CRONOS/ALAMY/ALAMY/PROFIMEDIA Cronos/Alamy/Alamy/Profimedia
LOV NA EUROBASKET

Hrvatska jako loše startala, pa ubacila u brzinu više i odnijela pobjedu u dramatičnoj završnici!

Hrvatska je u prvoj utakmici pretkvalifikacija za Eurobasket u gostima bila bolja od Poljske 72:69
Piše: Tvrtko PuljićObjavljeno: 25. kolovoz 2022. 20:21

Poljska - Hrvatska 69:72 (15:11, 16:10, 16:28, 22:23)

VARŠAVA Torwar Arena. Gledatelja Suci: Vitauskas (Litva), Matejek (Češka) i Tomasovič (Slovačka).

POLJSKA: Zyskowski 7, Balcerowski 11p, 4s, Sokolowski 2p, 6s, 4a, 4ol, Cel 3, Slaughter 16, Ponitka 26p, 6s, 6a, 3il, Kolenda, Dziewa 2, Olejiniczak 2p, 3s, Michalak 6s, Garbacz, Schenk.

HRVATSKA: Perković, Smith 6p, 8s, 4a, Prkačin, Simon 9p, 4a, Hezonja 10p, 5s, Šarić 9p, 6s, 6a, 3il, Gnjidić 3, Matković, Ramljak, Mavra, Zubac 19p, 10s, 4il, Bogdanović 16p, 8s, 4a.


Hrvatska je ubacila samo 21 poen u prvom poluvremenu na startu pretkvalifikacija za Eurobasket 2015 i nije to bilo dobrih 20 minuta naše vrste. Nastavak je u Varašavi, ipak, sve promijenio. Nakon što je trica ostala na mizernih 1-13 u prvom dijelu, Bojan Bogdanović je odmah stavio tricu - a to je bio i njegov poen iz igre - u prvoj akciji po povratku s velikog odmora. Ne samo to, kapetan je nanizao sedam uzastopnih poena i vratio je Hrvatsku u ozbiljnu igru u Poljskoj, dohvatili su Hrvati minus deset s odmora, čak i minus 11 koliko je bilo u nekoliko navrata u prvom dijelu i do kraja se igrala otvorena utakmica. I do kraja je baš svatko od naših nositelja dao nešto za ovu pobjedu.

Ivica Zubac je trpao i skakao, Bogdanović je ubacio 12 poena u trećoj četvrtini, Kruno Simon je držao ključeve utakmice za završnici, Dario Šarić i Jaleen Smith su dali ruke, a Mario Hezonja se ukazao kad je to bilo najpotrebnije, u samoj završnici te s dvije trice u nizu trasirao pobjedu Hrvatske od 72:69.

Ono po što su Hrvati došli u Varšavu, napravili su. Damir Mulaomerovć je, pak, dobio nove odgovore uoči početka Eurobasketa, ali je shvatio da u rukama ima momčad koja zna dobiti i kad ju ne ide, koja zna pobijediti gostujući parket i tvrdog, čvrstog protivnika, koja zna kako će svoje kvalitete isturiti u prvi plan.

Naime, u prvom dijelu je sve izgledalo poput slike Hrvatske koju smo toliko puta vidjeli. I koja je uvijek nudila samo jedan ishod, a on je uvijek osmijeh na lica stavljao protivniku.

Igor Miličić je znao da se u sudaru čistih klasa nema čemu nadati u okršaju s Hrvatima, pa je naredio čvrstu obranu, a na nju se nalijepio očajan šut Hrvatske u prvih dvadeset minuta. Taj šut, naravno, ispraznio je i samopouzdanje, recimo, u prvoj četvrtini se šutiralo 0-7, od čega je je šest trica bilo potpuno otvoreno. Uostalom, jedinu tricu u tom prvom dijelu stavio je Lovro Gnjidić, a da će Hrvatska imati takvo poluvrijeme, vjerojatno se nitko ne bi mogao okladiti. I da će staviti samo 21 za uvodnih 20 minuta...

No, snaga neke momčadi ogleda se i u tome kako će ona uspjeti pronaći put do pobjede kad joj baš ništa ne ide na ruku. U drugom dijelu izašla je iz svlačionice jedna drugačija Hrvatska. Iako je obrana bila solidna u prvom dijelu, sada je to trebalo još pojačati, brzi penali Karla Matkovića nisu takošer išli na ruku, ali je hrvatski napad dobio dvije snažne injekcije. Prva je bila ona Bojana Bogdanovića, a onda, svakako, i kreacija Krune Simona, koji je na picku s Ivicom Zupcem izluđivao Poljake.

Međutim, Mateusz Ponitka je igrao ludu utakmicu i Hrvati su trebali još nešto. A to je bio Mario Hezonja čije su nas dvije trice u nizu odvele na 68:64 u posljednjih devedeset sekundi, u kojima smo preživjeli još jednu Ponitkinu tricu, faul koji se nije sudio na Simonu, ali bili su s crte sigurni Ivica Zubac i Jaleen Smith, pa je Hrvatska odnijela pobjedu od 72:69 i napunila se dodatnim optimizmom i pred utakmicu sa Švicarskom u Opatiji u nedjelju, ali svakako i za ono što slijedi već sljedećeg tjedna, a to je početak Eurobasketa.

- Posložili smo se, malo je dulje trajalo, no sve to bolje izgleda. Poštujemo jedan drugoga i igramo jedan za drugoga. Sve je to bolje, kažem. Nema ovdje egoizma, nema statistike, nema brojeva, igramo za domovinu, igramo za pobjede - kazao je jedan od junaka, svakako igrač koji je obilježio završnicu utakmice, Mario Hezonja.

Ako je utakmica odigrana u červrtak u Varšavi bila generalna proba spremnosti Hrvatske za Eurobasket, onda je ta generalka uspjela. Poljska, da ne bi bilo zabune, jest reprezentacija koja je sredila na ovim pripremama Gruziju i Tursku, a sada je zaigrala i s A. J. Saughterom. Poljska bi, takva je barem prognoza, kroz skupinu u Pragu mogla i do osmine finala u Berlinu. A tko zna, možda baš u toj osmini finala, ako se tako poslože karte, tamo joj s druge strane opet bude Hrvatska...

A sad Švicarska u nedjelju i put Milana!


EuroBasket 2025.: Švicarska - Austrija 74-64

Košarkaši Švicarske svladali su kao domaćini u Fribourgu reprezentaciju Austrije sa 74-64 u utakmici prvog kola skupine E drugog kruga kvalifikacija za EuroBasket 2025.

U istoj skupini Hrvatska je u četvrtak u Wroclawu svladala Poljsku sa 72-69.

Za pobjednike je Robert Zinn postigao 14, a Juraj Kozić 13 koševa, dok su po 11 ubacili Roberto Kovač i Toni Rocak. Austrijance je sa 11 koševa predvodio Enis Murati, a po 10 su ubacili Daniel Friedrich i Jozo Radoš.

U drugom kolu koje je na rasporedu u nedjelju, 28. kolovoza, Hrvatska će ugostiti Švicarsku u Crikvenici, a Austrija je domaćin Poljskoj. (Hina)

Linker
29. rujan 2024 01:18