Goran Mehkek / CROPIX
CEDEVITA - CHALON 75-71

Cedevita u zadnjoj četvrtini pomela Francuze i prošla u drugi krug Eurokupa!

U utakmici posljednjeg, 10. kola, skupine B Eurokupa košarkaši Cedevite su u Domu sportova pobijedili francuski Elan Chalon sa 75-71 (20-17, 15-19, 17-23, 23-12)
Piše: Toma DragičevićObjavljeno: 17. prosinac 2013. 21:56

Prvi put nakon 2011. će se u Zagrebu igrati europska košarka i nakon Nove godine. Cedevita je u Dvojci Doma sportova pobijedila Chalon i osigurala plasman u drugi krug Eurokupa. Treća 'meč-lopta' je iskorištena. Nakon domaćeg poraza od Oldenburga i onog na Sardiniji, treća je bila sreća. Chalon je slomljen u jednoj prilično ružnoj utakmici, no, kad se igra za prolaz, onda se to i očekuje. Tu je ionako bila važna samo pobjeda, koja je, osim što je donijela drugi krug, označila prekid serije od četiri uzastopna poraza. Sad će se i gostovanje Partizana (nedjelja) čekati u puno boljem raspoloženju...

Uvod u utakmicu ponudio je sliku Cedevite s početka sezone. Pa je Tako Luka Babić otvorio polaganjem čim je primio loptu nakon podbacivanja, a potom je i zabio tricu za 5:2. Izgledalo je kao da je energija o kojoj je pričao trener Jasmin Repeša prije utakmice bila tu. Osim u reketu protiv Clinta Capele, momka iz Švicarske zbog kojeg su, kao i Jusufa Nurkića, u Dvojku došli brojni NBA skauti, među njima i Masai Ujiri, generalni manager Toronto Raptorsa, koji su, pak, prošle godine drafitirali Tomislava Zubčića.

Capela je ubacio šest od prvih osam poena Chalona, a u zraku mu nije bilo ravnog jer je neke lopte skidao doslovno s vrha table. Još su Tchicambaud i Slaughter u uvodnih sedam minuta pogodili po tricu, pa je Zubčić svojom morao izjednačiti na 16:16.

Nakon što je Capela na početku posljednje četvrrtine zabio za 20:19, Cedevita odgovara sa 6-0, uz četiri uzastopna poena Ivana Ramljaka, koji je dao poticaj s klupe. Na Posušaka su se nadovezali Bilan i Suton, pa je prednost na ulazu u 15. minutu narasla do devet razlike (30:21). Dvije minute do poluvremena je imala Cedevita 35:27, a onda je Chalon za samo devedesetak sekundi napravio 9-0 i na odmor otišao s minimalnom prednošću...

Bila je to najava loših stvari iz treće četvrtine, koju je Cedevita odigrala - kriminalno. Steed Tchicambaud je promašio prvu, pa pogodio sljedeće tri trice, a pravog odgovora na drugoj strani nije bilo. Tako su gosti u 25. minuti poveli 45:39, a za 47:41 su zabili iz - trećeg napada. Bio je to samo jedan od 'kadetskih' propusta Repešinih momaka. Tri nevjerojatna dogodila su se u razmaku od minute: Nolanu Smithu je u kontri ispala lopta (!), potom je Ramljaku kroz ruke i noge prošlo Babićevo dodavanje, a potom je isti igrač promašio čisti zicer.

Allan Ray je prve poene (trica) ubacio tek u 28. minuti (48:52) nakon čega Chalon tricama Tchicambauda i Josepha odlazi na 62:54. I tu su stali. Odnosno, Cedevita je počela nešto braniti. U sljedećih sedam minuta je serijom 16-2 napravljen potpuni preokret i dvije minute prije kraja je Smith popravio Rayov promašaj iz kontre, te postavio 70:64. Šezdesetak sekundi kasnije je Slaughter tricom za 72:69 vratio nadu gostima, Cedevita je promašila i krenula je serija slodobnih bacanja. Slaughter i Ray su pogodili po dva, Slaughter šutnuo i promašio nemoguću tricu prije no što ga se stiglo faulirat, a Ramljak jednim bacanjem osam sekundi prije kraja (75:71) zaključio priču u Domu sportova.

Kod Cedevite najbolji je bio Nolan Smith sa 18 koševa, 8 skokova i 4 asistencije. Goran Suton dodao je 12, a Jusuf Nurkić 11 poena. Elan Chalon su predvodili A.J. Slaughter sa 19 i Steed Tchicamboud sa 16 koševa.

Linker
21. rujan 2024 20:02