Aleš Fevžer/CROPIX
PREPOROĐENA HRVATSKA

Markota golemi optimist: U Madridu ćemo pokazati da je ova Hrvatska jeb... momčad!

Piše: Hrvoje SliškovićObjavljeno: 05. rujan 2014. 21:36

Izbornik Jasmin Repeša je uoči selidbe u Madrid najavio da u subotu počinje novo prvenstvo. Prilika za izvlačenje više neće biti, utakmica protiv Francuske (18 sati, Palača sportova) pokazat će koliko vrijedi hrvatska reprezentacija na ovom Svjetskom prvenstvu. Dečki, najvažnije je pred vama i vrijeme je za najbolju utakmicu na prvenstvu!

Francuzi su aktualni europski prvaci iz Slovenije, ali i momčad koju hrvatski košarkaši mogu pobijediti ako se približe svojim vrhunskim izdanjima. Svakako moraju igrati bolje nego u Sevilli. Hrvatska je zdrava i kompletna, Francuskoj nedostaje niz igrača počevši od ikone Tonyja Parkera. Dvojica, centar Ian Mahinmi i bek Nando de Colo otpali su u najgorem trenutku, ozlijedili su se u tjednu uoči SP-a.

U sportskoj karijeri ovakve prilike, posebno na SP-u, ne dolaze tako često. Život reprezentacije u skupini B nalikovao je borbi u popularnoj koridi, ali hrvatski matadori preživjeli su nasrtaje filipinskih, argentinskih, senegalskih, grčkih i portorikanskih „bikova“. Kao i udarac u našim krajevima uvijek popularnog „vanjskog neprijatelja“ u obliku glasina na društvenim mrežama. Sevilla je ostala 530 kilometara iza njih. Madrid donosi novi početak.

- U Sevilli smo bili frustrirani svojim igrama, ali u Madrid smo sletjeli s pozitivnim razmišljanjem jer znamo da smo j…na momčad, kao i što smo j…ni dečki - izjavio je Damir Markota, jedan od dužnika kada se gleda učinak u uvodnih pet utakmica. - Kada uspijemo zatomiti vlastita ega i poštujemo suparnika možemo napraviti velike stvari. Igrati protiv svakoga, pa tako i Francuske. Uvjeren sam da je loša strana prvenstva iza nas, u Madridu može biti samo bolje.

Na turniru u Pauu pobijedila je Francuska iako je Hrvatska sedam minuta prije kraja imala deset razlike. Dvije središnje četvrtine bile su možda najbolje hrvatske minute ove godine. Žorić je zabio 20, Šarić 17, dok je domaćin igrao bez Diawa i Diota, s Mahnimijem i De Colom.

Francuska je u skupini pobijedila Srbiju, Iran i Egipat, a izgubila od Španjolske i Brazila. Parkerovim neigranjem Francuska nije izgubila samo genijalnog igrača, lokomotivu momčadi, nego i vođu kakav se samo poželjeti može. Teret je danas na suigraču iz NBA prvaka San Antonio Spursa, centru Borisu Diawu, ali njegova karizma je manja od Parkerove. Iz najjače svjetske lige Vincent Collet ima još Nica Batuma, Evana Fourniera i Rudyja Goberta. I dalje je to snažna momčad, ali i ranjiva.

- Naravno da su različita momčad s obzirom da nema Parkera, ali su i dalje najatletskija ekipa nakon Amerikanaca. Ključevi pobjede leže u zatvaranju njihovih opasnih kontranapadu, sprječavanju napadačkog skoka i oduzimanju laganih koševa. Ako sve to napravimo, ne vidim kako nas mogu pobijediti - optimističan je još jedan dužnik iz Seville Luka Žorić.

Linker
22. rujan 2024 01:24