Damir Krajač/Cropix
DOBRA VREMENA

Aco Petrović objavio plan za stvaranje 'velike Cibone': 'Želim da bude kao prije 40 godina!'

Piše: Tihomir HrgaObjavljeno: 28. rujan 2015. 16:51

Umjesto najavljenog novog predsjednika kluba Ive Markotića iz Badela, javnosti se s presice u ponedjeljak obratio Aco Petrović. Dosadašnji prvi čovjek kluba postao je izvršni dopredsjednik.

- Počinjemo stvarati moćnu Cibonu.

Rečenica je česta i populistička. Kako ne bi ostao samo na njoj, Petrović je pokušao biti što konkretniji. Opisao je kako je radi bolje budućnosti pogledao u prošlost.

- Nakon što sam odbio ulazak inozemnog kapitala u klub jer je potencijalni investitor želio da se njegova ulaganja pretvore u vlasništvo nakon privatizacije, vratio sam se u 1976. i okrenuo “retro ideji”. Uz Franck, koji je cijelo vrijeme uz nas, u klub ulaze Badel i Kraš. Želim da se ti subjekti zaljube u klub kao prije 40 godina. Dogovorena je suradnja s još četiri privredna subjekta, ali njihova imena ćemo objaviti nakon što predsjednik Markotić pretoči dogovore na papir. Mogu reći da se radi o hrvatskoj banci, osiguravajućem društvu i još dvije vrhunske domaće tvrtke.

Prije budućnosti još malo o nedavnoj prošlosti…

- Inozemni investitor nije bila Dogus grupa koja nam se javila samo radi kupnje nekih igrača (za Darussafaku, nap. a.). I to smo odbili.

O konkretnim brojkama…

- Tih sedam tvrtki osiguravat će 7,5 milijuna kuna po sezoni, ali će novac od novih sponzora pristizati tek od 1. siječnja 2016. Uz njih će temelj poslovanja biti i Grad Zagreb. Prema kriterijima SZGZ-a, dobit ćemo 3,7 milijuna kuna, a od TZGZ-a 450 tisuća plus PDV.

Tri stavke kojih se klub mora pridržavati u prvom četverogodišnjem ciklusu…

- Polovica igrača na rosteru mora dolaziti iz našeg pogona, proračun za prvu momčad ne smije probiti 600.000 eura neto, a sav višak koji utržimo, primjerice od prodaje igrača, iskoristit ćemo kako bismo obaveze iz predstečajne nagodbe, oko 15,5 milijuna kuna, isplatili za najviše tri godine.

Sezona koja počinje u četvrtak mogla bi biti zeru jeftinija.

- Fisher košta 120-130 tisuća eura neto, ostatak prve momčad 430.000. Tih 550.000 eura za sezonu 2015./2016. u potpunosti je zatvoreno. Moguća su izvjesna kašljucanja do kraja 2015. godine, ali ne očekujem nepredviđene probleme. Ovih dana ćemo izvršiti posljednje obveze prema igračima koji su zatražili zaštitu preko HKS-a i tako zaključiti prošlu sezonu.

Nije zamišljeno da se s prodajom najvećih talenata krene tijekom ove sezone.

- Ponude stižu svakodnevno, ali i Zubac i Žižić i Slavica su vezani ugovorom na tri ili četiri godine. No, morate znati da iza njih dolaze Popić i Nikić (centri kao Žižić i Zubac, nap. a.) i u pravom trenutku ćemo im morati otvoriti prostor.

Zubac pauzira dva mjeseca

Loša vijest za Cibonu stiže s parketa.

- Zubac će zbog ozljede koljena pauzirati dva mjeseca.

Moguće je da zbog administrativnih razloga protiv Zadra u sastavu ne budu ni Šiško, ni Berisha.

S ostalim stvarima Petrović je zadovoljan.

- Fisher je izgubio pet kilograma i mogao bi već u četvrtak biti u momčadi. Kompletni i zdravi bit ćemo puno bolji nego lani. S naših 550.000 nećemo se predavati protiv euroligaša (Cedevita, C. zvezda) koji imaju zadani budžet kluba od 4,000.000 eura, kao ni protiv Budućnosti koja također puno troši.

Linker
22. rujan 2024 09:39