Jure Mišković/CROPIX
KOŠARKAŠKA ABA LIGA

Zadar 30 minuta odlično parirao Crvenoj zvezdi, pa se u završnici raspao

Piše: Bernard PalekaObjavljeno: 09. prosinac 2013. 23:24

U posljednjoj utakmici 11. kola Crvena zvezda je u Železniku pobijedila Zadar s 82-69. Prva četvrtina nije previše obećavala kad je u pitanju bio Zadar. C. zvezda odmah je uspostavila kontrolu ritma i relativno je lako došla do značajne prednosti, prije svega zato što je Zadar imao niz promašaja u realizaciji. U sličnom tonu prošlo je i nekoliko minuta u drugoj četvrtini pa je Zvezda imala 36:20 u 15. minuti.

No, Zadrani su se tad presložili u obrani, stisnuli su reket i pristojno pokrili Zvezdinu tricu, a u svojim su napadima profitirali iz solidnih akcija koje su završavali Šutalo, Dijan, Prostran i Sobin. Pred kraj prvoga poluvremena Batur je pogodio tricu za 40:34, bila je to druga (Zvezda samo jedna) Zadrova trica u tom razdoblju i ukupno gledano prednost domaće momčadi nije bila prevelika.

U trećoj četvrtini opet je Zadar odigrao nekoliko dobrih minuta. Obrana je funkcionirala solidno, Zvezda je ušla u nervozu, često je gubila lopte ili promašivala što je Zadar kažnjavao preko Đuguma (10 poena u 25. minuti), Šutala, Batura, Prostrana i Sobina. U dva je navrata Zadar imao prednost (42:43 Šutalovom tricom i 48:50 Prostranovom tricom), ali se Zvezda vraćala preko Simonovića (vezao dvije trice) i završnicu četvrtine odigrala dosta snažno koristeći i nekoliko Zadrovih promašaja ili izgubljenih lopta.

Na otvaranju zadnje četvrtine domaćin je popravio realizaciju ( Nelson), dok Zadar u dvije minute nije napravio ništa ozbiljnije pa je kod 67:56 Hrvoje Vlašić pozvao minutu odmora. Nakon toga je Ramljak ubacio tricu, no Zvezda odgovara preko Marjanovića i Jenkinsa (trica) za 72:61 u 34. minuti i već se tu moglo 'odjaviti' utakmicu jer Zadar više nije mogao parirati ni u čemu suparniku koji je, u cjelini, svoju superiornost u općoj kvaliteti pretočio u sigurnu pobjedu.

S 20 poena i sedam skokova najbolji je igrač Zadra bio Marko Šutalo. Po deset poena su dodali Ante Đugum i Derek Lawrence.

ABA liga, 11. kolo:

Crvena zvezda - Zadar 82-69

Redoslijed: 1. Crvena zvezda 9-2, 2. Partizan 8-3, 3. Cedevita 8-3, 4. Budućnost 7-4, 5. Cibona 7-4, 6. Igokea 7-4..., 12. Zadar 4-7...

Linker
21. rujan 2024 17:26