Nakon četiri pokusa je Smith debitirao i u pretkvalifikacijama za Eurobasket 2025.

 MATIJA DJANJEŠIĆ/CROPIX
AMERIKANAC U HRVATSKOJ

Čovjek kojeg je Hrvatska dugo čekala! Amerikanac nakon slavlja: ‘Reprezentacija i klub su dvije različite stvari‘

Naturalizirani Amerikanac je protiv Poljske u Varšavi upisao prvi nastup za Hrvatsku u jednoj službenoj utakmici.
Piše: Tvrtko PuljićObjavljeno: 27. kolovoz 2022. 13:18

Jaleen Smith nije s Hrvatima niti mjesec dana. Putovnica mu je u rukama deset dana, a iza sebe ima četiri pokusa u dresu Hrvatske. I u četvrtak je prvi puta odigrao službenu utakmicu za svoju novu domovinu.

Smith je u njoj bio sasvim solidan. Doduše, patio je na šutu, kao i cijela momčad, posebno u prvom dijelu, posebno u prvoj četvrtini kad je trica ostala na 0-7, a pri tome su njih šest, od čega je i tri ispalio Smith, bili otvoreni šutevi. Ubacila je Hrvatska samo 21 poen za prvih dvadeset minuta, ali zato u drugom poluvremenu stavila 51. I bila bolja od Poljaka.

Smith je bio u igri 32 minute, nije se micao iz petorke u nastavku, kojega je, ne računajući na kratak period na terenu Karla Matkovića, Damir Mulaomerović odigrao sa šest igrača; osim Smitha tu su bili Bojan Bogdanović, Kruno Simon, Dario Šarić, Ivica Zubac i Mario Hezonja.

Odgovara mi veći pritisak

Od kemije tih šest ljudi, uz asistenciju s klupe Matkovića, Ivana Ramljaka i back-up minute Lovre Gnjidića (u prvom dijelu je jedini pogodio tricu od naših) to će biti, očito je, rotacija s kojom će Hrvatska u pohod na Eurobasket, nakon što se u nedjelju odigra još utakmica protiv Švicarske u Opatiji.

Jaleen Smith je u tih 32 minute na parketu pogodio samo jednu od osam lopti, ubacio je i tri od četiri puta s crte, od čega je pogodio na 12 sekundi do svršetka, kod 70:67 dva slobodna bacanja s kojima smo zapečatili pobjedu u Varšavi. Dodao je i osam skokova, podijelio je četiri asista i izgubio dvije lopte.

Bio je važan kotačić naše igre i osim što ga je momčad dobro prihvatila izvan parketa, a riječ je o vrlo srdačnom, jako pristojnom momku, pa tu nije bilo nikakvih problema, Smithu se vjeruje i na terenu.

"O čovječe, igrati utakmice za reprezentaciju i igrati utakmice za klub je nešto sasvim drugačije. Ovo je puno veći pritisak, ali meni to odgovara", smijao se Smith pri povratku u Hrvatsku.

Kako je on uopće vidio utakmicu u Varšavi?

"U prvom poluvremenu smo se mučili i nismo napravili ništa. U nastavku smo bili puno agresivniji, posebno na samom početku treće četvrtine gdje smo brzo preuzeli kontrolu igre i same utakmice. U posljednjoj četvrtini smo napokon počeli pogađati važne lopte, bio je tu Simon, bio je tu Hezonja, bio je tu Bogdanović, koji je prvom dijelu ostao bez poena iz igre, a do kraja je ubacio 16 poena. Odličan je bio i Zubac. Kako smo odigrali u drugom poluvremenu, ja sam uvjeren, možemo igrati cijelu utakmicu. Kvaliteta postoji i trebamo samo tako nastaviti", govori Jaleen Smith.

Bolja geometrija igre

Teksašanin se za sada pokazao kao jako dobar odabir naše struke na deficitarnoj poziciji igrača na lopti. Kad je uz njega Kruno Simon, onda naša geometrija igre izgleda još puno bolje. Uostalom, ovoga ljeta nismo niti na jednoj utakmici bili ispod 20 podijeljenih asista, a i to je jasan pokazatelj kako se obranom može zaustaviti Hrvatska u jednom dijelu utakmice, kao što je to bilo u prvom poluvremenu kontra Poljske u kojemu smo ubacili 21 poen. Međutim, već u drugih 20 minuta Hrvatska je ubacila 51 poen. Trice u prve dvije četvrtine šutirala 1-13, u zadnje dvije 6-17...

Linker
27. rujan 2024 10:11