Cropix
IZBORNIKOV POTPIS

To je prava Hrvatska: Četiri pobjede u šest dana, ovakva obrana donosi medalju!

Nakon četiri pobjede u šest dana u tri države i spoznajom da je pokazala moć za veliki rezultat, hrvatska reprezentacija vraća se u domovinu.
Piše: Hrvoje SliškovićObjavljeno: 21. kolovoz 2015. 12:24

Od nedjelje kreće završna glazura, a tada će se znati hoće li se reprezentaciji pridružiti Dontaye Draper. Izbornik Velimir Perasović je pobornik ideje da na Europsko prvenstvo krene s tri playmakera, a nakon Lafayettove ozljede ostao je na dvojici, Roku Ukiću i Roku Stipčeviću.

Niti savršeni učinak (svih šest pobjeda) ni razvaljivanje Litve pred 11 tisuća gledatelja u Kaunasu ne smije zamutiti sliku. Hrvatska je dobra, jako dobra, ali računat će se samo učinak u Zagrebu i Lilleu. Prostora za napredak ima, a detalji će se glancati i na pripremnom turniru u Areni. Dotada, pozabavimo se onime što smo vidjeli posljednjih dana.

OBRANA

Zaštitni znak Perasovićeve košarke preslikan je na reprezentaciju, obrana je već uigrana. Igrači međusobno komuniciraju, uglavnom dobro rotiraju, a ponekad je impresivan način na koji uzimaju loptu iz suparnikovih ruku ili ih tjeraju na dodavanja u prazno. Iz agresivne i kvalitetne obrane rađaju se brojni kontranapadi pa Hrvatska pobjeđuje i kada nema neku posebnu šutersku večer. Kao protiv Litve.

PLAYMAKING

Osim zbog toga da ima zamišljena tri playmakera, Perasović želi Drapera jer je svjestan da Hrvatska ima problema u postavljenim napadima “pet na pet”. Taj hendikep neće biti važan ako će igrači biti tjelesno pripremljeni da cijeli EP igraju obranu i trče kao na nekoliko posljednjih utakmica, ali izbornik se želi osigurati za dane kada nećemo biti takvi. Bez obzira na Simonovu kreaciju, koji i dalje glavom nadoknađuje tjelesne nedostatke. I visoki igrači se uključuju u razigravanje te pomažu Ukiću i sve konstantnijem Stipčeviću.

CENTRI SVE BOLJI

Forma najboljeg centra izvan NBA Ante Tomića raste te je bio najbolji na posljednje dvije utakmice. Takve izvedbe nude ohrabrenje bez obzira što su i Turska i Litva bile bez najboljeg centra. Najviši hrvatski košarkaš dobio je na sigurnosti, a kada je takav reprezentacija automatski igra bolje. Optimizam oko centara budi i najbolje ljeto Luke Žorića.

EFEKT NBA

Tijekom sezone često smo razmišljali hoćemo li od NBA-ovaca dobiti dominaciju kao neke druge reprezentacije. Kada je na sceni Bogdanović odgovor je - DA. Bojanu je NBA ulio dodatno samopouzdanje, igrački ga unaprijedio i, što je najvažnije, to se primjećuje na utakmicama. Vođa reprezentacija je NBA klasa i čini razliku na parketu.

FAKTOR TOMAS

Zdravi Marko Tomas je bogatstvo za svaku reprezentaciju i klub. Nedostajao je lani, ali i 2013. kada je Hrvatska bila četvrta na kontinentu. Osim u obrani, važan je i za napadačku igru. Čitanjem igre, kažnjavanjem pogrešaka, vanjskim šutom. Samo da ostane zdrav.

Linker
22. rujan 2024 22:35