Tomislav Kristo / Cropix
PRIPREMNA UTAKMICA

Nowitzki i društvo pali tek u produžetku: Tomas i Žorić u finišu razveselili Arenu

Hrvatska košarkaška reprezentacija pobijedila je Njemačku 74:72 u zagrebačkoj Areni nakon produžetka. Bila je ovo neizvjesna i dramatična utakmica u kojoj je Hrvatska nanijela Nijemcima prvi poraz u pripremama za Eurobasket.
Piše: HinaObjavljeno: 14. kolovoz 2015. 21:12

Hrvatski košarkaši u pripremnoj su prijateljskoj utakmici pred nastup na Eurobasketu u zagrebačkoj Areni svladali Njemačku sa 74-72 (15-15, 21-13, 19-25, 9-11; 10-8) nakon produžetka.

Dario Šarić sa 18 koševa i 10 skokova predvodio je Hrvatsku, Bojan Bogdanović je dodao 15, a Luka Žorić 13 poena. U Njemačkoj je najefikasniji bio Maik Zirbes sa 14 pogodaka, Dennis Schröder je dodao 13, a Dirk Nowitzki 11 ubačaja.

Hrvatska je loše otvorila utakmicu protiv Njemačke, niz izgubljenih lopti i promašenih šutova rezultirao je zaostatkom 2-11 nakon pet minuta. Ipak, već do završetka prve četvrtine naša se reprezentacija uspjela vratiti u rezultatsku ravnotežu poravnavši na 15-15.

Njemačka je bolje otvorila i drugu četvrtinu, odlijepila se na 24-18, a tada je uslijedilo najbolje razdoblje igre Hrvatske koja je povezala nekoliko dobrih šutova uz kvalitetnu igru obrani i napravila seriju od 18-1 za 36-25. Ipak, tricom Giffeya u samoj završnici Njemačka je na odmor otišla s rezultatom 36-28.

U drugo poluvrijeme Hrvatska je krenula potpuno dekoncentrirano, ponovno je olako gubila lopte što je rezultiralo brzim protunapadima Njemačke koja je u samo dvije minute napravila seriju 10-0 i preuzela vodstvo. Tu seriju tricom je prekinuo Mario Hezonja, a do kraja susreta niti jedan sastav više nije uspio napraviti prednost veću od šest pogodaka.

Kod rezultata 64-64 u završnici četvrte četvrtine njemački razigravač Dennis Schröder je pronašao Robina Benzinga samog u kutu na šutu za tricu, ali ovaj nije bio precizan, da bi nakon skoka Šarića šut za pobjedu Hrvatske imao Bojan Bogdanović, no niti njegov pokušaj s tri metra udaljenosti nije prošao kroz obruč.

Produžetak je započeo tricom Schaffartzika, no potom gotovo četiri minute nije postigla niti jedan poen. Hrvatska, pak, nije postigla niti jedan koš u prve dvije minute nastavka, ali potom je uslijedio niz od 7-0, Bogdanović je pogodio oba slobodna bacanja, Luka Žorić je pogodio polaganje nakon skoka u napadu, a sve je okrunio Marko Tomas tricom za 71-67 minutu prije isteka vremena. Zipster je tricom za 71-70 vratio neizvjesnost, no nakon promašaja Ukića Šarić je skočio u napadu, a njegovu snalažljivost nagradio je Žorić košem za 73-70 10 sekundi prije kraja. Schröder je pogodio oba bacanja za 73-72 8.3 sekundi prije kraja, a potom je Tomas 5.9 sekundi prije kraja pogodio jedno od dva bacanja, a u preostalom vremenu Ukić je izbio loptu Schröderu i sačuvao pobjedu Hrvatskoj.

Hrvatskoj je ovo treća pobjeda u isto toliko pripremnih utakmica, a sljedeći nastup imat će već u nedjelju ponovno protiv Njemačke, ali u Bremenu.

U prvom krugu Eurobasketa Hrvatska će igrati upravo u Areni, a suparnici u skupini C bit će joj Slovenija, Grčka, Makedonija, Nizozemska i Gruzija.

PRIJENOS UŽIVO

HRVATSKA - NJEMAČKA 74:72

PRODUŽETAK

5' - Tomas pogađa jedno slobodno bacanje, a Nijemci gube loptu u sljedećem napadu. Hrvatska slavi tijesnu pobjedu.

5' - Žorić zabija deset sekundi prije kraja za 73:70. Hrvatska radi prekršaj nad Schröderom koji zabija oba slobodna bacanja. Rezultat je 73:72 za Hrvatsku 8.2 sekunde prije kraja.

4' - Hrvatska ima priliku povećati prednost nakon faula Pleissa u napadu. Trica Tomasa! Možda i presudan koš za pobjedu minutu prije kraja. Ali i Nijemci zabijaju tricu.

2' - Hrvatska je još bez koša u produžetku. Nijemci vode. I dalje nema koša iz igre, ali zabio je Bogdanović iz slobodnjaka. Potom je zabio Žorić iz igre za vodstvo Hrvatske 68:67.

ČETVRTA ČETVRTINA

10' - 49 sekundi ostalo je do kraja susreta. Šarić je na liniji slobodnih bacanja. Pogađa oba za izjednačenje. Dosad je zabio 18 koševa. Dramatična zadnja minuta. Bogdanović je sa sirenom promašio za pobjedu. Igrat će se dodatnih pet minuta.

8' - Schröder zabija za Nijemce, a potom Tomić radi faul u napadu.

7' - Bogdanović zabija za izjednačenje.

6' - Šarić zabija svoj 16. koš.

4' - Trice na obje strane. Nowitzki za Nijemce, Bogdanović za Hrvatsku. Dašak NBA lige u Zagrebu.

2' - Čini se kako nas očekuje potpuno neizvjesna završnica susreta. Nijedna momčad ne može se odlijepiti.

TREĆA ČETVRTINA

10' - Trica Ukića! Hrvatska s vodstvom ulazi u zadnju četvrtinu.

9' - Zabio je Žorić za vodstvo Hrvatske 50:49. Od table je zabio potom Simon, ali Nijemci uzvraćaju.

7' - Opet je za Hrvatsku zabio Šarić pod košem. Nadovezao se Ukić za izjednačenje 48:48.

5' - Vodstvo se izmjenjuje čas na jednoj, čas na drugoj strani.

4' - Šarić je prvo ime hrvatske reprezentacije. Prvo trica, pa sjajna blokada.

2' - Hrvatska je jako loše otvorila treću četvrtinu. Nijemci ulaze u nastavak serijom 6-0 i Perasović je prisiljen pozvati minutu odmora. Bogdanović nije namjestio ruku. Večeras tricu gađa 0-6.

DRUGA ČETVRTINA

20' - Hrvatska vodi s devet koševa razlike i Bogdanović ima dva slobodnjaka. Pogađa oba. Nijemci zaključuju četvrtinu tricom. Na poluvremenu je najefikasniji hrvatski igrač Šarić s 9 koševa.

18' - Trica Šarića iz kuta, nakon serije 12-0! Serija se sljedeći napad nastavila na 14-0 i prekinuta je jednim pogođenim slobodnim bacanjem Nijemaca.

17' - Hrvatska vodi prvi puta, tri minuta i 50 sekundi prije kraja druge četvrtine nakon koševa Hezonje s linije slobodnih bacanja. Vodstvo je povećao Bogdanović. također sa slobodnjaka.

15' - Tomas se ispravio i zabio tricu, svoju prvu iz trećeg pokušaja.

14' - Lafayette gubi loptu i Nijemci zabijaju novi laki koš. Ono sa čime Hrvatska ima najviše problema i u drugoj četvrtini je loša realizacija. Nema preciznosti i promašuju se čisti šutevi. Posljednji primjer je Tomasov promašaj trice. Njegov šut nije taknuo obruč.

12' - Zabili su Nowitzki na jednoj i Lafayette na drugoj strani. Nijemci minimalno vode.

11' - Njemačka opet vodi nakon koša Pleissa.

PRVA ČETVRTINA

10' - Šarić je zabio s linije slobodnjaka za izjednačenje.

9' - Lijep ulaz i koš Marka Tomasa koji je nedavno ušao u igru. Uslijedila je trica Lafayettea za dolazak na samo 2 koša zaostatka.

8' - Koš Luke Žorića uz dodatno slobodno bacanje. Minutu odmora pozvali su Nijemci.

6' - Dobra akcija i koš Tomića, ali na drugoj strani uzvraća Schaffartzik. Njemačka je izmijenila postavu, Nowitzki je na klupi.

5' - Trica Zipsera za vodstvo Njemačke 11:2. Hrvatska igra nervozno, bez ideje u napadu, dok Nijemci koriste svoje prilike. Hrvatska zasad ima šut 1-8, a Njemačka 4-6.

3' - Prvi koševi Nowitzkog s linije slobodnih bacanja. Njemačka vodi 6:2.

2' - Njemačka vodi 4:2. Hrvatska zasad nema ideje u napadu. Prvi koš za Hrvatsku zabio je Šarić.

1' - Započela je utakmica u zagrebačkoj Areni. Hrvatska je krenula s petorkom Ukić, Bogdanović, Hezonja, Tomić, Šarić.

Nowitzki je krenuo u petorci Njemačke.

Odsvirane su himne i predstavljene su momčadi. Zagrebačka je publika toplo pozdravila Nowitzkog.

Linker
22. rujan 2024 10:37