Cropix
MISLI 21. STOLJEĆA

Legenda jugoslavenske košarke ogorčena: 'Jedni smo protiv drugih kao da smo Srbi i Hrvati, a ne Srbi i Srbi'

Piše: Jutarnji.hrObjavljeno: 08. veljača 2016. 13:05

Već pomalo zaboravljeni košarkaški as Žarko Paspalj progovorio je za srpske medije o teškom stanju u sportu, ali i politici susjedne zemlje.

49-godišnji Crnogorac koji je s reprezentacijom bivše države osvojio dva europska i jedno svjetsko zlato vratio se 2005. godine u Beograd gdje živi i radi u Olimpijskom odboru.

Međutim, situacija u usjednoj zemlji je daleko od idealne, opisuje Paspalj, koji je očito duboko razočaran stanjem u Srbiji.

"Ovaj narod uz dobre smjernice može funkcionirati puno bolje. Pokazati svoje kvalitete, jer nitko mi ne može objasniti kako naši ljudi, kad odu u inozemstvo, postanu vrijedni, ambiciozni i perspektivni. Ovdje im očigledno smeta sistem. A kad se to bude omogućilo, krenut će i ovoj zemlji. Narod to zaslužuje. Neka se nešto promijeni za sedam godina, ali samo da postoje smjernice. Slušamo da one postoje, možda ih na terenu još nema, ali nadajmo se da će ih biti. U suprotnom, ima svi da poludimo", žali se Paspalj za Kurir i odgovara što ga najviše nervira u vezi s političkom scenom Srbije.

"Nivo komunikacije i odnosa. Malo je zajedničkih interesa, jedni smo protiv drugih kao da smo Srbi i Hrvati, a ne Srbi i Srbi. To me jako živcira. Oko osnovnih stvari se ne možemo složiti. Ponekad pomislim da su političari vanzemaljci koji su došli s druge planete, dok za narod postoje drugačija pravila", kaže Paspalj i poručuje kako bi zbog svega i svoje dijete poslao iz Srbije u neku zemlju gdje 'će moći napraviti nešto od svog života'.

"S jedne strane, kad su u pitanju osobe koje su ti važne u životu, moraš biti pragmatičan. Uz svu našu želju da ovdje bude bolje, to se ne događa. Pa ako želim zaštititi dijete, pronaći bilo koji način da ga pošaljem negdje gde će imati mogućnost napravtii nešto od svog života, zašto da ne ode! Bit će još više kad jednog dana budu mogli da se vrate, da žive s nama i da se ostvare. Do tada, neka svi idu napolje! Pa kad im gospoda omoguće dobro školstvo, zdravstvo, posao, da onda njihov talent i kvaliteta dođu do izražaja i da tako pomognu državi".

Linker
22. rujan 2024 14:36