AFP
MAESTRALNI ŠPANJOLAC

Slike po kojima pamtimo Eurobasket: Najslađe zlato Paua Gasola i hrvatski déjà vu

S Gasolom u reprezentaciji Španjolska je na 12 natjecanja (EP, SP, OI) osvojila devet medalja, od toga četiri zlata. Bez Gasola? Kao da je nedostajalo gasa
Piše: Hrvoje SliškovićObjavljeno: 22. rujan 2015. 10:38

Efekt Gasol

Španjolska je najuspješnija košarkaška vrsta u ovom tisućljeću. Na tri od posljednja četiri europska prvenstva postali su prvaci, osvojili su i dva olimpijska srebra (Peking, London). Svijetom su vladali 2006.

Eurobasket na kojem su se “kraljevi” vratili na tron potvrdio je i igračku veličinu Paua Gasola. Gracioznost 213 cm visokog čovjeka, raskoš košarkaškog talenta. Šut s dva metra, ulaz pod koš, blokada, asistencija, trica, skok, zakucavanje… Na vrhunskoj razini, protiv najboljih suparnika, sa 35 godina. Maestralno.

S Gasolom u reprezentaciji Španjolska je na 12 natjecanja (EP, SP, OI) osvojila devet medalja, od toga četiri zlata. Bez Gasola? Kao da je nedostajalo gasa. Sedam medalja na 38 turnira, bez ijednog zlata.

“Najsretniji sam jer i u ovoj dobi mogu igrati na vrhunskoj razini. Ovaj naslov će mi biti jedan od najslađih u karijeri.”

Inače, i Gasol i izbornik Scariolo sjetili su se kako je malo nedostajalo da umjesto na tronu sjede kod kuće. Da je Schröder pogodio treće slobodno bacanje igrali bi produžetak s Njemačkom, a mogućim porazom ispali bi u skupini… Ljepota košarke.