Aleš Fevžer /CROPIX
BITKA ZA PROLAZ

Luka Žorić pred utakmicu prvenstva: 'Finska zaslužuje respekt, ali mi gazimo!'

Piše: Tvrtko PuljićObjavljeno: 12. rujan 2013. 13:52

Luka Žorić bio je onaj koji je u društvu izbornika i glavnog tajnika stigao ispred svlačionice pred novinare. Morao je Žorić slušati Repešine tirade o Fincima, iako ih cijela momčad već zna napamet. I što moraju i ne smiju raditi.

“Moramo biti koncetrirani, ovo je za važna utakmica i siguran sam da neće biti lako. Ipak, smatram da bi pobjeda trebala ostati na našoj strani jer smo kvalitetnija momčad od Finaca.”

Luka Žorić se sjeća Finaca i utakmice koju smo odigrali prije dvije godine. Bilo je to na stratu Eurobasketa u Litvi, mučili smo se i dobili pet razlike.

“Sjećam se da je bilo gusto, ali nekih detalja, niti nekih suparnika ne mogu se posebno sjetiti. Znam sve te igrače, ali nitko mi nije ostao u posebnom pamćenju.”

On je uz Damira Markotu, barem je to tako ispalo, ili ih je izbornik odredio, ili su se sami postavili za napraviti težak faul, za pokazat zube protivniku. Da neće ići lako. To im je išlo jako dobro do sada.

“Pa, već sam godinu dana s Repešom, jer bio mi je trener i u klubu, pa sam dobro shvatio što on želi i kako se treba postaviti na parketu. Možda smo Šveđo i ja prednjačili u toj čvrstoći, pokazivanju stava na parketu, ali vrlo brzo su svi prihvatili taj stil. Svi mi udaramo, hahaha....”

Ono što se događa oko reprezenatcije, Žorića, ali i svakog našeg igrača čini ponosnim. I sve jačim i jačim.

“Nisam ovakvo zajedništvo nikada doživio u reprezentaciji. Ovo je nešto posebno. Već sada znam da ću za deset dana biti tužan kad sve ovo završi, jer mora završiti i mi ćemo se razići, svatko od nas u svoj klub. A htio bih da ova energija koju imamo zajedno, taj gušt u igri traje zauvijek.”

No, do tada ostaje još, nadamo se, šest utakmica. A u tih šest svakome od njih mogla bi se promijeniti karijera. Uostalom, telefoni im neprestano zovu, stižu četstitke, molbe za ulaznicama, stiže svašta. Sada su poruke samo pozitivne.

“Želimo dobiti Finsku i napravit ćemo sve da bude tako. Raduje me naše zajedništvo, onaj osjećaj da smo radosniji kad obranimo koš nego kad ga bilo tko od nas ubaci, jer to znači da smo momčad. Da dišemo kao jedan. I uvjeren sam da će to tako biti i danas kad dođu Finci. Zapravo, jedva ih čekam!”

Luka Žorić djelovao je sigurno i odlučno. Finska zaslužuje respket, no ova Hrvatska gazi. Ne, nećemo se sad opustiti, bilo bi to ipak krajnje bezveze nakon svega što smo prošli. Luka Žorić je jedan od onih koji će na to stalno podsjećati svlačionicu. Iako, ovih dana to je najmanji problem. Oni ovo žive. Pišu najbolje danae svoje karijeri. I svjesni su da je ovo njihov trenutak na koji će se uvijek vraćati. Pa krenimo od Finske...

Linker
22. rujan 2024 01:34