LONDON, ENGLAND - JANUARY 15: Carmelo Anthony of New York Knicks finds his way blocked by Khris Middleton of Milwaukee Bucks during the NBA match between New York Knicks and Milwaukee Bucks at O2 Arena on January 15, 2015 in London, England. NOTE TO USER: User expressly acknowledges and agrees that, by downloading and or using this photograph, User is consenting to the terms and conditions of the Getty Images License Agreement. (Photo by Mike Hewitt/Getty Images)
 Mike Hewitt / Getty Images / 2015 Getty Images
ZLATNA KOKA TV-PRAVA

INFLACIJA U NBA LIGI Kako su ovog ljeta naglo porasle plaće košarkaša

Od ovog ljeta u NBA ligi vrijede nova pravila o visini ugovora, a sve zbog budućeg, 24 milijarde dolara vrijednog ugovora s ESPN-om i Turner Sportsom
Piše: Ivan ZrinjskiObjavljeno: 20. srpanj 2015. 16:33

Svi koji znate tko je Khris Middleton, ruke u zrak. Ok, oni koji pozorno prate NBA ligu vjerojatno su čuli za nisko krilo/beka šutera Milwaukee Bucksa. No, znate li koliku je plaću prošle sezone dotični 23-godišnjak dobio za svojih 13,4 poena, 4,4 skoka, 2,3 asistencije i 1,5 ukradene lopte po utakmici? Još uvijek na ‘rookie’ ugovoru, Middleton je po svim standardima NBA lige bio potplaćeni igrač. Solidan u obrani i pouzdan u napadu, pogotovo kad je u pitanju njegov šut za tricu, Khris je za nemali doprinos u protekloj sezoni svoje momčadi (u kojoj su osjetili radost playoffa) dobio ‘tek’ 915.000 dolara. Nakon što je na taj iznos odbio porez na dohodak, koji na toj cifri iznosi oko 35%, Khrisu je ostalo oko 600.000 dolara. Za pojmove običnih ljudi - fantastičan iznos. Za standard NBA košarkaša, startera u svojoj momčadi - sitniš.

Novi ugovor za tv prava

Teška vremena, u kojima nije bio siguran hoće li skucati pare za novi Cadillac, a kamoli za neki fensi europski autić, za Khrisa Middletona završila su 9. srpnja 2015. godine kad je potpisao novi, petogodišnji ugovor s Bucksima. Po tom zlata vrijednom komadu papira Khris će u sljedećih 5 godina zaraditi 70 milijuna dolara. Štoviše, samo će sljedeće sezone zaraditi oko 15 puta više nego prethodne. To je trenutak u kojem samozvani NBA znalac u nama povlači ručnu i viče kako je to previše za košarkaša koji niti je bio All Star, niti je igrač bez kojeg njegova momčad ne može igrati. Ukratko, ni po čemu ne zaslužuje 14 milijuna ‘zelembaća’ godišnje. I naravno, samozvani NBA ekspert bio bi u krivu.

Od ovog ljeta u NBA ligi vrijede nova pravila o visini ugovora, a sve zbog budućeg, 24 milijarde dolara vrijednog ugovora s ESPN-om i Turner Sportsom. Ta zlatna TV-koka prva će jaja snijeti pred sezonu 2016./2017. u kojoj će liga uprihoditi 2,7 milijardi dolara samo na ime TV-prava - i tako sljedećih osam godina.

Pippenu 3 milijuna

To, naravno, znači veću zaradu za NBA, klubovima se odobrava viši salary cap a igračima raste plaća. Sljedeće sezone salary cap porast će za 19 ili 20 milijuna dolara. Klubovi će pak na plaće igrača 2017./2018. sezone trošiti najmanje 38 milijuna dolara više nego ove koja nam predstoji. U slučaju Bucksa i našeg junaka Middletona to znači da će njegova plaća sljedeće sezone pojesti petinu budžeta momčadi, dok će za dvije sezone to biti malo više od osmine salary capa. Iz te perspektive, ugovor pouzdanog 23-godišnjeg šutera koji igra dobru obranu više se ne čini (toliko) preplaćenim.

U očekivanju dramatičnog rasta salary capa, igrači i momčadi preduhitrili su kalendar te već ovog ljeta dogovorili i potpisali ugovore koji su do prije nekoliko godina bili nezamislivi. Anthony Davis za pet godina će dobiti 145 milijuna dolara, što je najveći ugovor u povijesti košarke. Marc Gasol će za pet godina od Grizzliesa zaraditi 113,4 milijuna dolara i srušiti rekord za najveći ugovor igrača iz Europe. Slovenac Dragić je u Miamiju potpisao na pet godina za 86 milijuna dolara. Čak će i Al-Farouq Aminu, rezervni igrač koji u pet godina nije ubacio više od 7 poena u prosjeku (i skupio 6 skokova), zaraditi 30 milijuna dolara za četiri godine u tradeovima devastiranom Portlandu.

Da bi uvidjeli koliko se situacija drastično promijenila u odnosu na samo dvije godine prije, dovoljno se prisjetiti 44 milijuna dolara koje je za 4 godine vjernosti Golden State-u dobio ovogodišnji MVP lige Steph Curry. A tada je bilo 'strućnjaka' koji su tvrdili da je to previše za 'igrača sklonog ozljedama'. Ako pak odemo još malo u povijest, vidjet ćemo da je prije 20 godina drugi najvažniji igrač u najboljoj sezoni u povijesti Bullsa (i cijele lige), tada kronično potplaćeni Scottie Pippen, zaradio 'jedva' 3 milijuna dolara. Kao što bi povikao najslavniji govornik u povijesti: 'O tempora, o mores!'

Najveći ugovori sklopljeni ovog ljeta u NBA ligi

Igrač Iznos Trajanje Klub

1. Anthony Davis - 145 mil. $, 5 godina, New Orleans

2. Marc Gasol - 113,4 mil $, 5 godina, Memphis

3. Kevin Love - 113 mil $, 5 godina, Cleveland

4. Kawhi Leonard - 95 mil $, 5 godina, San Antonio

5. Jimmy Butler - 95 mil $, 5 godina, Chicago Bulls

6. DeAndre Jordan - 88 mil, $ 4 godine, LA Clippers

7. Goran Dragić - 86 mil $, 5 godina, Miami

8. LaMarcus Aldridge - 84. mil $, 4 godine, San Antonio

9. Draymond Green - 82 mil. $, 5 godina, Golden State

10. Reggie Jackson - 80 mil. $, 5 godina, Detroit

(izvor za plaće igrača: basketballreference.com)

Linker
22. rujan 2024 01:30