nikola Vilic / CROPIX
PRIVATIZACIJA ŽUTIH

NAVALI NARODE! Trostruki europski prvak se prodaje po cijeni od milijun eura!

Grad Split već je uplatio milijun kuna, a malim dioničarima ostaje na raspolaganju više od šest milijuna kuna ili 38.750 dionica. Cijena dionice je 250 kuna
Piše: Alen OrlićObjavljeno: 07. studeni 2012. 19:23

U vitrinama Žutog salona dvorane na Gripama izložena je blistava povijest košarkaškog kluba koji je pod imenom Jugoplastika harao bivšom Jugoslavijom i Europom.

“Žuti” s Gripa osvojili su brojne trofeje: višestruki su državni prvaci i osvajači Kupa, dvaput su bili pobjednici Kup Radivoja Koraća, a vrhunac zlatne generacije Kukoča, Rađe i društva bio je kad su postali prvaci Europe. Ali ne jednom, nego triput zaredom, što nikome poslije nije pošlo za rukom.

Na košarkaškoj mapi svijeta KK Split upisan je i zbog još jedne osobitosti. S Gripa je lansirana cijela jedna NBA petorka: Rađa, Kukoč, Tabak, Šundov i Ukić. Na najistaknutijem mjestu trofejnog salona izloženi su njihovi NBA dresovi.

Splitski košarkaši osvajali su europske, svjetske i olimpijske medalje (ukupno 13 olimpijskih odličja), a Željko Jerkov i Duje Krstulović dosegnuli su sportski Olimp kao olimpijski pobjednici iz Moskve 1980. Sve te igračke legende, osvojene medalje, velike pobjede i trofeji predstavljaju nematerijalno bogatstvo ovog košarkaškog kluba koji se nalazi na egzistencijalnoj prekretnici.

Hajdukov model

Klub s Gripa daleko je od nekadašnje pozicije najboljeg u Europi, živi u financijskoj oskudici i jedini izlaz vidi u privatizaciji koja je upravo u tijeku. Prema modelu po kojem je preustrojen Hajduk, ali i još nekoliko hrvatskih klubova (Istra 1961., Rijeka, Šibenik, Cibalia te Zadar), sad će i KK Split doći u poziciju da ima privatnog vlasnika.

Grad uplatio milijun kn

- Željeli bismo da košarkaši vode klub, ali prije svega želimo stvoriti uvjete da Uprava može riješiti sustavno financiranje i da klub ima stabilnu budućnost - objašnjava Škovrlj.

U brojkama privatizacija KK Split izgleda ovako: temeljni kapital iznosi 7,758.750,00 kuna. Grad Split već je uplatio milijun kuna, a malim dioničarima ostaje na raspolaganju više od šest milijuna kuna ili 38.750 dionica. Cijena dionice je 250 kuna. Upravo je započeo drugi krug u kojem na upis dionica imaju pravo članovi kluba, ali njih je tek 175 tako da se najviše očekuje od četvrtog kruga u kojem će dionice moći kupovati svi ostali. Cijeli postupak obavlja se preko Hypo Alpe Adria Bank, a moguće je kupovati dionice online.

Linker
23. rujan 2024 12:37