fiba.com
MOMČADSKI DUH

Mobilizacija: Igrači u hotelu puštali hrvatske budnice, u autobusu Thompsona!

Repeša: I dalje smo dužnici, u Madridu ćete biti ponosni na nas
Piše: Hrvoje SliškovićObjavljeno: 05. rujan 2014. 00:24

Hrvatska je preživjela i seli se u Madrid u nokaut fazu Svjetskog prvenstva. Na „adios Croacia“ će se još pričekati. Protiv oslabljenog Portorika (102-83) vidjeli smo Hrvatsku kakvu smo željeli od starta skupine u Sevilli. Obrana je bila čvršća i nepopustljiva, protok lopte u napadu brži i smisleniji, a vratio se i šut. Igra je to koja nudi nadu, ali nam se čini da se s hrvatskom košarkaškom reprezentacijom teško biti na čistu.

Težak poraz od Grčke večer prije i laž da igrači neće igrati za reprezentaciju ako će ih protiv Portorika voditi Repeša mobilizirale su reprezentativce. Dario Šarić i Ante Tomić pobrinuli su se i da se preko hotelskog razglasa razlijevaju taktovi hrvatskih budnica, a hitovi poput Thompsonovih odjekivale su autobusom koji je igrače vozio na utakmicu. U ovom trenutku nije presudno što ih je najviše motiviralo, Hrvatska je u osmini finala.

- O glasinama pitajte onoga tko ih je pisao. Ne želim komentirati pokušaj destabilizacije reprezentacije - kratko je rekao Jasmin Repeša. Ulazak u utakmicu bio je savršen; 13-0 u dvije i pol minute s pet različitih strijelaca, četvrta osobna pogreška napravljena je već u četvrtoj minuti: - Zbog sjajnog otvaranja pobijedilo smo lakše nego što smo očekivali. Na svih pet utakmica dečki su imali pravi pristup.

Napad je bio sjajan (11 trica sa 46 posto šuta), istrčavali su se kontranapadi, a o organizaciji igre govori da je Hrvatska protiv Portorika imala 26 asistencija, za razliku od samo devet protiv Grčke. Različita izdanja, ali i, prije nego što vas ponovo zahvati euforija, različita kvaliteta suparnika. Portoriku su nedostajali najbolji igrač Arroyo te član početne petorke Vassallo. Iako malobrojniji, hrvatski navijači na kraju su bili glasniji. Začula se svima jako dobro poznata navijačka pjesma…

- Hvala navijačima, ali prava istina je da smo i dalje veliki dužnici, prvenstveno prema sebi samima. U eliminacijskim utakmicama imat ćemo teže suparnike i moramo igrati puno bolje. Odlučni smo da budemo na ponos navijačima, da odemo što dalje - izjavio je još Repeša.

Bojan Bogdanović je odigrao najagresivniju utakmicu (i u napadu i u obrani), samo u trećoj četvrtini je izveo 12 slobodnih bacanja. Dario Šarić bio je inspiriran pred najvažnijim ljudima Philadelphije, pa je nekoliko njegovih asistencija izazvalo oduševljenje, a Roko Ukić se oslobodio i počeo dodavati iza leđa. Napadačku formu uskoro bi mogao pronaći i Luka Žorić, koji je, kao i Damir Markota, odigrao najbolju utakmicu na turniru. Kruno Simon je nepreciznost nadoknađivao asistencijama i skokovima. Najveća razlika iznosila je 30 koševa (87-57), a završilo je +21.

- Igrali smo solidnu obranu dok je bilo važno, dok to nije postala 'All Star utakmica' - dodao je Repeša.

Linker
21. rujan 2024 23:37