Cropix
KOŠARKA

Kukoč i Rađa se vratili

Piše: Hrvoje SliškovićObjavljeno: 14. listopad 2015. 19:10

Najave o novim vjetrovima u hrvatskoj košarci dobile su konkretnu potvrdu. Dino Rađa i Stojko Vranković pojavili su se na mjestu na kojem se naše najveće košarkaše godinama nije moglo zateći: u prostorijama HKS-a na čijim hodnicima ne vise fotografije igračkih velikana.

Predsjednik Ivan Šuker s ponosom je predstavio ljude s kojima kreće u projekt “Tokio 2020.”. Glavni grad Japana domaćin je Olimpijskih igara 2020. godine.

- Želimo hrvatsku košarku vratiti košarkašima, a tada bi se trebao vidjeti vrhunac rada ove ekipe.

Rađa i Vranković jednoglasno su poručili…

- Imamo volje, znanja i iskustva kako bismo pomogli hrvatskoj košarci. Ne treba nam novac niti slava. Bit ćemo ovdje dokle god će se raditi prema košarkaškim principima jer nas zanima samo košarka. Otići ćemo kada se pojavi privatni ili bilo koji drugi interes.

U riječ je uskočio i Šuker:

- I ja ću s njima otići.

Dino Rađa bit će predsjednik uglednog društva. Najljepši dio njihove najave je da neće samo savjetovati nego će i raditi s mlađim igračima i trenerima, ali i seniorima…

Što prije pronađemo novog izbornika tim bolje, ali ne smijemo pogriješiti - rekao je Rađa.

- Bit će promjena u seniorskoj reprezentaciji, ali tek smo počeli razgovarati. Definitivno imamo potencijala, ali moramo biti jako strpljivi. Svim igračima govorim da je ponavljanje majka uspjeha, a takav pristup zahtijeva određeno vrijeme. Spomenut ću Darija Šarića kao jednog od naših najperspektivnijih igrača. Ima određenih mana i volio bih popričati s njim o tome.

No, seniorska reprezentacija je samo vrh, ogledalo rada u cjelokupnoj hrvatskoj košarci. Najavljena je potpuna promjena sustava rada.

- Samo se trebam podsjetiti kako sam postao igrač jer je to jedini pravi način. U njihovom putu očito masu toga nije valjalo jer su bili podređeni raznim interesnim sferama. Treba raditi i nadgledati, biti prisutan i učiti 'dicu' košarci jer ne znaju osnovne stvari. Gledam utakmice Splita i vidim djecu kojima nedostaje osnovna škola. Ne znaju pravila kontranapada, ne znaju čitati ‘rupe’ u igri, ne znaju masu toga… Spremni smo raditi što god bude trebalo.

Stojko Vranković je također naglasio “rad”.

- Čeka nas puno posla jer mi nemamo čarobni štapić. Drago mi je da sam tu i da konačno pokušamo napraviti nešto u interesu košarke. Mislim da ne može biti lošija situacija od ove u kojoj se hrvatska košarka danas nalazi. Krećemo od nule, ispred nas je olimpijski ciklus i nadam se da ćemo izdržati. Najbitnije je da imamo volje, a znanje i iskustvo nisu upitni. Možemo napraviti dobar posao.

Vranković se krajem mjeseca vraća u Ameriku. Sin Antonio (18 godina, 212 cm) kreće u prvu sezonu na sveučilištu Duke kod legendarnog trenera Mikea Krzyzewskog.

- To neće biti problem jer ćemo gro stvari raditi tijekom ljeta kada sam u Hrvatskoj. Za važne stvari neće mi biti problem doći ovdje, a Toni (Kukoč) i ja ćemo u Americi pratiti naše NBA igrače. Razgovarati s njima, gledati na utakmicama…

Očekujemo da će pratiti naše na sveučilištima i srednjim školama kojih je sve više.

Šuker je kao svojevrsne pridružene članove Stručnog savjeta naveo trenere na privremenom radu u inozemstvu: Spahiju, Repešu, Perasovića i Tabaka, kao i da će se oko nekih stvari konzultirati s Novoselom, Skansijem i Giergiom. Aco Petrović bit će spona prema Upravnom odboru.

- Instruktori moraju premrežiti cijelu Hrvatsku, niti jedno dijete ne smije ostati neprocijenjeno. U zimskom razdoblju bit će kampovi na kojima će se pojaviti Dino, Stojko i svi mi koji imamo više vremena. Želimo ljude s najboljim referencama na svim pozicijama - opisao je Petrović.

Danijel Jusup je naglasio najvažniji korak u reorganizaciji hrvatske košarke.

- Neće nam biti lako staviti prave ljude na prava mjesta, jer u Hrvatskoj nema puno ljudi koji mogu raditi na visokoj razini. A ako ne pogodimo s pravim ljudima, promašili smo sve.

Linker
22. rujan 2024 06:48