AFP
ZAVRŠILA SAPUNICA

Odbjegli centar i pogažena riječ: Kako su Jordan i Cilippersi potresli NBA ligu

Svojom promjenom mišljenja DeAndre Jordan otvorio je Pandorinu kutiju kad je u pitanju 'free agency' NBA lige te potaknuo diskusiju o promjeni pravila
Piše: Ivan ZrinjskiObjavljeno: 10. srpanj 2015. 20:55

'Dom je tamo gdje ti je srce', objavili su Los Angeles Clippersi na svojem Twitter profilu prije dva dana i tako zaključili najuzbudljiviju priču ljetnog prijelaznog roka u NBA ligi.

O čemu je točno riječ? Centar Clippersa DeAndre Jordan, prvi skakač lige te čovjek s najboljim postotkom šuta iz igre i najgorim postotkom s crte slobodnih bacanja, obvezao se po drugi puta u tjedan dana na novi ugovor. Jedina razlika je u tome što je prvi puta riječ dao Dallas Mavericksima i njihovom gazdi, milijarderu Marku Cubanu, dok je u srijedu navečer odlučio da će ipak ostati u Los Angelesu. Sa Clippersima je na kraju i potpisao ugovor 9.7. po kojem će za sljedeće četiri godine dobiti 88 milijuna dolara.

Preciznija kronologija slučaja kaže da je Jordan 3.7. rekao Mavericksima da će s njima potpisati četverogodišnji ugovor u vrijednosti od 80 milijuna dolara. U Dallasu su njegovu riječ uzeli ozbiljno, riješili se Tysona Chandlera koji je završio u Phoenixu, te krenuli slagati momčad oko novog centra. No, tri dana nakon toga Jordan je rekao Clippersima kako baš i nije siguran u svoju odluku te su oni privatnim avionom u Houston (DeAndreov dom) poslali najjaču delegaciju kluba da ga vrati nazad. Gazda kluba Steve Ballmer (također milijarder), trener Doc Rivers te najveće zvijezde momčadi očito su uspjele u svojoj namjeri, a priča kruži kako do tog trenutka neodlučnog centra i nije trebalo mnogo nagovarati.

Istovremeno, DeAndre nije našao potrebnim da vrati poziv Marku Cubanu ili bilo kome iz Dallasa te ih praktički ostavio bez centra i s 18 milijuna dolara viška u sallary capu (max. iznosu koji svaka NBA momčad može potrošiti na plaće igrača).

Ili, kao što bi Amerikanci rekli, ostavio ih je s nečim u ruci, a pritom ne mislimo na novac.

Ne treba niti spominjati kako je Twitter podivljao od komentara, zafrkancija na račun Mavsa te uvreda upućenih Jordanu. Chandler Parsons, krilo Mavericksa, svoje mišljenje o njemu kao 'najboljem centru lige' brzo je promijenio u 'razočaranje, gađenje i činjenicu kako Jordan nije spreman postati glavni igrač neke franšize". Inače glasni Mark Cuban nije se razbacivao komentarima pa pretpostavljamo da se strelicama za pikado iživljavao na posteru 'odbjegle nevjeste' ispod koša.

Nakon ovakve sapunice, postavlja se pitanje kako je moguće obvezati se nekom klubu pa promijeniti mišljenje? Ovaj cirkus omogućila su specifična pravila 'free-agencyja' koja su trenutno na snazi u NBA ligi. Ona kažu da slobodni agenti/igrači mogu početi pregovore s klubovima 1. srpnja, ali same ugovore ne mogu potpisati sve do 9. srpnja. Osam dana između predstavlja svojevrsnu 'sivu zonu' i poznat je pod nazivom 'moratorij'. U tom periodu se daju obećanja, testira tržište i razgovara s igračima, sve kako bi pred dan kad dogovoreno treba staviti na papir slika momčadi bila čim jasnija.

Kako u svojem odličnom tekstu piše Zach Lowe s Grantlanda, dva su glavna razloga ta takvu situaciju - prvi je taj da liga i sindikat igrača imaju vremena izračunati sav prihod od prethodne sezone kako bi dogovorili visinu 'salary capa' i raspodjelu novca između igrača i klubova (trenutno 50:50, ali uvijek izvor problema). Kad oni izbroje zlatnike, obje strane pri isteku moratorija konačno znaju na čemu stoje i s čim raspolažu. Drugi je razlog taj da se igračima omogući 'intervju' s čim više klubova i time im teoretski proširi spektar karijernih opcija. Naravno, to razdoblje medijima koji prate NBA dođe kao svojevrsni Božić, budući da sve vrvi od glasina i sočnih vijesti, dok uprava lige uživa u besplatnom marketingu.

Do sada su od ovakve situacije više-manje svi profitirali, budući da su svoja obećanja igrači vrlo rijetko gazili, a kada jesu, radilo se o manje bitnim košarkašima. Nakon Jordana, neki vlasnici klubova već su počeli zahtijevati drugačije uređenje - Ili potpuno ukinuti moratorij ili usmene dogovore učiniti obvezujućima.

Sve u svemu, drame i uzbuđenja nije falilo, ali ceh je platio ugled lige koja godišnje vrti 5 milijardi dolara. A sve zbog toga jer, citiramo medije iz Dallasa, riječ DeAndre Jordana vrijedi manje od njegovog šuta s crte slobodnih bacanja.

Linker
22. rujan 2024 19:29