Mario Hezonja

 DAMIR ŠKOMRLJ Cropix
NEVJEROJATNA UTAKMICA

Hrvatska ovo nije vidjela od Dražena Petrovića: ‘Izvanserijski igrač. Kad su osjetili da ga ide...‘

"Velika mi je čast da sam stigao na drugo mjesto najboljih strijelaca i to iza Dražena", poručio je Hezonja
Piše: Tvrtko PuljićObjavljeno: 26. lipanj 2024. 22:20

Hrvatska - Brazil 91:81 (19:23, 23:24, 22:15, 27:19)

Opatija, dvorana Marina Cvetkovića. Gledatelja 1200. Suci: Hadžić, Vulić i Jurčević.

HRVATSKA: Filipović 3a, Smith 8p, 4s, 5a, Kapusta 3p, 3s, Krušlin 3p, 3a, Hezonja 39p, 6a, Šarić 20p, 9s, 6a, Vraneš, Branković 7, M. Drežnjak, D. Drežnjak 2, Zubac 9p, 9s, 3il, Nakić.

BRAZIL: Alexey, Felicio, Louzada, Benite 8p, 3s, Huertas 8p, 3s, Soares 3, Gui Santos 10p, 3a, Meindl 10p, 7s, Neto 13p, 4a, De Paula 2p, 4a, Pereira 2, Caboclo 16p, 6s, 4il, Dias 6p, 6s.


Mario Hezonja odigrao je jednu od najboljih predstava ikada zabilježenih u hrvatskom dresu. U posljednjem pokusu uoči odlaska na olimpijske kvalifikacije Hrvatska je položila ispit, sredila je Brazil s 91:81, a Hezonja je postigao 39 poena u 34 minute igre. Šutirao je iz igre 16-26, za tri 5-11, skupio je i šest skokova, asist i ukradenu loptu te je torpedirao Brazil Ace Petrovića.

Pokušao je bivši izbornik i sportski direktor reprezentacije izbaciti uoči utakmice Hezonju iz fokusa, ali Dubravčanin se samo nasmijao i bio je vruć od samog starta utakmice.

Ne samo da je ovih 39 poena rekord Marija Hezonje u hrvatskom dresu, nego je Dubrovčanin stigao na drugo mjesto na vječnoj ljestvici najboljih hrvatskih strijelaca u jednoj utakmici. Rekord i dalje drži Dražen Petrović, koji je samo nekoliko dana prije smrti u Wroclawu 1993. Estoniju zatrpao s 48 poena. Zabio je Dražen i 39, kao i Hezonja, ali 39 je jednom u okršaju protiv selekcije domaće lige zabio i današnji izbornik Josip Sesar.

- Poveznica između te dvije utakmice je Aco Petrović. Tada je mene vodio, sada je bio na suprotnoj klupi - nasmijao se Sesar koji je imao i te kako razloga za zadovoljstvo nakon onoga što je pokazala Hrvatska samo tri dana uoči leta za Atenu.

Hezonja je pak uživao.

- Velika mi je čast da sam stigao na to drugo mjesto najboljih strijelaca u jednoj utakmici i to iza Dražena.

image
DAMIR ŠKOMRLJ Cropix

Onda je prozborio i koju o utakmici.

- Mislim da izgledamo OK, iako se još uvijek tražimo. Doduše, tu postoji ozbiljan temelj koji smo postavili lani. Za razliku od tog proteklog ljeta kad smo igrali protiv, ajmo reći drugog razreda europske košarke, sada nas čekaju puno zahtjevniji izazovi i bit će sve teže. Ali, mi smo posložili stvari i samo moramo nastaviti ovako - podvukao je Mario Hezonja.

Goropadno izdanje u drugom dijelu

Hrvatska je, kao i u ogledu protiv Poljaka, malo sporije otvorila utakmicu, iako je od starta bilo jasno da se Hezonja može uhvatiti jedino lasom. No, Hrvatska je držala skok, a problema je bilo samo na šutu iz kornera Brazila. Izigrali su Brazilci našu obranu više puta i šutirali su trice 6-12 nakon prvih 20 minuta. Jaleen Smith je, pak, promašio pet uvodnih trica, da bi pogodio šestu i to sa sirenom na odlasku na veliki odmor za 42:47.

Hrvatska se u drugom dijelu, međutim, ukazala u goropadnom izdanju. Naravno da je Hezonja nastavio trpati, ali sada je tu bio Dario Šarić u onom luđačkom kohezivnom izdanju, Jaleen Smith je grizao u obrani, krao lopte, a Ivica Zubac čuvao obruč i kažnjavao u napadu. Hezonja je bio prvi na svakoj kontri, a sve su fino distribuirali oba playa, Goran Filipović i Borna Kapusta, ali i Filip Krušlin kad je ušao u postavu u kojoj je Smith bio na playu.

Hrvatska je otvorila drugi dio serijom 12:0 i preuzela je kontrolu rezultata. Uspjeli smo zauzdati probleme koje su nam u prvom djelu radili Huertas i Neto na lopti, ali se dogodila i promjena u obrani, pa više nije bilo šuteva iz kornera Brazilaca. Hrvatska je utakmicu preokrenula agresivnom obranom, boljim skokom, a na to se samo nadovezao napad u kojemu je briljirao Mario Hezonja. U samoj završnici utakmice Sesar je tražio od petorke Smith, Krušlin, Hezonja, Šarić i Zubac da završi utakmicu, da se dovede do stanja u kojoj grize na svakoj obrani, da odigra natjecateljski do daske. Barem što se tiče obrane. I tu je dobio što je htio, pa je onda jednog po jednog izvodio nositelje iz igre, a opatijska publika nagradila je svakog velikim aplauzom.

- Teško je odmah na startu napraviti razliku. Imali smo određenih problema u obrani, nismo bili dovoljno agresivni na loptu, a i previše smo išli na pomaganje, pa su nam Brazilci pogodili šest trica iz kornera. Onda smo promijenili obranu, podigli agresivnost i tako smo utakmicu mirno priveli kraju. Do puta u Pirej slijede informativni treninzi, spremanje za protivnike, a i maksimalno treba osvježiti momčad, jer su noge još teške - kazao je izbornik Josip Sesar.

image

Josip Sesar i Ivica Zubac

DAMIR ŠKOMRLJ Cropix

Naravno, izbornik se morao dotaknuti i fantastične partije Marija Hezonje.

- Mario je izvanserijski igrač, a u ovoj utakmici ga je iznijela i momčad. Kad su osjetili da ga ide, suigrači su ga još više tražili. Ali, bila je tu i Zupčeva obrana, Šarićeva kreacija, Smithova obrana i kreacija, Krušlinova obrana...

S druge strane Aco Petrović ovoga puta, za razliku od ogleda u olimpijskim kvalifikacijama u Splitu 2021. godine, nije mogao pronaći način za pobjedu nad Hrvatima.

- Nakon sjajnog prvog dijela, razočarani smo stvarima koje su se događale u drugom dijelu. U utrci smo s vremenom zbog punog priključka Neta i Huertasa. Hrvatska je u obje utakmice turnira bila dobra, agresivna u trećoj četvrtini, u tih pet, šest minuta otvaranja. Kad sam odlučio podijeliti minutažu među svojim igračima, Hrvatska je to sjajno iskoristila i uz razigranog Hezonju i ostale mirno privela utakmicu kraju - rekao je Petrović nakon utakmice.

Linker
26. lipanj 2024 22:24