Crvena Zvezda - Partizan 

 Nebojsa Parausic/imago Sportfotodienst/profimedia
SKANDAL U FINALU

Možemo se nadati da srpska smijurija neće stići i na naše prostore. Već je bilo nekih pokušaja...

Kaos, nepostojanje institucija i nemogućnost organizacije, to je ambijent njihove košarke
Piše: Tvrtko PuljićObjavljeno: 06. lipanj 2024. 16:39

Kad se treba dodvoriti Euroligi i od nje ishoditi pozivnice za nastup iduće sezone u najelitnijem europskom klupskom natjecanju, onda iz Zvezde i Partizana ispadaju bomboni iz usta. Gura se u prvi plan posjeta, ludi ugođaj koji stvaraju tribine, organiziraju su final fourovi, omogućuje Maccabiju domaćinstvo u Beogradu, sređuje nastup Dubaija u ABA ligi, radi se sve što treba.

Onda Paulius Motiejunas, direktor Eurolige, za vrijeme Final Foura u Berlinu uvali zrno skepse oko toga hoće li dva beogradska euroligaša biti dio Eurolige - jer ABA liga nema s Euroligom nikakav ugovor - i nastane drama. Motiejunas je dodao pokoju i o nestransparentnom financiranju, ali i bolesnim odnosima između Zvezde i Partizana.

I svi se podignu na noge, Dejan Bodiroga smiruje tenzije, čelnici ABA lige plasiraju teze o tome kako su beogradski sigurni, dok se i dalje čeka odluka.

Kojoj neće pomoći događanja iz finala ABA lige u kojoj su se igrači međusobno potukli za vrijeme jutarnjeg treninga, pa su umjesto sastanka uoči utakmice davali iskaze na policiji.

Neće pomoći niti činjenica da se finale smijurije od onoga u što se pretvorilo srpsko prvenstvo - Zvezda i Partizan igrali tek od polufinala doigravanja - nije niti završilo. Zvezda je dobila prvu utakmicu, u drugoj u kojoj je Partizan bio domaćin, vodila je momčad Željka Obradovića 57:45 i grabila do poravnanja serije na dvije pobjede. I u tom trenutku su suci prekinuli utakmicu zbog vrijeđanja s tribina. Na udaru su bile obitelji, jer tako to u Srbiji ide, Miloša Teodosića, Nemanje Nedovića i Nebojše Čovića, nešto se sporadično vrijeđao i Aleksandar Vučić, bio je to uobičajen folklor, jer kad je Zvezda domaćin, vrijeđaju se suparnički igrači.

No, suci su prekinuli meč. Jedno vrijeme se mislilo da će se utakmica nastaviti kada se bude ispraznila dvorana, onda je donijeta odluka, iz Partizana tvrde zato što Nebojša Čović kontrolira srpsku ligu, kako nastavka neće biti i utakmica će se registrirati s 20:0 za Zvezdu, čime će ona postati i prvak Srbije.

Jednom riječju kaos, nepostojanje institucija i nemogućnost organizacije, sve je to ambijent u kojemu se kupa srpska košarka.

Kako se novi skandal dopao Euroligi, tek ćemo saznati. Košarka je tu davno prestala biti u prvom planu, samo je za nadati da oni kojima je istok uzor, neće takav ambijent pokušati prenijeti i na naše prostore.

Premda je pokušaja bilo, i za vrijeme posljednjeg hrvatskog finala. Kreće to s priopćenjima, pa se nastavi u nešto puno gore...

Linker
06. lipanj 2024 16:40