Nenad Dugi / CROPIX
LEGENDA SE VRAĆA

POVRATAK KUKOČA 'Vraćam se u košarku! Želio bih biti trener, možda i u RH!'

Piše: ArhivaObjavljeno: 19. prosinac 2012. 12:04

Umirovljenički dani Tonija Kukoča su, vjerovali ili ne, pred krajem. Na radost zaljubljenika u kraljicu igara jedan od najboljih hrvatskih košarkaša svih vremena odlučio se vratiti sportu kojem je toliko toga dao i kojeg je nama u Hrvatskoj učinio još ljepšim nego što je inače.

Dvojba je samo jedna: treniranje ili TV komentiranje. Svi koji vole hrvatsku košarku radije bi ovu prvu opciju, a vjerujemo da bi i u ovom drugom bio dobar barem kao Zvonimir Boban u komentiranju nogometnih utakmica.

U Europu za godinu, dvije

Pa, gdje se Toni Kukoč, trostruki prvak NBA-a s legendarnom generacijom Chicago Bullsa, a prije toga i tri puta prvak Europe s Jugoplastikom, vidi u svijetu košarke.

- U Sjedinjenim Državama počeo bih kao asistent, ali samo u NBA-u. U Europi bi me zanimalo da odmah postanem glavni trener.

Opa, ne samo da razmišlja o povratku košarci, nego bi dolaskom u Europu bio bliže Splitu i Hrvatskoj.

- Europa ne bi bila opcija prve ili dvije godine, dok je Stela (kćerka) još kod kuće, ali nakon toga je i rad u Europi jedna od mogućnosti - naglasio je Kukoč.

A Hrvatska?

- Ako je Hrvatska u Europi onda je sve moguće. Mislim da košarku znam, i to dobro, i našu i europsku i američku, te da dosta mogu pokazati i ponuditi igračima.

Vidite kako život u različitim kulturama navodi na različite percepcije. Naše pitanje nije se odnosilo na Kukočeve kvalitete i njegovu doraslost tome da bude trener u Hrvatskoj (ovdje ionako svatko može raditi trenerske posao; i u klubovima i u reprezentacijama), nego na ono što je, više-manje, slika i prilika hrvatske košarke.

Ne mogu biti kemičar

Klubovi su uglavnom nesređeni, nema novca, atmosfera je često loša i puna nepovjerenja, savez vode ljudi protiv kojih se pobunila Kukočeva generacija koja je na nezaboravnom olimpijskom turniru osvojila srebrnu medalju. Okruženje je za sto osamdeset stupnjeva drugačije nego u Americi, a sljedećeg ljeta bit će točno 20 godina otkako je Toni u Sjedinjenim Državama. Dakle, Hrvatska. Počevši od toga da bi bilo dobro pronaći klub koji će plaćati igrače…

- A s njima i trenere. Da, bilo bi to poželjno - trpko se nasmijao. - Ranije sam ovdje bio samo igrač i ne mogu ništa objašnjavati s trenerske strane. Za početak bi bilo koje trenersko mjesto bilo dobro, ali u suštini svi gledaju da postanu treneri velikih momčadi. Ako bih se upustio u nešto ovakvo, normalno da bi mi cilj bio postati trener dobre ekipe koja cilja na osvajanje prvenstva, Europe...

U javnosti je dugo živjelo mišljenje da se Toni Kukoč (44) zauvijek ostavio košarke, a onda je izronio s ovom pričom ovog zimskog i maglovitog ponedjeljka…

- Nakon 20 godina igranja, super je bilo uzeti stanku od košarke ovih pet, šest godina. No kad gledam na život, ne mogu ja biti inženjer kemije. Košarka je, ‘ajmo tako reći, jedino što stvarno znam, jedino u čemu se mogu pronaći, i sposoban sam učiti mlađe.

Dosta o povratku u košarku, možemo malo i o TV.

- Ove sezone će to biti teško, ali vjerojatno sljedeće. Ne bih vam znao reći točno u kojoj ulozi. Da mogu izabrati, bio bih glavni u ESPN-u (osmijeh), bilo bi to super, ali ne mogu jer to ne ovisi o meni.

Linker
22. rujan 2024 07:29