Sibenik ,170310 .Dvorana Baldekin .Veceras je odrzan humanitarni spektakl za prikupljan je pomoci 18 godisnjoj Antei Livljanic koja boluje od karcinoma i potrebna joj je operacija . Na dvije utakmice nastupili su veterani NK Sibenika protiv Split stara u nogometu i kosarci veterni KK Sibenika protiv All stara Hrvatske .Na slici Giuseppe Giergia . Foto: Niksa Stipanicev / CROPIX
 Nikša Stipaničev / CROPIX
SKANDAL U ZADRU

Pino Giergia i bivši predsjednik Perović kazneno prijavljeni zbog utaje 17 milijuna!

Piše: Slobodna DalmacijaObjavljeno: 22. lipanj 2012. 00:09

Zbog sumnje da su državni proračun i mirovinske fondove oštetili za 17 milijuna kuna, zadarska policija kazneno je prijavila Giuseppea Pina Giergiju, slavnog košarkaša i nekadašnjega sportskog direktora KK Zadar te Dina Perovića, predsjednika Kluba u drugoj polovici 2009. godine.

Obojica su osumnjičena za kazneno djelo zloporabe ovlaštenja u poslovanju u vremenu od 2005. do 2009. godine i to po dvije osnove: vođenja računa i usluga na koje nisu imali pravo, a tražili su od države povrat poreza dok s druge strane nisu plaćali porez i druga davanja na ono što su bili dužni. Uz odgovorni dvojac kazneno je prijavljen i KK Zadar kao pravna osoba.

- Apsolutno nemam nikakvog komentara, bilo je sve što nam je kazao 75-godišnji Pino Giergija, koji je sa sličnim optužbama već i ranije bio suočen.

No, prve konkretne informacije o istrazi u klubu pojavile su se početkom prošle godine i to nakon izvješća Porezne uprave i nalaza Državne revizije koji su utvrdili kako poslovna dokumentacija godinama nije uredno vođena odnosno da je u Zadru postojalo paralelno knjigovodstvo zbog kojeg se dijelu novca koji je ulazio u Klub nije moglo ući u trag. Ono što je istražiteljima posebno upalo u oko su ugovori stranih igrača: navodno se s njima, umjesto jednog, potpisivalo tri ili četiri ugovora s različitim iznosima.

KK Zadar je od 5. siječnja do 26. kolovoza 2009. godine preko Hypo Alpe Adria Bank isplatio tri milijuna 803.863 kune inozemnim društvima Intermedia LC, Windsor AV iz Londona, Classique Buisness Solutions i Luxury Image Rights Limited, ali domaćim poreznicima nije dostavio “vjerodostojne isprave o tome kome, kako i koliko je novčanih sredstava isplaćeno igračima sportašima, trenerima ili eventualno trećima, te se iznos od 3.803.863,64 kune koji je isplaćen stranim agencijama, koji je zatim donesen u Klub, smatra primitkom odgovornih osoba u KK Zadar”.

Tako stoji u opsežnim materijalima poreznih inspektora koji smo imali na uvidu, a iz čije cjeline proizlazi da su upravo nepostojanje vjerodostojne evidencije o klupskim isplatama i neplaćen porez na te iznose predstavljali suštinski razlog za podnošenje optužnih prijedloga protiv Giuseppea Giergije i Dina Perovića kao svojedobno vodećih ljudi KK Zadar.

Klubu je, stoji u tim materijalima, bilo naloženo da „dostavi evidencije i isprave iz kojih bi se nedvojbeno moglo utvrditi što se to plaćalo stranim agencijama“, ali takvo što poreznicima nije dostavljeno, a Giussepe Giergia, Kristijan Magaš i Davor Perišić, kao ovlašteni potpisnik, u svojim su izjavama naveli da se radi o isplati plaća igračima i trenerima, te provizije stranim agencijama.

S obzirom da je 2009. godine došlo do promjena odgovornih osoba u KK, iznos od 2.692.112 kuna poreznici smatraju primitkom tadašnjeg predsjednika KK Kristijana Magaša, dok se primitkom njegova nasljednika Dina Perovića smatra iznos od 1.111.751 kune.

Po tom istom modelu, zbog nepostojanja odgovarajuće precizne evidencije o isplatama milijun i 738.552 kune taj je iznos tretiran kao primitak odgovornih osoba i to klupskog direktora Giussepea Giergije i tadašnjeg predsjednika Kluba Zvonimira Vrančića. Na taj iznos, tvrde poreznici, Klub nije platio milijun i pol kuna raznih poreza i doprinosa. Današnji gradonačelnik Zvonimir Vrančić nam je potvrdio da je obavio razgovore s poreznicima:

- Da, razgovarao sam s njima, a moje se ime tu navodi po automatizmu, kao ime odgovorne osobe. Međutim, poreznicima sam rekao da ja kao predsjednik Kluba nisam radio na inozemnim isplatama igračima i trenerima niti sam o tome imao konkretnih spoznaja - kazao nam je gradonačelnik Zvonimir Vrančić.

Ugovori s Johnsonom i Sagadinom KK Zadar je prema treneru Zmagi Sagadinu imao 14.500 eura mjesečnih obveza, ali za dio ukupnog iznosa od 205.731 kunu nisu plaćeni porezi i doprinosi od 188.585 kuna.

U slučaju igrača Vladimera Boise radi se o neplaćenih 193.761 kune poreza, a KK “Zadar” je “propustio obračunati i platiti” i porezna davanja na 519.692 kune isplaćene Juby Johnsonu i Johnu Wortonu.

- Porezni inspektori sa mnom kao predsjednikom Kluba nisu razgovarali i ja nikakvih službenih spoznaja o tome što se događa nemam, pa niti to je li i hoće li protiv Kluba biti podnesen bilo kakav optužni prijedlog. Po mojim spoznajama radi se o posljedicama porezne kontrole i uplate obaveza u razdoblju od 2005. do 2009. godine, rekao nam je jučer predsjednik KK Zadar Edvin Šimunov.

Linker
25. rujan 2024 07:23