Ivan Tomas

 NIKSA STIPANICEV Cropix
VELIKA POBJEDA

‘Došli smo s puno problema, zato nam je pobjeda protiv Dinama izuzetno važna‘

Zabok je slavio nakon trice sa sirenom Luke Cvitanovića kojeg su protivnički igrači ostavljali samog na šutu
Piše: Tvrtko PuljićObjavljeno: 02. listopad 2024. 09:02

Ivan Tomas nije mogao s optimizmom dovesti svoj Zabok na otvaranje sezone domaće košarke. U odnosu na željeni roster koj˝i su u Zagorju slagali ljetos, Tomas u sudaru protiv Dinama nije mogao računati na čak tri igrača. Luka Tomas je iskrenuo gležanj, Dino Bistrović je bolestan, dok Mario Rajčić ima slomljen palac. Pokrpan je Kenan Karahodžić.

Usput, niti forma momčadi posljednjih dana nije izgledala najbolje. Dinamo je, s druge strane, ostavio iza sebe pokušaj u kvalifikacijama FIBA Eurokupa, dvije utakmice protiv Dijona, od kojih je na posljednja odigrana u petak u Francuskoj rezultirala debaklom.

Onda je Luka Cvitanović, Zabokov bek odlučio da će od utakmice u kojoj je bio određen kao Dinamov koncepcijski rizik na šutu, što se pretvorilo u šut 3-12 za poena, napraviti mali spektakl. Prvo je uzeo loptu i od koša do koša probio Dinamovu obranu te sa sirenom položio za produžetak. Pa je u produžetku sa sirenom stavio tricu za pobjedu Zaboka od 99:96. Do tog šuta bio na 2-11 za tri poena, ali ona koja je odlučivala je ušla.

I Zabok je, unatoč svim problemima, stigao do važne pobjede. Stoga je Ivan Tomas mogao biti zadovoljan.

- Cijele smo pripreme u problemima. I neću kriti, stigli smo na utakmicu u Zagreb u prilično lošem stanju. Forma nam nije bila naročita. Cijelo vrijeme spremamo sezonu bez dva, tri igrača, nismo mogli niti povezati normalni trening pet na pet. Čak bih rekao da smo na turniru u Zadru, na početku priprema izgledali bolje nego posljednjih dana. Osim tri igrača koji nisu bili u rosteru, Karahodžić je imao problema s listom, nije trenirao i stisnuo je zube i pomogao. Luka Tomas bi trebao početi s treninzima, Bistrović također, dok Rajčića nećemo imati možda i mjesec i pol, dva.

Kiksali u čuvanju Novačića

Opet, Zabok je odnio pobjedu. I to na veliku energiju Luke Cvitanovića. Koji nije samo odveo utakmicu u produžetak i odlučio je u njemu, nego je plijenio svojom borbenošću cijelu utakmicu.

- Odigrao je Luka dobru utakmicu, iako se malo patio sa šutem. Tijekom cijele utakmice imali smo igrače koji su vukli. Prvo je to bio Antonio Sikirić, onda je povukao Dino Cinac, zatim je Milan Lužaić ušao u dobru seriju, da bi se na kraju ukazao Cvitanović. Počeli smo izrazito loše čuvati Ivana Novačića, jer je nedopustivo da takav šuter ostane sam, pa nam je Novačić stavio 19 poena u prvom poluvremenu. Mogao je netko drugi ostajati sam, nikako Novačić. Tu smo kiksali, ali meni se činilo da cijelo vrijeme igramo u nekom grču. Nije to bila naša bajna igra.

image

Luka Cvitanović (arhivska fotografija)

GORAN MEHKEK Cropix

Zabok je lani stigao do šestog mjesta, pri tome je Cibonu u četvrtfinalu doigravanja odvukao do majstorice. Nada li se Zabok ponavljanju tako uspješne sezone?

- Bit će to teško ponoviti. Mi smo lani uspjeli preskočiti neke dobre momčadi, jer nam se poklopilo da smo znali iskoristiti probleme u kojima se te momčadi bile. Osobno se postavljam tako da idemo utakmicu po utakmicu. Nama je ova pobjeda nad Dinamom izrazito važna, jer imamo jako težak raspored na startu sezone. Sada nam u petak stiže u goste Zadar, zatim idemo na dva gostovanja, pa čekamo kod kuće dobro posloženu Dubravu. Kad sam gledao raspored uoči utakmicu protiv Dinama, izgledalo mi je da u niti jednoj od prvih pet utakmica nismo favoriti.

Ali, startna pobjeda je tu. I bit će ovakvih utakmica, čini se, puno. Naime, sezona bi po svim predviđanjima trebala biti jako izjednačena.

- Čim ne postoji u ligi klasični autsajder, normalno je za zaključiti kako će liga biti zanimljiva. Iznad su tri ABA ligaša, mislim da je Cedevita Junior odmah iza njih, zatim slijede Dinamo, Dubrava, Šibenka, iza toga smo svi mi ostali.

Tako to stoji na papiru, ali pustimo da se sezona zahukta. No, kako Tomas vidi neke mlade igrače na koje bi trebalo obratiti pozornost u cijeloj ligi?

- U svakoj ih momčadi ima. Evo, Cibona ima Bornu Katanovića, ali ne znam koju će on ulogu imati. Cedevita Junior ima dva beka, Luku Krajnoviću i Niku Šaru, zatim su u Dubravi Luka Babić, Andrej Matić i Stellan Rajaofera. Kod nas je Antonio Sikirić, vidjet ćemo kako će se nastaviti razvijati Filip Vujičić iza kojega je odlična sezona u Dubrovniku, dok je sad u Šibenki.

Traži se put prema Eurobasketu

Na koncu, Ivan Tomas je i u stožeru reprezentacije, pa s Josipom Sesarom, ali i s Ivanom Perinčićem i Barišom Krasićem već sada komunicira o izazovnim utakmicama protiv BIH koncem studenog u kojima Hrvatska traži prolaz prema Eurobasketu sljedeće godine.

- Pričamo, jasno, o tome i sigurno je kako nas čeka težak posao. BiH je dobra, imaju dosta fizički moćnu momčad. Trebat ćemo se spremiti, dobro analizirati protivnika, vidjeti gdje možemo biti bolji. Ipak, te su utakmice iz ove perspektive i dosta daleko, gotovo za dva mjeseca, ovisit će dosta i o tome kakav će biti zdravstveni bilten u tom trenutku.

image

Ivan Tomas

DAMIR KRAJAC Cropix

Do tada će se već domaća sezona zahuktati. Nakon prvog kola Favbet Premijer lige samo su dvije utakmice završile uvjerljivim pobjedama. Zadar je pregazio Alkar i Cedevita Junior nije imala problema s Vrijednosnicama Osijek. Prilično je komotno sredio i Split povratnika u elitni rang, Kvarner 2010. I u tri smo utakmice vidjeli potpuno neizvjesnost. Cibona se provukla u Dubrovniku, Dubrava je opravdala najave o svojoj snazi tijesnom pobjedom na Baldekinu, dok je Zabok s dva ubačaja sa sirenom, na koncu osnovnog dijela i u produžetku Luke Cvitanovića sredio lanjskog polufinalista doigravanja Dinamo.

Drugo kolo Favbet Premijer lige kreće već u petak.

Linker
04. listopad 2024 10:23