INVAZIJA NA LJUBLJANU

Simon: Španjolci su umišljeni i pomalo iritantni... Zato ih je najveći gušt pobijediti!

'Općenito sam uvjeren da će status košarke u Hrvatskoj biti bolji, počevši od mog Trnskog. Valjda će se na igralištu opet, kao nekada, haklati košarka, a ne hokej'
Piše: Hrvoje SliškovićObjavljeno: 22. rujan 2013. 10:08

Jutro nije bilo teško kao noć nakon ispadanja u polufinalu, ali misli su još lutale od Litve do Španjolske . Kruno Simon je svjestan da će se večerašnja utakmica (17.30 sati) igrati u glavi.

- Ako već nije zlato, onda nema veće stvari nego osvojiti medalju u utakmici protiv Španjolske. Zato se moramo probuditi sa željom da se potučemo za medalju. U suprotnom, bolje da ne izlazimo iz hotela. Samo će psiha odlučivati, umor je jednak. Ponašanje navijača na kraju utakmice protiv Litve je golema stvar za nas, nadam se da će i ovaj put doći. S njima iza leđa imat ćemo veću šansu protiv momčadi koja je uoči EP-a proglašena najjačom.

Španjolska u Sloveniji ipak nije bila najjača . Izgubila je sve utakmice koje su imale neizvjesnu završnicu, pobijedila samo one koje je rano razbila. Uključujući i Hrvatsku. Na startu turnira bilo je -28.

- Naša šansa će rasti ako ih primirimo. Španjolcima je sve osim zlata malo, nadam se da će se to odraziti na motivaciju. Medalja je naš najveći cilj, ali želimo pokazati da ta utakmica nije pravo mjerilo. Znamo način na koji smo je izgubili, ali pokazat ćemo karakter o kojemu svi pričaju. Favoriti su, ali mi imamo više samopouzdanja nego na startu. I taktički se može nešto promijeniti. Vidjeli smo da su slabo napadali zonsku obranu Francuza.

Na spomen Francuza pitali smo ga za stav o španjolskim košarkašima. Gotovo cijela novinarska loža, izuzev španjolske kolonije, navijala je za Francusku. Španjolci su samo rijetkima simpatični. Simon je prošlu sezonu igrao za Unicaju iz Malage.

- Imam isti dojam kao i vi. I nama košarkašima je najveći gušt pobijediti Španjolce jer imaju visoko mišljenje o sebi. Ne mogu reći da je njihov stav iritantan, ali su na tom pragu. Imaju kvalitetu, europski su i NBA vrh, pa si mogu dopustiti takvo ponašanje. Ipak bi bilo drugačije da su ‘indijanci’, a ne vrhunski košarkaši.

Jedna stvar je sigurna: kojim god ishodom završila večerašnja utakmica, vraćen je kult košarkaške reprezentacije. Valjda više neće biti onih kojima se ne da igrati za hrvatsku reprezentaciju.

- I ja sam osjetio da se vratio, opet je gušt biti reprezentativac. No, kult treba nadograđivati na sljedećim natjecanjima. Ako ćemo opet ispadati u prvom krugu ili gubiti u serijama, brzo ćemo se vratiti na početak. Od nas ovdje nitko nije postavljao ultimatume u smislu ‘ako ne osvojimo medalju, više neću igrati za repku’.

Općenito sam uvjeren da će status košarke u Hrvatskoj biti bolji, počevši od mog Trnskog. Valjda će se na igralištu opet, kao nekada, haklati košarka, a ne hokej. Ostao sam zbunjen kada sam to vidio. Stavili su dvije gajbe, nabavili palice i jurili okolo u tenisicama.

Linker
23. rujan 2024 12:40