Dino Rađa

 MARKO TODOROV/CROPIX Cropix
INTERVJU: DINO RAĐA

‘Niti ju pratim, niti više želim razgovarati o hrvatskoj košarci. Hajduk? Imamo sve u svojim rukama‘

‘NBA se igra na 300 poena. Ganjaju se umjetne brojke, umjetni triple-doubleovi, sve neko obaranje rekorda‘
Piše: Hrvoje SliškovićObjavljeno: 15. ožujak 2024. 10:34

Ima tome četiri godine da je u hrvatsku sportsku ostavštinu ušao i dokumentarni film "Rađa". Svečane premijere u većim gradovima, pohvale sa svih strana i onda stop. Nekoliko dana kasnije korona se počela rapidno širiti i uslijedio je lockdown te je film o karijeri jednog od najboljih hrvatskih košarkaša Dina Rađe ostao udaljen od većine očiju. I kada se počela javljati mogućnost da ostane zauvijek zaključan u nekoj od Rađinih ladica, pojavila se tvrtka Sofascore te je osigurala da se dokumentarac može besplatno gledati na njezinim YouTube i Vimeo kanalima...

- Bio sam spreman zaključati ga doma, neka stoji, a onda mi je Ivan (Bešlić, suosnivač i Chief Strategy Officer Sofascorea) postavio ključno pitanje: "Što želiš s tim filmom?" Nitko me dotad to nije bio pitao. Slave mi ne triba, love mi ne triba, želim da film izađe van i da ga svatko tko to želi pogleda. Zvali su me ljudi, govorili dođi u Županju, Šid, Umag, donesi da ga gledamo... I organizirao sam takva gledanja u krugu prijatelja, u kafićima frendova, ali to je opet mali krug ljudi. Film je dobar, zanimljiv i onaj tko želi vidjet će u njemu realne stvari. Kako i u kojim uvjetima se radilo, i može izvući pouke ne samo u košarci i sportu nego i za bilo koji drugi životni segment. Koliko je rada i odricanja potrebno. Kada sam došao od nule do prvog milijuna, moja prva investicija nije bio automobil ili Rolex, nego kondicijski trener. Svi su mi rekli da je film dobar. Naravno, ja sam presubjektivan, ne mogu biti realan, ali sto puta sam ga gledao i sto puta pustio suzu. I to je nekakav pokazatelj.

Nekoliko dana ranije ste na Instagramu napisali da hrvatske nacionalne televizije nisu bile zainteresirane za film.

- Nitko nije tome ozbiljno pristupio. Pokušavao sam, ali to je sad nebitno. Srećom, ovo se dogodilo.

Jeste li zbog takvog odnosa nacionalnih kuća ljutiti, razočarani ili tužni?

- Ništa, to je nebitno. Tko želi, pogledat će ga kada god poželi.

Jeste li danas na kakav način u košarci?

- Nisam, ništa već dvije godine. Dobro mi je ovako.

Vaš Split, pa Zadar, borba za trofeje, makar na TV-u?

- Ništa. Ne želim uopće razgovarati o hrvatskoj košarci. Dapače, planiram se što dulje i što dalje držati od nje.

Euroliga i dalje ispred NBA?

- I dalje, tamo barem možeš nešto vidjeti. NBA se danas igra na 300 poena, All-Star utakmica na 400… Ganjaju se umjetne brojke, umjetni triple-doubleovi, sve neko obaranje rekorda. A što se same igre tiče, gušt mi je pogledati Dončića, Jokića, Curryja… Ostalo je sve nekakvo silovanje.

Jeste li kroz karijeru ikada mogli zamisliti da će dvojica igrača s prostora bivše države biti najbolji igrači u NBA ligi, a samim time i najbolji na svijetu? Ili bar među tri-četiri…

- Odrastao sam uz Dražena i Tonija pa znam koliko kvalitete ovdje ima, no nisam mogao očekivati da će toliko dominirati NBA ligom. Ali mi je razumljivo da se to događa. NBA griješi jer dopušta klincima da prerano dođu do velikog novca. Kad ti netko s 19 godina dobije 20, 50 ili 100 milijuna, jako se rijetko ponaša kao LeBron, koji i dalje ulaže svako ljeto u svoje tijelo, u svoj napredak. Pogledajte Iversona ili danas Ja Moranta… Šteta je to.

Hoće li Hajduk napokon biti prvak?

- Nadam se da će prevagnuti na našu stranu. Imamo sve u svojim rukama, dobiješ sve do kraja i prvak si.

Čini nam se da ste na utakmicama manje nego ranije?

- Pratim sve, ali ne stižem na utakmice. Ne idem kao nekada. Prije sam bio mlad i lud, sad sam malo pametniji, haha.

A NFL? Kako će Patriotsi bez Billa Belichicka?

- Uh, to je bio šok. Nakon toliko vremena. Očekivao sam da će ostati, međutim očito je došlo do zasićenja ili nečeg drugog. Fascinantno je to što je napravio za cijelu ligu, a ne samo za New England. Dvadeset godina biti u vrhu u natjecanju s draftom i salary-capom.

Uživo ste proživljavali rast Patriotsa, tko vas je više držao, Belichick ili Tom Brady?

- Kao da pitate nekoga je li u onoj Jugoplastici bolji bio Kukoč ili Rađa. Jedno bez drugoga ne ide. Oni su u paru vrhunski funkcionirali. Dvojica frikova u pozitivnom smislu. Ali, je*iga, NFL je brutalan.

Možete li nam još nešto reći o Belichicku?

- Meni je bila privilegija što sam 20 godina imao mogućnost gledati utakmice koje sam emotivno proživljavao. Bio sam na tri Super Bowla koje smo osvojili i na jednom koji smo izgubili. Belichick je bio jedan dan moj gost u Splitu. Sto puta mi je sređivao karte, a ja mu šaljem stalno hrvatske naljepnice, bedževe, zakrpe, koje onda on s ponosom pokazuje i na utakmicama... q

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
15. ožujak 2024 10:35