Vito Kučić (arhiva)

 RONALD GORSIC/CROPIX Cropix
NADE HRVATSKE KOŠARKE

Hrvatska izborila četvrtfinale EP-a i doznala novog protivnika! Protiv jake Italije imali i 30 poena prednosti

Cilj je ostvaren, jer za svaku hrvatsku selekciju je cilj biti u osam najboljih u Europi
Piše: Tvrtko PuljićObjavljeno: 20. srpanj 2022. 21:11

Italija - Hrvatska 72:88 (20:32, 12:14, 15:25, 25:17)

ITALIJA: Castellino 3s, Gallo 11, Librizzi 15, Bayoumi 3, Vincini 2, Bartoli 5, Berdini, Boglio 3, Canka 10, Casarin 8p, 4s, 5a, 4il, Okeke 15p,11s, 3ol, Virginio.

HRVATSKA: Matić 2p, 3il, Svoboda 8p, 4il, Kučić 15p, 3a, 3ol, 3il, Menalo 9p, 7s, Nazor, Pleadin 12p, 5a, 3ol, 4il, Buljan 19p, 12s, Bošnjak 8p, 5s, 4a, Klarica, Perkušić 7p, 5s, Tomašević 8p, 6s, Damjanić.



Hrvatska reprezentacija, sastavljena od igrača do 20 godina, ostvarila je cilj po kojega je stigla na Eurobasket u Podgoricu. Iako je došla na EP bez osam igrača, selekcija koju vodi Ivan Tomas spasila se od ispadanja iz A divizije, ali ne samo to.

U utakmici osmine finala Hrvatska je dominirala protiv Italije, svladala ju s 88:72, imala je i gotovo trideset poena prednosti, a Talijani od 9. minute utakmice nisu bili u zaostatku manjem od deset poena. I da, Hrvatska će igrati u četvrtak u četvrtfinalu, dijeli ju samo 40 minuta od zone medalja na mlađeseniorskoj europskoj smotri.

I ova selekcija Hrvatske, kao i puno ranijih, primijenila je protiv Italije prokušani recept, bez obzira o kakvoj se selekciji našeg protivnika radilo. Nametnuli su se mladi Hrvati fizički Talijanima, a kad su oni osjetili moć i čvrstinu naših momaka, povukli su se. Iako su imali u svojim redovima gromadu od 214 cm Leonarda Okekea, Hrvati su dominirali u skok igri, u zraku su osvojili 49, a Talijani samo 27 lopti. I to je bila ključna prednost. Sve su obavile Tomasove vedete.

Vito Kučić je odmah tricom dao samopouzdanje našem napadu (u jednom se trenutka kao pravi lider unio u lice Okekeu nakon što je ovaj neugodno faulirao Menala), Jure Pleadin je odigrao najbolju utakmicu do sada, Ante Perkušić i Leo Menalo bili su na svakom skoku, a Matej Bošnjak je davao mirnoću u našem napadu. Jedinica za energiju bio je, opet, Tomislav Buljan, čija je silina i čvrstina bila nedokučiva za Talijane. Sasvim se pristojno snašao i Alkarov Mladen Tomašević, pa je Hrvatska izgledala odlično u prvoj nokaut utakmici turnira. I najvažnijoj utakmici u Podgorici.

Cilj je ostvaren, jer za svaku hrvatsku selekciju je cilj biti u osam najboljih u Europi, a sada naše momke čeka utakmica u kojima će graditi priču o sebi. Počevši od četvrtfinala u četvrtak navečer. A tamo Hrvatsku čeka domaćin Crna Gora koja je u četvrtfinalu pobijedila Češku s 80:78.

Linker
05. listopad 2024 10:26